Актуално! - Актуални публикации

Колко струват чантите на Лиляна Павлова?

Колко струват чантите на Лиляна Павлова?

По-долно е в страна като нашата да се разхождаш с ежегодния доход на хората, които са ти гласували доверие, с надежда да им облекчиш живота. И това, забележете, е цената на една чанта. Може би въпросът не е колко струват чантите на Лиляна Павлова, а колко чанти има Лиляна Павлова?! И откъде си ги купува? От магистралите, от санираните кооперации? Подарък ли са? От кого? И ако толкова струват чантите й, каква е цената на костюмите, колата (колите?!) й. Къде живее? Как? И от какво? Не е моя работа?! Напротив.

03 May 2017

Трудна или лесна да е грамотността

Трудна или лесна да е грамотността

Опростяването на правописа и снизходителността при определянето на езиковите норми са хранителна среда за неграмотността. На някого му било трудно да разбере кога се пише пълен член и кога не се пише. И цялата общественост начело с учèните скача да му помага: „Че не мъчете човечеца, де! Какво толкова! Като не знае – да не пише, да пише всичко еднакво, така поне няма да се излага“.

02 May 2017

Защо те не продадоха българския флаг?

Защо те не продадоха българския флаг?

Кубрат Пулев е получавал предложения да стане немски гражданин, подобно на много чуждестранни боксови таланти, които също като него живеят и тренират в Германия. Но за разлика от тях, той е отхвърлил тези предложения. И този негов отказ има много висока цена, и във финансов и в спортен план. Защото, ако Кобрата беше приел германско гражданство и излизаше за мачовете си с германския химн, сега щеше да е изключително желан опонент в сблъсъци за световната титла.

01 May 2017

Орбан Vs. Сорос

Орбан Vs. Сорос

Първо, фактът, че Орбан е учил в Оксфорд със стипендия на Сорос не означава, че е задължен през целия си живот да се въздържа от опониране на Сорос за тези неща, за които менията им се различават. Десетки - може би стотици хиляди източни европейци са ползвали пари на фондация Отворено общество, за да учат и за да работят - което не ги прави доживотно зависими от публичните позиции на Сорос.

01 May 2017

Мост ли е Покритият Мост в Ловеч?

Мост ли е Покритият Мост в Ловеч?

Lentata.com публикува това отворено писмо на местна гражданска инициатива от град Ловеч. Писмото ни бе изпратено от Емилия Герганова, която обяснява, че е направена скандална промяна в статута на Покрития мост в Ловеч - той е създаден като паметник на Кольо Фичето и е под защита на Закона за културно наследство. Герганова твърди, че от общината са направили промяна на статута, за да могат да се усвоят пари като мостът се санира. Но местни хора са против това и против факта, че Мостът е обявен за търговски обект...

30 April 2017

Това е по-неморално от проституция

Това е по-неморално от проституция

Поредицата „Това е по-неморално от проституци“ не засяга хората, полагащи неквалифициран труд. Тя е посветена на три актуални и престижни професии. Представителите на тези професии обикновено имат образование над средното, доходи над средните и претенции да са над средното ниво. Те не само, че не виждат основание да се срамуват от работата си, но дори в повечето случаи се гордеят с нея. Въпреки че това, което вършат обикновено е по-недостойно от проституцията. И ако това твърдение ви се струва твърде силно, замислете се над следващите редове.

29 April 2017

В името на богиня Демокраси – унищожете и тази страна

В името на богиня Демокраси – унищожете и тази страна

Просто няма начин да ги оставим да продължат така своя жалък живот. Нищо, че на никого не пречат, че си стоят вкъщи, че не досаждат на света с присъствието си, ядат каквото си произведат и почукват някакви железа, въобразявайки си строителство на ракети. Нищо, че не са нападнали или обкръжили никого – нали могат да го направят един ден. В нашия свободен свят отдавна не е важно кой какво е правил досега, по-важно е кой какво евентуално може да направи.

27 April 2017

Краят на Римската империя като предупреждение за Европа

Краят на Римската империя като предупреждение за Европа

Римската империя е унищожена от бежанска вълна. Именно това явление се крие зад научния израз „Велико преселение на народите“ . Цивилизованите съвременници на събитията не ги наричат нито велико, нито преселение. Те ги определят като варварска инвазия. Древните европейски варвари бягат от военните походи на хуните. И по този начин те по дефиниция се превръщат в бежанци. Огромен бежански поток от диви, жестоки, примитивни и неграмотни варвари се стоварва върху Римската империя.

26 April 2017

Войната на Марвин: Ощетените отвръщат на удара

Войната на Марвин: Ощетените отвръщат на удара

„Войната на Марвин“ завършила в 16:23. Накрая той решил да срути и местния универсален магазин, като оставил станцията за газоподаване, защото преценил, че нейният взрив би изравнил цялото градче. Булдозерът се прислонил под срутения покрив на магазина и изведнъж спрял – чувало се само свистенето на парата от пробития радиатор. Отначало полицаите не смеели да се приближат, после дълго рязали дупка в бронята, тъй като три килограма пластичен експлозив не дали резултат!

26 April 2017

Султанът и Халифът

Султанът и Халифът

Реджеп Ердоган и Абу Бакр ал Багдади ненавиждат европейските култура, традиции и ценности. И двамата заклеймяват европейците като кръстоносци и се стремят да консолидират подкрепата на привържениците си с анти-европейска реторика. Те непоколебимо вярват в предстоящия триумф на Исляма в Европа.

24 April 2017

Бухалките са нормални. Ние – не.

Бухалките са нормални. Ние – не.

Подобни ситуации отдавна са в графа – „нещата от живота”. След някоя и друга седмица именно там ще изпратим и атентатите на ислямистите – далеч по жестоки, крайни, кървави, унищожителни. Но редовни и ритмични. Така се свиква, така се приема реалността – с постоянство и ритъм. Мисълта ми е, че светът кърви, а вие се възмущавате от малко бухалки. А те отдавна са в реда на нещата. Харесва ли ни, или не. В тази история обаче все пак има нещо недопустимо.

23 April 2017

Следващият път ще се родиш другаде

Следващият път ще се родиш другаде

В ямболско училище с името на Христо Смирненски, четвъртокласници с маски бият шамари и налагат своя съученичка. И ритници в корема имало. Друго момиче снимало видео, за да докаже системен тормоз в училището си. Иначе няма кой да повярва. След това същото момиченце е заплашвано, че а се появи в даскалото, а ще бъде пребито. Класната ръководителка, жена на име Таня Йовчева, с погнуса говори пред репортер – „сега да правим от мухата слон ли?“. Губите енергия, казва даскалицата, и на мен, и на обществото. Шамарите били „незначителни неща“.

22 April 2017

Валери Петров. Вечният. (АРХИВ: интервю на Карбовски)

Валери Петров. Вечният. (АРХИВ: интервю на Карбовски)

Карбовски: "Не искаше да говори. Това, което не иска всеки – всеки, който може да мисли наоколо. Не искаше да се цапа. Това, което не иска всеки, който осъзнава цялото нещо наоколо. Нещо, което не може да се нарече чисто. Даде ми свои напечатани страници. Нови стихове. Пазя ги. Без патетика. Само история. Трябва да знаете едно – той не искаше да бъде мода. Той си беше вечен още тогава."

22 April 2017

   3   4   5   6   7   8   9   10   

1175 намерени, страница 7 от общо 70


Специален коментар