Автор - Анна Величкова

Колко се печели от литър гориво у нас?

21 December 2015   20

Автор Анна Величкова

Пропан-бутанът е единственият петролен продукт, при чиято продажба има истинска конкуренция и цена в полза на потребителя

Колко се печели от литър гориво у нас?

В последните два месеца бизнесменът Веселин Марешки е в светлината на прожекторите. Той отвори бензиностанция с 4 колонки на входа на варненския квартал "Владислав Варненчик". От 21 октомври до днес, името на някогашния кандидат за кмет на морската столица е постоянно в устата на медиите, като мненията варират от "Осанна" до "Разпни го". Освен отворената бензиностанция, Марешки започна на 3.11.2015 година подписка за референдум, в която единият от въпросите е именно касаещ темата за горивата. Пита се дали да се въведе регулация на пазара чрез ограничаване на максималната надценка, която търговците могат да включат в цената, предвид факта, че горивото е продукт, чиято цена, на практика, формира цените на всички продукти от потребителската кошница.

Действията на Марешки натрупаха напрежение в средите на търговците на горива, а в словесния двубой се включи дори шефът на "Лукойл България" Валентин Златев, който индиректно обвини конкурента си, че продава горива, на които не е платен акциз и ДДС в интервю за "Капитал". [http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/12/18/2672732_mareshki_v_stranata_na_benzinostanciite/].

Появата на Златев пред медиите не е толкова честа, а само в последния месец изявите му са две или три, и то все по темата цените на горивата.

Самият Марешки твърди, че работи на печалба, но през минимален марж - от порядъка на 3-4 стотинки.

Затова потърсихме мнението на експерт в международната търговия с горива, който изготви относително разбираемо табличка с формирането на цените на дизела.   

Котировка на международен пазар за 21-12-2015     326,75 ЩД на тон

Премия за доставка до България                                    25 ЩД на тон

Пристанищни такси                                                            10 Щд на тон

Транспортни разходи в страната                                    10 ЩД на тон

Разходи по финансиране и държавен резерв               10 ЩД на тон

                                                            ОБЩО НА ТОН 381,75 ЩД

Тъй като дизелът има относително тегло 0.835 (кг в литър),

Себестойност за 1000 литра минерален дизел            319 ЩД

Разходи по добавяне на биокомпонент 6%                  28 ЩД на 1000 литра

Крайна цена на 1000 литра за дизелово гориво с 6% биокомпонент = 347 ЩД

Курс на ЩД                                                             1,798 лв.

Цена на 1000 литра в лева                                                624 лева

Акциз на 1000 литра                                                          645 лева

                                                                        Общо             1269 лева

                                                            20% ДДС      1523 лева на 1000 литра

                                                                                    1,523 лева за литър с ДДС

 

В случай, че горивото бъде закупено от базата на "Лукойл" в Бургас, към дата 21.12.2015 година, цената ще бъде 1,62 лв. с включен ДДС и след всички отстъпки.

Тъй като акциз и ДДС се плащат от крайния потребител, и в случаите когато има данъчен склад, търговецът събира акциз и ДДС в цената на горивото, а ги внася в бюджета до 14-то число на следващия месец. Така всъщност цената, която ИО заплаща от собствени средста, е тази без акциз и ДДС – 624 лева на 1000 литра (или 62,4 стотинки на литър). При продажна цена от 0,805 ( 1,77 лева с акциз и ДДС) до 1,046 ( 2,03 лв с акциз и ДДС) лева за литър, брутният марж, който се реализира от операторите е между 31 и 67% (!!!) върху доставната цена.

На практика, конкуренция при доставката на горива няма.

Тъй като има почти монополна ситуация на пазара с един силно изявен доставчик с 65-70% от пазара, а за останалите вериги като ОМВ, Шел, Еко и Ром петрол ситуацията е икономически изгодна, съревнование и свободен пазар в полза на потребителите са извън дневния ред. 

Реално само при пропан-бутана има цена в полза на крайния клиент. "Лукойл Нефтохим" произвежда около 20% от необходимото за потребление и няколко големи вносители водят реална конкуренция за клиенти и дават максимално "изпилена" цена.

 

Автори:

Веселин Михайлов

Анна Величкова

 Виж още от Актуално! »

ЛОНДОН Е В КИТАЙ. ПЪРВИЯТ.

ЛОНДОН Е В КИТАЙ. ПЪРВИЯТ.

В Лондон пристигна първият товарен влак от Китай. Малка новина. Дреболия. Може би тази новина има предистория. На никой у нас не му прави впечатление, че Англия се откачи от композицията на Европейския съюз. И сега това. Товарен влак по релси от Китай директно в Лондон. През Русия, (да, през Русия!), Полша, Германия, Белгия, Франция, през Ламанша и в Лондон. Който разбира от география, ще разбере и малко нещо от геополитика.

19 January 2017

Не крадете!

Не крадете!

Вие сте едва вторият човек от 100 години насам, който има такъв удивителен шанс да върне Съединените щати към основните принципи на индивидуалната свобода и лична отговорност. Ние приветстваме декларираната от Вас позиция да използвате тази основа като средство да поставите икономиката на пътя на бърз и устойчив растеж. Също като Рейгън, Вие свършихте отлична работа да си изберете некадърни предшественици, което улеснява задачата Ви. За разлика от него, вие не сте обременен с багажа на обществения сектор.

18 January 2017

СТРАНАТА НА ОБРЕЧЕНИТЕ

СТРАНАТА НА ОБРЕЧЕНИТЕ

В началото на тази година, една майка изпрати писмо до държавата, до политиците, до онова, което наричаме „институции”. Тази майка има 27-годишен син, инвалид, самата тя е болна (с 4 инсулта) и двамата са оставени сами, да се мъчат. Толкова, че тя призовава управляващите – като се държите с нас като с кучета, поне ни дайте правото на доброволна смърт, евтаназия. Като не можем да живеем, поне да можем да си отидем. Ето това е принудена да поиска българката Рени Григорова.

17 January 2017

Коментари


Специален коментар