Автор - Милена Янинска

Пяна за ксилофона, пяна за децата!

Пяна за ксилофона, пяна за децата!

И така – някой решава да направи нещо хубаво за малкото ни останали дечица. Музикална площадка. Нещо полезно, различно от катерушка, пързалка и люлка, нещо весело, интересно... И веднага се намира на кого да попречи тази дръзка иновация.

27 June 2017

Когато искаме линч за децата си

Когато искаме линч за децата си

Ние сме лицемери. Преди всичко пред себе си. Ние сме фейсбук активисти с богати фантазия и речник, щедри на закани и присъди, бедни на разум и сила. Ние не можем да приемем вината за грешките на нашите деца. Не можем да преглътнем отговорността, че те са наше логично продължение. Възпитахме неграмотни, безчувствени насилници и сега отново с агресия и злоба искаме да ги превъзпитаме. Няма да стане.

26 June 2017

Моля, оповръщайте ни Черноморието

Моля, оповръщайте ни Черноморието

Няма друга държава, в която така изобщо да не виреят правила и забрани. Няма друг свят, в който така да се поощрява съсипията. Това лято пак ще четем за туристи в болница, летящи телевизори, пребити тийнейджъри, запалени палми и какво ли още не. Това са ни атракциите. Като за без пари... Моля, оповръщайте ни Черноморието и тази година. Има две баби, които гледат внуци и няколко бизнесмени, които събират за остров. Не се безпокойте. Морето ще изчисти.

14 June 2017

Концерти и атентати – това е Европа.

Концерти и атентати – това е Европа.

„Ние няма да се предадем.“ „Те няма да ни победят.“ „Няма да позволим на страха да спечели.“ А какво? Ще умираме с песен на уста ли? Поп-културата ни е отнела и инстинкта за самосъхранение. Книгите за позитивно мислене не са ни казали, че в живота се случват и гадни неща и че само медитация не е достатъчна, за да ги спрем. Те ни побеждават постоянно. И страхът трябва да ни победи. За да си опазим лозето.

06 June 2017

Имаме сериозен проблем

Имаме сериозен проблем

Най-заразното и най-опасното – стои наоколо и наблюдава. Неговото име е безразличие, апатия, страх, безотговорност. Тази зараза поразява хора без значение от пол и възраст и се състои в тотална умствена и емоционална парализа. Превърна се в стандарт да наблюдаваме инциденти и престъпления. Да гледаме безучастно или да снимаме тайно (също и явно). Да не правим нищо, защото не е наша работа, не искаме да се замесваме или очакваме, че някой друг ще се намеси, за да спим по-спокойно, ако още е останала съвест, която да ни буди.

18 May 2017

По-висока заплата, по-добър учител.

По-висока заплата, по-добър учител.

Вече рядко се среща наем под 500. Вече рядко има сметки под 75 лв. Но и да няма, ангажимент към наем - кажете ми, ако човек разчита само на този доход, как по-точно, би живял? За храна и текущи разходи. Никаква възможност за странични разходи и ненужни харчове като дрехи, завдения, театри, разходки, екскурзии. Малко радост извън рамките на хола и телевизора. Хайде сега кажете ми – как човек, който работи за битовия си минимум, очаквате да бъде отдаден и удовлетворен от работата си?

12 May 2017

Учителите, които се присмиват над детската смърт

Учителите, които се присмиват над детската смърт

Защо в класните стаи има насилници?! Децата с рисково, агресивно поведение нямат място наравно с останалите. Мисля, че вече има достатъчно много примери, които доказаха колко е фатално мълчанието и примирението. Наскоро видяхме как съученици удрят момиче по главата – отново директор каза, че това са детски спречквания. Същият директор, който е получавал редица оплаквания от родителите на това момиче. Преди това загина 4-токласничка от ритник в корема.

04 May 2017

Колко струват чантите на Лиляна Павлова?

Колко струват чантите на Лиляна Павлова?

По-долно е в страна като нашата да се разхождаш с ежегодния доход на хората, които са ти гласували доверие, с надежда да им облекчиш живота. И това, забележете, е цената на една чанта. Може би въпросът не е колко струват чантите на Лиляна Павлова, а колко чанти има Лиляна Павлова?! И откъде си ги купува? От магистралите, от санираните кооперации? Подарък ли са? От кого? И ако толкова струват чантите й, каква е цената на костюмите, колата (колите?!) й. Къде живее? Как? И от какво? Не е моя работа?! Напротив.

03 May 2017

Бухалките са нормални. Ние – не.

Бухалките са нормални. Ние – не.

Подобни ситуации отдавна са в графа – „нещата от живота”. След някоя и друга седмица именно там ще изпратим и атентатите на ислямистите – далеч по жестоки, крайни, кървави, унищожителни. Но редовни и ритмични. Така се свиква, така се приема реалността – с постоянство и ритъм. Мисълта ми е, че светът кърви, а вие се възмущавате от малко бухалки. А те отдавна са в реда на нещата. Харесва ли ни, или не. В тази история обаче все пак има нещо недопустимо.

23 April 2017

Не! Това не е най-големият идиот в София.

Не! Това не е най-големият идиот в София.

Колко струва една поправка на навес – мили ми смехурковци – около 130 лв./на кв.м/. Да кажем, че навесът на този човек по груби сметки ще струва по три – т.е. 390 лв. Този човек изглежда възрастен. Ако е пенсионер – това е средно една негова пенсия. Ако е работещ човек, средно това е половината му заплата. Другата половина вероятно отива за парно, ток и лекарства. Смешно си е!

09 April 2017

На чалгата в задния двор

На чалгата в задния двор

Ето това й дадохме на чалгата. Самочувствието и убеждението, че успехът върви ръка за ръка с произвола. Ние я качихме на сцената, а тя ни подритва със скъпи обувки. Правилата са за смотани хора с пъпки и скапани автомобили. Позволихме на чалгата да повярва, че е нещо повече. И тя стана!

03 April 2017

Кога(то) децата убиват

Кога(то) децата убиват

Бъдещето на тази държава е в ръцете на палачи. Нали разбирате? Две момчета убиват 60-годишен таксиметров шофьор. За пари... Човекът се съпротивлява, опитва се да избяга, но те го настигат... Десет удара с нож. Десет. Николай и Делян на 17 години планират убийство и го извършват. Кой ги научи как да планират и извършват убийства? Кой им показа как човек се убива с нож?

26 March 2017

Как така сме против задължителните ваксини?

Как така сме против задължителните ваксини?

Медицината е спасила милиони хора, благодарение на ваксините. А днес предлагате да се върнем в самото начало и да оставим нещата на естествен подбор? Защо? Защото онези страшни болести са минало свършено? Не са. Периодчино разбираме за епидемии от „отшумели“ зарази, които се появяват отново именно, защото намират приемници. Приемници са всички без ваксини, но и онези – с имунизация стават уязвими, защото науката лекува, но не прави чудеса.

19 March 2017

Една грешна жичка и…бум!

Една грешна жичка и…бум!

Обяснете ми защо човек на Бога е свидетел как цяла една държава се изправя срещу вълната от пришълци със страх и гняв. Вижда как малки градчета въстават срещу семейства от емигранти. Това не е просто неприемане и неодобрение, това е категоричен отказ, непримирим отпор срещу нашествениците от изтока – основателен или не – не е това въпросът – важното е, че настроенията са такива и са явни!

12 March 2017

И преди, и сега, Левски значи свобода. Да, бе, да. Добре.

И преди, и сега, Левски значи свобода. Да, бе, да. Добре.

Споделих прибирането си с агитката на Левски. Една доста колоритна, твърде експанзивна част от нея. В метрото бяхме. Крещяха. Скачаха. Блъскаха. Миришеха на алкохол и пот. И на нещо диво и опасно. По очите на другите пътници около мен, съдя, че се чувстваха не по-малко изплашени и възмутени.

04 March 2017

Какво се случва в училищните занимални?!

Какво се случва в училищните занимални?!

Няколко тъжни въпроса: - Защо, след като инцидентът се е случил, никой не е подал сигнал?! - Колко ежедневни ситуации на насилие между ученици остават скрити и потулени? - Защо трябва да загубим дете, за да отговаряме на тези въпроси?

27 February 2017

 1   2   3   4   5   6   

90 намерени, страница 1 от общо 6


Специален коментар