Истината - Зад това, което знаем

Оптимистично. За българите

Оптимистично. За българите

Днес в рубриката на Lentata.com „ПИСМА ОТВЪН” ви предлагаме едно писмо, идващо отдалеч. Чак от Обединените арабски емирства. Но всъщност пълно с думи, близки до нас, българите. Авторът се подписва като Кюрнонски – по името на великия френски гастроном. Само че онова, което ще прочетете не се отнася нито до Изтока, нито до Франция, а до родната ни България. Ето ви дози оптимизъм по никое време:

25 June 2016

Открийте разликите. Или защо гърците имат самочувстие, а ние не...

Открийте разликите. Или защо гърците имат самочувстие, а ние не...

Същата човешка глупост, жестокост и немарливост я има и при съседите. В държавата, която е член на ЕС от 1981 до днес. Една от първите държави основателки на ООН. Държава, която години наред се славеше с високия си стандарт на живот. Но високият стандарт е въпрос на икономика. И на математика. И гърците също нещо сбъркаха. И имат също проблеми. Но едва ли ще чуете гърци, които да се бичуват като нас българите – че сме най-прости, най-тъпи, най-занищо не ставаме...

23 June 2016

Кого да мразим по-напред?

Кого да мразим по-напред?

Обаче, ти, май, много обичаш безплатните неща, а? За к’во ти беше, ся, тоя рак? И за него ще ми търсиш безплатно лекарство. И да търсиш и да не търсиш, няма го. Миналият месец го имаше, нали го взе? Е, тоя го няма. Нещо, не се разбират вносителите на лекарството със здравната каса, имат си личен конфликт някакъв. Ако можеш да си избереш мястото, където да се разболееш, НЕ си избирай, България!

21 June 2016

Фейсбук милостиня

Фейсбук милостиня

Представете си сега колко по-различно щеше да е, ако лайкът беше левче. Тогава щеше да има смисъл от подобни публикации. Щяхме да спасим някого. Но съчувствието на съвременния човек се измерва в like и share, а добрината не се брои, ако не се изфукаме с нея. Ако наистина ви пука, излезте на улицата и се огледайте. Ще видите поне един човек, който има нужда от вашата помощ. Не се налага да правите гръмки публични изяви от това и да се тупате в гърдите. Доброто е тихо.

18 June 2016

Бартер: Куче за Айфон

Бартер: Куче за Айфон

Гледам си телефона, по ирония на съдбата Айфон 5, втора ръка, купен след като гръмна предходния ми, и си мисля, че това парче метал някой някъде е готов да го размени за кучето си. Хванах телефона с желанието да се обадя на тъпака, решил да си разменя кучето за телефон, че да се хвали с него по петричките улици (иначе не виждам причина за разменната монета), но за жалост липсва телефон за контакт. Ако познавате Божидар от Петрич, който си разменя кучето за Айфон, моля ви, напишете ми телефона му. Имам нещо да му кажа.

16 June 2016

„Американски синдром”: Не пипай оръжието ми!

„Американски синдром”: Не пипай оръжието ми!

От друга страна, самото население не иска премахване на Втората поправка. Дори има много хора, които излизат до магазина или до ресторанта с оръжията си – понякога пистолет, понякога и автомат. В оръжейните магазини можеш дори да си купиш АК-47, нещо, което е незаконно дори и в двете основни държави-производителки на този автомат – България и Русия. Любовта на американците към оръжията е толкова силна, че всяко едно споменаване за контрол над оръжията ги настройва враждебно.

16 June 2016

За мурзилките, соросоидите и църквата

За мурзилките, соросоидите и църквата

Ние вероятно нямаше и да обърнем внимание на всичко това, ако Светият Синод на нашата Църква не беше успял да влезе в новините с няколко свои решения, последното от които – въобще да не изпращаме делегация на Събора. След това решение либералната общественост изригна като отровена. България саботира Събора! Заради нас няма да могат да се вземат съдбоносните решения! Владиците са ченгета!… Най-лесно е да кажем „ченгета са“, тази дума действа на будното обществено мнение като думата „монархо-фашист“ на отечественофронтовец.

14 June 2016

Ислямизация чрез диктатура на мълчанието (ВИДЕО + СНИМКИ)

Ислямизация чрез диктатура на мълчанието (ВИДЕО + СНИМКИ)

Вижте какво се случи и продължава да се случва с Германия и Скандинавия. Погледнете така жадуваната Европа. Европа може да загуби Англия след ,,Брексит'', но е на път да приеме Турция. Над седемдесет милиона мюсюлмани! Факт е, че всеки, който си позволи да критикува ислям, бива убит или заплашван. Толкова за ,,религията на мира''... От друга страна, какво се случва с тези, които критикуват християнството, юдеизма, будизма....? Нищо.

12 June 2016

Как чуждите медии виждат България?: Земя на мафиотски престрелки

Как чуждите медии виждат България?: Земя на мафиотски престрелки

За пореден път имиджът на България ще бъде негативен. Получаваме директно черния печат за туристическа дестинация това лято. Като държава, в чиито курорти стават мафиотски престрелки. Така са описани последните събития около Митьо Очите в Слънчев бряг в британските медии. Петима младежи от Шотландия, които били на почивка у нас, са станали свидетели на престрелката, наречена безобидно от премиера Борисов - „свада”. Тази свада пък е определяна от британските колеги като конфликт на босове от подземния свят.

10 June 2016

ПИСМА ОТВЪН: Българи? О, те са крадливи източноевропейци!

ПИСМА ОТВЪН: Българи? О, те са крадливи източноевропейци!

Lentata.com продължава своята поредица „Писма отвън”. Разкази на българите, живеещи в чужбина. Емигрантски откровения. Днес Цветана Хр. разказва за оная неловкост и обида, която чувства всеки българин, който попадне в общия кюп на „крадливите източноевропейци”. Не, германците не мислят, че циганите ги крадат и тормозят на родна почва. Те виждат българските им паспорти и смятат, че българи ги грабят. Точка. Как се живее с тия нагласи срещу нас, българите, в Европа и по-конкретно в Германия. Ето ви лична история.

10 June 2016

За българските паметници: ”Или лошо, или нищо”

За българските паметници: ”Или лошо, или нищо”

Днес една година по-късно се чудя...: Как не се намери един „специалист” в Италия, който да каже „Защо Алцек е без корона?” или „Защо не му светят очите?” или някоя друга „изтънчена” критика? Явно тези италианци и въобще българите там са много „изгубени”. Няма ли поне един „специалист” да каже „Как може хан без корона!? Какво безхаберие! Ей за това тая държава няма да се оправи!”. Но все пак може би тези събития говорят за една наша черта (традиция?), която Пенчо Славейков е открил още преди повече от век...

09 June 2016

За цената на бездействието

За цената на бездействието

Цената винаги е твърде висока, когато отстояваш нещо, но ето, че и цената да бъдеш смачкан, е не по-малко ниска! Нека новата цена ни замисли и ни накара да живеем с малко повече изисквания и самочувствие, да ни даде увереност, че промяна може има, стига да я пожелаем и да се стремим към нея… всички! Но нека това се случи, преди да си закупим билет на стойност 3.00 лева. ОК?

04 June 2016

Из чудния свят на КАТ

Из чудния свят на КАТ

Наскоро се сдобих с ново старо возило и както всеки съвестен гражданин се запътих към столичния КАТ, за да му сменя регистрацията – издаване на голям и малък талон. Всички сме чували и преживявали какви ли не истории оттам и това е просто още една, която затвърждава настоящата ефективност на тази дрържавна институция (а и не само на тази).

03 June 2016

Паметта vs. политическата наглост. Кое ще победи?

Паметта vs. политическата наглост. Кое ще победи?

България не е понесла никакви санкции за най-голямото изселване в Европа след Втората световна война. Няма наказани за разбиването на стотици хиляди семейства; за обезлюдените селища и изоставените къщи; за децата, които се събуждат на непознато място с ново име; за мъжете и жените, които са впрегнати като добитък да теглят каруци с покъщнината си; за възрастните хора, които губят правото да издъхнат в домовете си; за цивилните граждани, убити заради желанието да останат в родината си.

31 May 2016

ОТВЛЕЧЕНИТЕ

ОТВЛЕЧЕНИТЕ

Има обаче нещо много странно. Светът говори минимално за жертвите на Боко Харам. „Ислямска държава” е по-медийна и по-интересна. А жертвите са все същите – невинни хора, в този случай жени. Явно проблемът е, че са от Нигерия. Не е едно и също да си жертва навсякъде по света. Ако те отвлекат в Париж е някак по-интересно и важно, отколкото, ако живееш в Чибук. Така че двойният стандарт в „милосърдието и състраданието” е очевиден.

22 May 2016

Любовни изповеди: Толкова те обичам, че...

Любовни изповеди: Толкова те обичам, че...

Lentata.com публикува дословно пожеланието на актьорa Иван Ласкин за рождения ден на жената до него - актрисата Александра Сърчаджиева. Правим го, защото сред морето от омраза, болка и гняв, явно наоколо все още има и обич. Обич за завиждане. Четете и се радвайте. Красивото още е на мода.

20 May 2016

Мишел Уелбек за исляма и завръщането на религиозното

Мишел Уелбек за исляма и завръщането на религиозното

Романът на писателя Мишел Уелбек „Подчинение” излезе на френския книжен пазар в деня на кървавото нападение срещу сатиричното списание „Шарли Ебдо”. В романа един радикален мюсюлманин става президент на Франция през 2022 г. Разговор на Мишел Уелбек за завръщането на религиозното с журналиста Силвен Бурмо, който е негов приятел. Lentata.com препубликува това важно интервю с Мишел Уелбек. Четете.

19 May 2016

   2   3   4   5   6   7   8   9   

515 намерени, страница 6 от общо 31


Специален коментар