Автор - Поля Георгиева

България: Страната, в която се гладува, а се изхвърля най-много храна...

България: Страната, в която се гладува, а се изхвърля най-много храна...

Десетки хора у нас живеят под прага на бедността, а повече от половината българи не се хранят пълноценно сочат статистиките. Въпреки това, големите хранителни вериги предпочитат да хвърлят храната вместо да я даряват, защото трябва да плащат ДДС, а както знаем у нас данъчни облекчения няма. Фактите говорят. Върху дарените храни се дължат 20% ДДС, а ако храната се унищожи, задължения няма.

30 July 2016

Забравените хора на България: Глад, мизерия и мъка.

Забравените хора на България: Глад, мизерия и мъка.

Ужасът на бедността не може да се опише само с думи. Толкова сме привикнали към него, че вече не ни прави впечатление. Подминаваме го с лека ръка. Единственото, което правим, за да избегнем човешките страдания, е да извърнем глава. Гнусим се от поредния беден и сакат просяк на улицата, сменяме канала, когато видим поредното многочленно семейство, което живее в отчайваща бедност. Спасението за нас идва, когато се правим, че бедността и мизерията не съществуват.

05 July 2016

За селяните и селянията

За селяните и селянията

Първоначално, комуникацията ни вървеше добре, докато не споменах, че съм от малко провинциално селце в Северозападна България. Тогава стъпих на мина. Човекът, с когото комуникацията вървеше така добре, изведнъж се озлоби. Започнаха едни констатации от типа: „Селяните дойдоха в София и ни завзеха университетите, работните места и жилищата.“... „Селяните са тези, които ядат без прибори и ходят по цървули в градския транспорт.„... Имаше и много призиви - защо не си седим по селата, ами завземаме хубавия им град.

26 June 2016

Ако бяхме нормална държава...

Ако бяхме нормална държава...

Защото в нормалните държави на спортистите не им се налага да са гастарбайтери, за да си самофинансират победите за държавата. В нормалните държави детето с мечта да бъде спортист получава поне мъничък шанс за това. Без да проси. В нормалните държави се смята за достойно да се състезаваш за името на страната си. И всички подкрепят това. В нормалните държави Емил може би вече щеше да е супер звезда.

30 May 2016

Защо българинът е комплексар?

Защо българинът е комплексар?

Драги читатели, слушатели, зрители, в журналистиката, колкото по-лоша е една новина, толкова по-добра е тя. А българският потребител сам си търси лошата новина, за да се чувства добре. Затова не убивайте вестоносеца. Той се грижи да си набавите дозата лошотия.

22 April 2016

Когато животът ти струва 1.60 лв...

Когато животът ти струва 1.60 лв...

Възрастна жена, на видима възраст около 80 години, всяка сутрин пътува с автобуса. Качва се от Студентски град и слиза след две спирки. Разказва ми, че живее в старчески дом наблизо. Пътува, защото ходи да продава стари книги по оживените кръстовища. Пенсията й е минимална. Парите все не стигат. Роднини няма. Всяка сутрин обаче, тази възрастната бедна женица вади от празното си портмоне по едно смачкано билетче и се самотаксува.

07 April 2016

Чудовищна женственост

Чудовищна женственост

В моята история диетичният ужас продължил 3 месеца, напълно достатъчно човек да се превърне в ходещ призрак. Проблемите се задълбочавали, а свалените килограми никога не били достатъчни, за това дозите хапчета се увеличавали също, храната изчезнала съвсем, а повръщанията се увеличили... Какво се случило с момичето? След месеци изтезания се озовала в болница, с тотално увредени жизнени показатели... Така става. Тялото ти не намира сили и енергия да се възстанови, хапчетата са прецакали бъбреците ти. Бъбречната недостатъчност - чука на вратата.

01 April 2016

Истории от България: Да родиш в обор.

Истории от България: Да родиш в обор.

Лазарина ражда второто си дете. Ражда го в домашни условия... сама. Без драми и без лекарска помощ. Сама реже пъпната връв и повива детето. След това отива в другата стая при родителите си, за да ги запознае с току-що родената Росица. Емил и Росица, стават баба и дядо за втори път. Двамата остават втрещени от гледката на дъщеря си, покрита цялата с кръв и бебе на ръце.

04 March 2016

Българска мартеница по китайски. Животът ни: Made In China

Българска мартеница по китайски. Животът ни: Made In China

Някак не умеем да си пазим уникалността. Жалко, нали? Накрая ще се окаже, че и сърцата ни са произведени в Китай. Плюшени. Там произвеждат, тук тънем в безработица. И даваме пари, на китайците, за китайските им мартеници. Пък после, тупайте се в гърдите какви сме българи... Българи, българи, ама сте се закичли с китайска мартеница...

01 March 2016

НЕ на повръщането. Или защо нищо не може да промени Слънчев бряг.

НЕ на повръщането. Или защо нищо не може да промени Слънчев бряг.

Единственото решение Слънчев бряг да се оправи, е да се унищожи до основи и след това да се построи наново. Друго няма да помогне. Там развратът е като радиацията в Чернобил. Остава много, след като сте разбрали за него... И дори родните организации да кажат „не на алкохола и повръщането“, всичко си остава същото. А това предложение изглежда като PR акция „колко сме загрижени”... Честно.

25 February 2016

България - общественият клозет с просветен етикет

България - общественият клозет с просветен етикет

Моето малко училището се е превърнало в апетитно поле за изява на селската битовата престъпност. Чудя се, защо се закриват български училища, това не е ли Божи грях? За пример ще ви дам третия свят. В Африка се строят над 10 000 училища годишно, а в България за последните 25 години са построени едва няколко. Какъв ни е проблемът? Всичко идва от типично българския ни манталитет.

20 February 2016

ЗЛАТОТЪРСАЧКИ И ЧИЧКОВЦИ. ИСТОРИИ ОТ СТУДЕНТСКИ ГРАД.

ЗЛАТОТЪРСАЧКИ И ЧИЧКОВЦИ. ИСТОРИИ ОТ СТУДЕНТСКИ ГРАД.

Първата снимка е направена преди няколко дни на така известната „Манджа Street“. Виждате скъпо Ауди Q7, чиято цена на старо е около 26 000 лв. Чудя се аз, откъде пари за такава кола? Знаете, българинът не е много заможен, даже се води, че е най-бедният в Европа... Следващата снимка е от главния булевард в „Студентски град”, точно срещу студентската поликлиника и вървежно кафене. Виждате лъскав Mercedes S500, чиято цена отново е около 30 000 лв., отбелязвам на старо.

12 February 2016

200 000 лева. Или защо никога няма да сме Швейцария.

200 000 лева. Или защо никога няма да сме Швейцария.

Но това е положението - 80 000 лева, без ДДС, ще плати Народното събрание за кафето на депутатите и участващите в заседанията на комисиите и срещите, които се провеждат в парламента. Още 120 000 лева ще бъдат похарчени за малки минерални води. Родна българска картинка и 200 000 лв. хвърлени на вятъра. Докато мислите за това, спомнете си за Дидие Буркхалтер, държавен глава преди и настоящ външен министър на Швейцария сега.

07 February 2016

Защо се превърнахме в страна с измислени герои?

Защо се превърнахме в страна с измислени герои?

Миналото ни се фалшифицира, подменя се автентичният му облик. Подменя се с помощта на над 13 млн. лв. от Европейския фонд. Всички опити да бъде обяснена тази нечовешка „културна” глупост бяха напразни, диалог - няма. До днес. „Културните ни убийци“ първо стрелят, а после бягат и потъват вдън земя.

30 January 2016

Град в града. Една студентска история.

Град в града. Една студентска история.

Това, което трябва да знаете за Студентски град е, че е уродлив хибрид между казарма, затвор, лудница и публичен дом. Тук църква няма. Кому е нужна? Нали се опровергават всички Божи заповеди писани някога. Всеки краде, убива и пожелава жената (бутилката, цигарата, коричката хляб и заема) на ближния. Нормален живот в Студентски град не се води. „Нормалното“ е „ненормално“- това е правило, независимо дали ти харесва или не, трябва да го спазваш.

10 January 2016

                       Когато Гришо заби Никол...

Когато Гришо заби Никол...

Много просто. Ето ги хората. Зяпат в спалните на известните. Гледат тези с високия стандарт на живот, лъскавите коли и хубавите жени. Гледат това, което нямат, но много искат да имат. Григор Димитров заби топ мацка от висока класа - цяла България е на крака - ръкопляска. И не отричайте! Григор вече е повод за национална гордост.

07 January 2016

Умиращата карта на България

Умиращата карта на България

Но селото е малко. Пусто. По улиците няма деца, бабите – и тях ги няма. Останали са няколко къщи, в които лампите вечер светват. До родното ми село, скрито някъде по поречието на река Огоста, даже транспорт няма. Има един автобус, който минава само по празници. Поне късмет имах, за да успея да се прибера. Лекари също няма. Е, разбира се, води се, че има, но това е далеч от истината. Няма кого да лекуват?

29 December 2015

 1   2   

18 намерени, страница 1 от общо 2


Специален коментар