Автор - Анна Величкова

Колко се печели от литър гориво у нас?

21 December 2015   20

Автор Анна Величкова

Пропан-бутанът е единственият петролен продукт, при чиято продажба има истинска конкуренция и цена в полза на потребителя

Колко се печели от литър гориво у нас?

В последните два месеца бизнесменът Веселин Марешки е в светлината на прожекторите. Той отвори бензиностанция с 4 колонки на входа на варненския квартал "Владислав Варненчик". От 21 октомври до днес, името на някогашния кандидат за кмет на морската столица е постоянно в устата на медиите, като мненията варират от "Осанна" до "Разпни го". Освен отворената бензиностанция, Марешки започна на 3.11.2015 година подписка за референдум, в която единият от въпросите е именно касаещ темата за горивата. Пита се дали да се въведе регулация на пазара чрез ограничаване на максималната надценка, която търговците могат да включат в цената, предвид факта, че горивото е продукт, чиято цена, на практика, формира цените на всички продукти от потребителската кошница.

Действията на Марешки натрупаха напрежение в средите на търговците на горива, а в словесния двубой се включи дори шефът на "Лукойл България" Валентин Златев, който индиректно обвини конкурента си, че продава горива, на които не е платен акциз и ДДС в интервю за "Капитал". [http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/12/18/2672732_mareshki_v_stranata_na_benzinostanciite/].

Появата на Златев пред медиите не е толкова честа, а само в последния месец изявите му са две или три, и то все по темата цените на горивата.

Самият Марешки твърди, че работи на печалба, но през минимален марж - от порядъка на 3-4 стотинки.

Затова потърсихме мнението на експерт в международната търговия с горива, който изготви относително разбираемо табличка с формирането на цените на дизела.   

Котировка на международен пазар за 21-12-2015     326,75 ЩД на тон

Премия за доставка до България                                    25 ЩД на тон

Пристанищни такси                                                            10 Щд на тон

Транспортни разходи в страната                                    10 ЩД на тон

Разходи по финансиране и държавен резерв               10 ЩД на тон

                                                            ОБЩО НА ТОН 381,75 ЩД

Тъй като дизелът има относително тегло 0.835 (кг в литър),

Себестойност за 1000 литра минерален дизел            319 ЩД

Разходи по добавяне на биокомпонент 6%                  28 ЩД на 1000 литра

Крайна цена на 1000 литра за дизелово гориво с 6% биокомпонент = 347 ЩД

Курс на ЩД                                                             1,798 лв.

Цена на 1000 литра в лева                                                624 лева

Акциз на 1000 литра                                                          645 лева

                                                                        Общо             1269 лева

                                                            20% ДДС      1523 лева на 1000 литра

                                                                                    1,523 лева за литър с ДДС

 

В случай, че горивото бъде закупено от базата на "Лукойл" в Бургас, към дата 21.12.2015 година, цената ще бъде 1,62 лв. с включен ДДС и след всички отстъпки.

Тъй като акциз и ДДС се плащат от крайния потребител, и в случаите когато има данъчен склад, търговецът събира акциз и ДДС в цената на горивото, а ги внася в бюджета до 14-то число на следващия месец. Така всъщност цената, която ИО заплаща от собствени средста, е тази без акциз и ДДС – 624 лева на 1000 литра (или 62,4 стотинки на литър). При продажна цена от 0,805 ( 1,77 лева с акциз и ДДС) до 1,046 ( 2,03 лв с акциз и ДДС) лева за литър, брутният марж, който се реализира от операторите е между 31 и 67% (!!!) върху доставната цена.

На практика, конкуренция при доставката на горива няма.

Тъй като има почти монополна ситуация на пазара с един силно изявен доставчик с 65-70% от пазара, а за останалите вериги като ОМВ, Шел, Еко и Ром петрол ситуацията е икономически изгодна, съревнование и свободен пазар в полза на потребителите са извън дневния ред. 

Реално само при пропан-бутана има цена в полза на крайния клиент. "Лукойл Нефтохим" произвежда около 20% от необходимото за потребление и няколко големи вносители водят реална конкуренция за клиенти и дават максимално "изпилена" цена.

 

Автори:

Веселин Михайлов

Анна Величкова

 Виж още от Актуално! »

ЗВЕРИЛНИЦА

ЗВЕРИЛНИЦА

Например – виждаш как малките населени места са се превърнали в зверилници. Резервати за изродени човекоподобни с полови органи, които отделят заразна лепкава воняща слуз, която създава нови видове. Виждаш еволюцията на бедността. Когато мизерията прекалено дълго ебе бащата, той започва да ебе лели.

15 August 2017

Не е изгодно да сме живи

Не е изгодно да сме живи

България. Не бързаме с паниката и възмущението. Успокояват ни, че шофьорите си знаят пътя и адресите. И че 112 и преди е давала грешки, така че... колко по-лошо може да стане? Успокояват ни, че е временно. Всичко е временно. И всички ще умрем. Особено в България. Тук е скъпо да си жив. Не е изгодно за системата. И за нас няма далавера. Живите пречат. И болните пречат. Системата се връща в изходна позиция, тя вече е работила по този начин. И това не е болка за умиране. Освен, разбира се, за онези, които умират веднага и нямат търпение да дочакат спешния екип.

14 August 2017

Управленско невежество

Управленско невежество

Защо си припомням това ли? Ами защото всеки във властта си има своите компетенции и съответното ниво, от което да ръководи процеса. Нямат работа висши ръководители на конкретното място, където трябва да реагират съответните хора, облечени с тези задължения и правомощия по закон.

14 August 2017

Коментари


Специален коментар