Автор - Ангел Еленков - Аци

Настоящето е минало бъдеще

Настоящето е минало бъдеще

Цели два космонавта изстреляхме горе от Байконур. Космическа нация бяхме. А сега, най-много некоя туба с микс от мусака и таратор да пратим на астронавтите в МКС! Но, едно е сигурно. Ако ни приемат в НАСА, то до година-две, нема да ги има. Не знам що така, ама явно сме на кутсуз.

06 February 2017

ЧЕСТИТО НА РУМЪНЦИТЕ!

ЧЕСТИТО НА РУМЪНЦИТЕ!

На този ден – 5 февруари, но 1859 г. – Княз Александру Йоан Куза е избран за владетел на Княжество Молдова и поставя основите на съвременна Румъния. Днес, на същата дата, но 158 години по-късно, надявам се отново да положиха някакви основи на поредна своя държавност. За тяхно здраве ще направя един качамак с пръжки и ще изпия една цуйка!

05 February 2017

ИСТИНАТА Е НИКЪДЕ ТУК

ИСТИНАТА Е НИКЪДЕ ТУК

Тежко им е на руските братя, че в Украйна все по-често се появяват заявки за притежание на личности. Достоевски, Чайковски, Иля Муромец и още безброй други руски емблеми са вече „украинци“. Хак им е на братушките, да видят какво ни е на нас с македонците, дето навремето насърчиха тая глупост, подкрепяйки Тито и Димитров. Всъщност, в Скопие нещо са се разсеяли в момента явно, та още не са се усетили, че – Достоевски и Чайковски завършват на „ски“, иначе украинците има да им дишат праха!

20 January 2017

СТИГА РЕВАХМЕ…

СТИГА РЕВАХМЕ…

Знам, вероятно мнозина ще си кажат, че споделям глупави наблюдения. Че, причината да се увеличи туристо-потокът към нас е несигурността в Истанбул. Но, не подценявайте и тази вечна българска носталгия. Децата, излетели от Терминал 2, със сигурност са проплакали пред новите си приятели в странство колко им липсва България. А, колко му е на един любопитен „чужденец“ да провери причините за тази носталгия. И, ето ти… нещата започват да се получават. И няма за какво да ревем.

13 January 2017

параНОЙя

параНОЙя

През последните първи дни на новата година ни съсипват от загриженост. Иде студ, сняг, грип, инфаркти, подагра, глутен, ГМО, и всичко това по време на неспирни атентати! И, макар още да не студувам и да не боледувам, вече съм сломен. Отбягвам хората, зареждам се с консерви, свещи и брашно /без глутен, разбира се/, купувам си цигари от будката с маска през устата, щото продавачката има съмнително червен нос.

07 January 2017

Кисеуо зеуе в пуик на „Рифуе“

Кисеуо зеуе в пуик на „Рифуе“

Те, пликовете от Кореком, бяха доста шарени. Гледаш забързан гражданин или гражданка в сивото, кафяво или черно палто, а от ръката му съблазнително виси зрелищен плик – „Марлборо“, или „Балантайс“ , а вътре какво?...Кисело зеле. Някъде дупчица в ъгълчето на корекомската торба издайнически пуска розова струйка връз белия сняг. Една година и аз получих западно-опакована зелка в корекомски плик, вместо в тенджера. Гордо закрачих към дома, снегът хрупка под гумените ми ботушки, зад мен се стича весело розовата струйка на сок-изтрезве...

31 December 2016

И ОЩЕ НЕЩО

И ОЩЕ НЕЩО

Знаете ли, открай време много обичам - „увеселителните заведения“… Независимо в кой жанр са, така да се каже – страноприемници, гостилници, механи, пивници, кръчми, ресторанти, барове, вариетета, клубове, няма значение. И, винаги ме е занимавало - защо са ги кръстили по съответния начин. Примерно, попадал съм в квартална кръчма, наречена – „Тихата сган“, във вегетариански ресторант – „Пръжки от рози“ и дори в лесбийски бар – „Тухла - Четворка“!..

29 December 2016

БАНКЕТИ

БАНКЕТИ

Само като видя физиономията на Благой Рагин и веднага си представям маса с бяла покривка, върху нея подредени плата и куверти с кьопоолу, снежанка, руска и редена салата, луканка, шпек, къдраво нарязан кашкавал, и сирене, поръсено с червен пипер. Алкохол: чашки с високо столче, в тях искрят празнично – 50 гр. държавна ракия, тук-таме коняче, по предварителна заръчка, щото счетоводителката не обича ракия.

21 December 2016

ПРъДПРАЗНИЧНО

ПРъДПРАЗНИЧНО

Едно момче с поддържани вежди и виолетова риза изнесе вегетарианска проповед в една от телевизиите. Повод за поканата му в медията се оказа проява на вегетарианския съюз пред НДК, където членовете плискаха изкуствена кръв със свински маски на главите. Според думите му се оказа, че месоядните не сме просто – месоядни, а убийци осъществяващи „свински геноцид“. От това изказване се сетих за случай от тридесетте години, с една моя баба, останала вдовица, която помолила съседа да заколи по празниците прасето й.

19 December 2016

НЕ УНИВАЙ, ЧОВЕЧЕ, ТОВА Е ГРЯХ!

НЕ УНИВАЙ, ЧОВЕЧЕ, ТОВА Е ГРЯХ!

Винаги е имало „кризи“, земетресения, бунтове, пожари, всякакви бедствия… но никой не се е хранил от тях. Знам, че не може непрестанно да си в радост, да преглъщаш ухилен мандарини и да гледаш анимационни филми. Знам, че това, което казвам в момента е смущаващо, но от всички помислено. Хора с микрофони, джиесеми, поднасят ги към някакъв министър, бутат се, стъпкват се, за да изкрънкат новината – „Ето, той е виновен, че съществува съдба”...

14 December 2016

Код – Бяло

Код – Бяло

Какво ни шашкат с тези кодове напоследък. Вече няма – дъжд, а код – жълто. Вятърът бил код – оранжево, а бурята..код – червено. Представям си, ако Шекспир беше наш съвременник, вероятно трябваше да озаглави последната си пиеса, за да бъде политически коректен към природните стихии, вместо – „Бурята“ – „Код – Червено“… Все едно е филм с Арнолд Шварценегер!

29 November 2016

Преглед на пАчата

Преглед на пАчата

Нещо се разприказваха за мажоритарни избори. Започнаха да поясняват какво означавало. Какво ще ни обясняват, всички знаем какво е мажоретка. Мома в късо поле с пръчка у ръката. Нямаме много традиции в това. При нас трябва да са – мижитуриални избори. Произлизащи от – мижитурка.

28 November 2016

Черен петък за бели дни

Черен петък за бели дни

Ето, сега разбрах, какво значат и празничните „отстъпки“ - това е, когато ти кажат цената на касата, да отстъпят крачка-две назад, за да не бъдат ударени от клиента... Между другото, като гледам тези огромни МОЛ-ове, в които има всичко, в тия черни петъци, защо по случай Бъдни Вечер и Коледа да не направят там някъде между бижутерийния магазин и щанда за понички – Черквица... Все ще я сместят. Ще е доста удобно! Защото, после гражданите, натоварени с толкова много покупки за празниците, нямат възможност да минат през някоя Черква, да запалят свещица!...

25 November 2016

 1   2   

18 намерени, страница 1 от общо 2


Специален коментар