Автор - Мартин Карбовски

СТОПАНИНЪТ НА ГОРЯЩАТА КЪЩА

СТОПАНИНЪТ НА ГОРЯЩАТА КЪЩА

Господин Президент, тълпата, която ви издигна е аморфна и разглезена на думи. Още тази седмица тя ще смени червената ябълка от пресконференцията снощи с яйца и компромати. Срещу вас ще тръгне машината на жълтата политическа преса. Ще се озовете между козните на дипломати, посолства, пиари, партии и обикновени идиоти. Приемете няколко изречения, които не са съвети - просто са част от пожелателното мислене на тези, които гласуваха за Вас, но не точно за Вас - те просто мечтаеха за друга държава, в която да живеят.

14 November 2016

14 600 дни: ПАНАХИДА НА СВОБОДАТА

14 600 дни: ПАНАХИДА НА СВОБОДАТА

Референдумът за промяна е тест, който, ако не минем - ще се наложи първо да изпратим децата си в чужбина и да се надяваме да се върнат у нас - само за да ни изпратят до гробищата. Трябва да спасим Референдума - три милиона и половина зъзнат някъде в нищетата и мързеливия си страх, вместо да зъзнат на барикадата. Знам, че сте уморени. Знам, че чакате на друг. Но нема да има друг. Вие сте на ред. Вие сте суверена. Те се надяват, че суверенът няма зъби. И сигурно е така.

09 November 2016

Войната на Борисов не е наша война

Войната на Борисов не е наша война

Докато Робърт де Ниро псува Тръмп и докато сал един чужд журналист от "Форбс" посмя да напише на Борисов това, което много българи мислят за него – идва времето на въпросите към човека-държава, заявителя на новия тоталитарен проект. Въпросите, които никой не му задава. А въпросът е прост – в чия война ни вкарвате господин Борисов?

09 October 2016

27 години стигат

27 години стигат

Политиката е елементарна функция на националните мечти. В националните мечти няма място за красив политик. За адекватен политик. За неназначен политик. За умен политик. За ироничен политик. За самоироничен политик. За самостоятелен политик. За достоен политик. За велик политик. На нас ни дайте партия-майка, с ръководител-бащица. Ние сме семейство изроди. Циркът на изродите е наш дом.

03 October 2016

Нахлебници от всички епохи - СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ.

Нахлебници от всички епохи - СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ.

Това ли ви беше свободата, плешиви курви безебни, едва 25 години минаха от последните конгреси на ресорните интелектуални организации - и вие, копелета без срам ги възстановявате?! Без пазар? Без гласуване, спор, мечтаене, блян?! В страна, където всеки втори си плаща, за да си чете книгата - само това оставаше - награди на Перото, че и награди на общината. После награди на Бъчварова, после на друго ТКЗС и после награди на пожизнения министър-председател.

17 September 2016

Дойче Веле - за трети път фашисти

Дойче Веле - за трети път фашисти

И не ми омръзва. Всички световни беди идват от момента, когато хора като Кудашев и световни медии като „Дойче Веле” започнат да лъжат. Да ентусиазират. Да изкривяват света под ъгъл, удобен за политиката. Те правят това с пари. А истината деца, не струва пари. Няма кой да ви плати за нея. Защото „Дойче Веле”, една световна медия, една медия с история и с основно задължение да не стане отново фашистка, се гърчи в безпринципно противоречие.

31 August 2016

Парадоксалният Борисов

Парадоксалният Борисов

Преди време написах, че Европа е бутилка. Бутилката се напълни. В гърлото на бутилката, наречена Балкани, ще клокочи за всеки от нас, който казваше, че това са просто бежанци. Че не искат да остават в България. Че е е тяхно либерално право да минават нашата граница и - прочие либерални зловещи лъжи. В момента Борисов се поддава на ясния рекет на Турция - или дайте визи, или ви пускаме бежанци. Това не е избор. Това е един и същ геополитически шантаж.

27 August 2016

Лельо Гошка, чуй, чуй...

Лельо Гошка, чуй, чуй...

Та лельо Гошке, чуй сега да знаеш - тия пари са ти много. От сега нататък приятели и роднини няма да имаш. Само банкери ще стават всички около тебе и само счетоводители. Всички ще се обърнат на инвеститори - дори и най-близките ти. Виждаш го вчера шофьор, утре заради тебе ще става инвеститор. С много идеи. Човек като няма пари - няма идеи. Но като има пари - това са 68 милиона идеи, ще видиш.

04 August 2016

ИЗРАЕЛИЗАЦИЯ

ИЗРАЕЛИЗАЦИЯ

Една приятелка в Тел Авив постна във Фейсбук леко злорадото си мнение, че вече не само в Израел трябва да са готови всеки ден за атентат. И Европа трябва да е готова. За съжаление, приятелката е права. След десетилетия кошмарни либерални грешки днес всеки ден е нов атентат. Виновните за това тепърва ще се очертават. Въпросът е какво да се прави. И всичко, което се прави – дали ще мине през кървавото сито на неолибералното обсъждане.

26 July 2016

ЮЛИ 2016: Петият петък и след това

ЮЛИ 2016: Петият петък и след това

MERKEL MUSS WEG. Защото целият този културен абсурд, който е на път да стане кървав абсурд - е породен от една изключително некоректна към Европа политика - приемането на чужденци на наша територия без никакъв регламент. И всичко това се случва при безпрецедентен натиск върху свободата на словото в цяла Европа.

25 July 2016

ТОЛЕРАНТНА КАСАПНИЦА "ЕВРОПА"

ТОЛЕРАНТНА КАСАПНИЦА "ЕВРОПА"

Новината за Париж беше до новината за 400 хиляди емигранти, влизащи в Европа. Новината за Брюксел беше до новината за най-много на брой наведнъж спасени бедстващи северно африканци в Средиземно море. Филмът за бедстващи афганистанци беше до краткото съобщение, че половината европейски страни са щадили и пазили от руското правосъдие човека, взривил Истанбул - Чатаев. Новината за Ница е до реплика на Хилари Клинтън, че ислямът няма нищо общо с тероризма. Нищо. Тези новини не пораждат ли въпроси в белите ни толерантни глави? Никой не пита - как така?

15 July 2016

Най-добре веганите да дойдат

Най-добре веганите да дойдат

Дайте им властта. Те искаха само права, днес искат властта. Дайте на веганите да дойдат. Дайте им право да възпитават децата си на анемия и да бъдат приемни родители на полови сбърканяци, бъдещи турски русалки - нагоре риба, надолу мъж. Защото няма лошо да си веган, русалка, гей или затоплист - но когато упражняваш властта си на гей и веган върху деца - това поне малко не подлежи ли на обсъждане, бе драги розови фашисти?!

12 July 2016

Кой какви журналисти иска, кажете?

Кой какви журналисти иска, кажете?

Кажете кой от какви журналисти има нужда. Ще ги получите. Останалите пратете в затвора или още по-добре - изтормозете ги. Осъдете ги като некоректни хора. Осъдете ги като политически некоректни, икономически некоректни и направо нечовешки некоректни. Глобете ги. Съдете ги. Карайте им се. Бийте ги. Подигравайте им се. Смачкайте ги, занулете ги. ИЗГОНЕТЕ ГИ, ЕМИГРИРАЙТЕ ГИ. Лесно е. Кажете бе, кажете честно - от какви журналисти имате нужда?

06 July 2016

Град на ангели

Град на ангели

Ангелите са едни за всички ни. И за осъдените, и за съдниците, и за жертвите, и за убийците, за влогопритежателите и за притежателите на Слънце, и за жестоките, и за слабите, за нищите и важните, за известните и за издирваните, както и за един черен човек и за един бял човек, които седят на една маса и още не знаят кой от тях ще умре пръв. Ангелите са нежното присъствие на Бога, което се чува само когато е тихо, само когато е светло и само когато наоколо има много деца или малки животни. Ангелите говорят само когато някой разсипе сол или когато някой умира наблизо.

05 July 2016

ИСТОРИЧЕСКИ ОБРЕЧЕНИ

ИСТОРИЧЕСКИ ОБРЕЧЕНИ

Какъв паралел с днешния ден, какво дежа вю! Ние, хората без икономика, без демография, без Нобелови лауреати, без възпитание, без аристокрация, без флот, без изтребители, без бъдеще, без пари и без ум - ние важничим притеснително какво ще стане с Великобритания?! Не само - какво ще стане с Евросъюза, ужас?! Щях да пукна от смях, ако не бях българин! Ужасените ни очи от 1980-та и от 2016-та доказват на мен за последен път колко сме slave-addicted.

26 June 2016

РЕВИЗИЯ НА ПРИОРИТЕТИТЕ

РЕВИЗИЯ НА ПРИОРИТЕТИТЕ

Точно сега е моментът за България да ревизира приоритетите си спрямо онова, което беше излишно посято от Брюксел - а именно да потърсим приоритетите, от които се нуждаем, нещата, които са наша нужда, а не задача на европейската централа. Последните 25 години приоритет станаха не родителите ни, а условията в килиите на рецидивистите. Приоритет бяха не децата ни, а борбата с хомофобията. Приоритет бяха не правата на жертвата, а правото на престъпника.

25 June 2016

ЗА ОТВРАЩЕНИЕТО ОТ ЛИБЕРАЛИЗМА

ЗА ОТВРАЩЕНИЕТО ОТ ЛИБЕРАЛИЗМА

BREXIT не е болест. Той е симптом. Симптом на отвращението към самоцелната идея за свободи без икономика и вмешателство в националния интерес, което стигна до налудности. Защото Меркел се провали, Камерън просто отчете резултата. Следващата стъпка на Меркел ще е забрана на някои ясни свободи - никой не иска повече референдуми, нали? Вместо консервиране на Проекта Европа, заради запазването на мечтата, ще последва истерична реакция – нещото, което храни национализмите.

24 June 2016

   1   2   3   4   5   6   7   

320 намерени, страница 4 от общо 19


Специален коментар