От Читателя - Maтериали и коментари от популярни българи, както и текстове от читателите на LENTATA

Някои неотложни въпроси, български

Някои неотложни въпроси, български

Не. Не вярвам, че ще оставим страната си на шайка разбойници. Вярвам в народа си. Вярвам на неговия усет за справедливост и на неговата добрина. Вярвам и в силата му да устои на всичко, и вярвам в децата му. Също и в хората по мегданите и тези по границата. В неприязънта му към предателите. Черпя животоспасяваща енергия от планините му и щастие от морето. Вярвам в трудолюбието на народа си и усета му за свое. В гостоприемството, но и в бойния му дух. Но търпението ни е това, което ни спъва.

07 January 2017

„Хитренци”, засрамете се...

„Хитренци”, засрамете се...

За първи път България реагира адекватно в бедствен момент! За първи път хората подкрепят сънародниците си в трудност! Властите правят всичко необходимо да се избегне следващ инцидент, хората дават мило и драго да помогнат… А нашите “хитренци” казват, че: ”Коледа няма да е същата, ако не сме си у дома!”… Забравихте ли взрива? Забравихте ли кръвта? Не помните ли молитвите, които изричахте в този момент?

16 December 2016

ПИСМО ДО УПРАВЛЯВАЩИТЕ: Аз оставам.

ПИСМО ДО УПРАВЛЯВАЩИТЕ: Аз оставам.

Аз оставам в моята страна, за да променя нещата, тъй като не искам след години България да бъде заличена от световната карта. Ние не сме стадо, което може да водите вечно. Чували ли сте, че е най-лошо, когато слепият прогледне. Настъпи този момент за българския народ – денят, в който всичко ни стана ясно. Достатъчно ни заблуждавахте и бяхте кукловоди. Време е да си ходите – било то доброволно или не.

15 November 2016

Културата на ханша

Културата на ханша

Внезапно шумна и многобройна група тинейджъри нахлува в тясното пространство. Една жена зад мен коментира - Довели са ги от 18 СОУ. С тях има и сенсей. Всички ние ги поглеждаме със съжаление, идват твърде късно, за тях няма да има места. Чува се силен и неприятен глас: - Не пускайте никой да минава покрай вас, защото няма да има къде вие да седнете. Разбираме, че крещи учителката, крещи гадничко, някак си е неприемливо. Та нали в това училище запознават учащите с японската култура, освен с езика.

19 October 2016

Униформените думи в социалните мрежи

Униформените думи в социалните мрежи

С почуда гледам как едновременното общуване на хиляди хора в социалните мрежи (на български) не носи словесно разнообразие. Вицовете също не станаха повече. Някак еднакво общуваме в социалната мрежа. И един от тези лоши резултати е тоталното прецакване на граматиката.

23 September 2016

Страната на неограничените възможности... за отнемане на живот

Страната на неограничените възможности... за отнемане на живот

Отново плачем и ридаем за поредния погубен млад живот. Защото закъсняхме с пробуждането си. Късно осъзнахме, че това не е животът, който искаме да живеем. Късно осъзнахме, че можем и трябва да накараме управляващите да ни чуят и да се вземат в ръце. Иначе няма смисъл да продължат да управляват.

10 September 2016

Срам ме е!

Срам ме е!

Срам ме е заради цялото стадо примитиви с автомати в ръце. Защото Омран, Айлян и хилядите други като тях, са най-ужасното обвинение срещу нас. Тези безпомощни, беззащитни жертви са най-красноречивото доказателство за смисъла на войната. Смисъл на войната? Това, уважаеми, е оксиморон. Във войната няма смисъл. Никога не е имало и никога няма да има.

23 August 2016

ПИСМО ДО ГЕОРГИ КАДИЕВ: Да спасим „Студентски град”

ПИСМО ДО ГЕОРГИ КАДИЕВ: Да спасим „Студентски град”

Но най-тъжно от всичко е положението в Студетнски град. Студетните сами явно няма да се седят да го спасят. Защото знаят, че не са оттук и са за малко... Живеят си 4 години и после никога не се връщат, но в Студентски град чудовищната кражба на площи и новите сгради са факт - те ограбват квартала все повече. Всеки ден се ограждат нови и нови петна. Там, където преди имаше паркинги, сега има сгради, големи колкото ЦУМ.

19 August 2016

Писма до Карбовски (02)

Писма до Карбовски (02)

После, ти говориш за доброто у хората. Чувам го през всичката ти критика и арогантност. Обаче ние държим да чуем лошото и да се хванем за него. Него да ползваме, за да ти върнем шамара. Никой не иска да знае дали си добър, колко добро си видял, или си дал. Всички държат Карбовски да е мярката за истинска история, която да нарекат грозна. Много е лесно така, баси...

09 July 2016

Какъв му е проблемът на българския футбол?

Какъв му е проблемът на българския футбол?

„По телевизора” нашите видни анализатори разказаха как в Исландия, Албания и други малки и не толкова футболни страни са реформирали футбола. Хората са инвестирали в истински стадиони (с реални размери) и спортни бази с професионални условия. А не са направили стотици малки игрища, на които събота и неделя да се изявяват кварталните „ритнитопковци“ или пък десетки стадиони по незнайни села с цел да се „усвоят” средства по програма за „развитие” на селските райони.

29 June 2016

Свой сред чужди или сам сред свои?

Свой сред чужди или сам сред свои?

Lentata.com публикува първия одобрен текст в конкурса „Само реалността е сензация”. Болезнено честен разказ от Екатерина Дачкова, който поставя и болезнено неприятния въпрос, кое е по-добре: сам сред свои или свой сред чужди? Време за четене. А иначе, конкурсът ни за вашите откровени мнения и коментари продължава. Изпращайте ги на: lentata@lentata.com Благодарим на Екатерина за текста:

15 June 2016

Новата религия на българите

Новата религия на българите

Нужно е да разтворим със страхопочитание тези вестници-молитвеници, защото те ще осмислят тъжния ни живот. А в тях се крият свети Истини, които ще можем да разберем, едва когато започнем да ги четем, пречиствайки се със святата нафора, която ще Ви раздам. Нашата нафора са пакетчетата семки!

11 June 2016

Живот на предела на оцеляването

Живот на предела на оцеляването

682-ма са милионерите у нас, повечето от които са депутати, бивши и настоящи. Това показва последната статистика на Българската народна банка. Това са хората с депозит над 1 милион лева. Как ги правят тези пари?! Като орязват от заплатите и съкратят персонала ли?! Като крадат от народа и субсидиите ли?! Държавната система работи за техните интереси, а не за народнитe и няма да спре да е така.

05 June 2016

Световното културно наследство и кючеците (ВИДЕО)

Световното културно наследство и кючеците (ВИДЕО)

И, докато хора от цял свят идват до националния резерват „Мадара”, ние просто оставяме кючека да ни завземе живота. Не протестираме вече. Не се срамуваме. Казваме си - тука е така. Сигурно изглежда безобидно на фона на апокалиптичните проблеми в милата ни държава. Но кючеците до Мадарския конник са символика. Символика на живота по български, който напоследък не е никак български...

31 May 2016

"Хабиби" или "Време разделно"?

"Хабиби" или "Време разделно"?

Докато чета за това как турските поробители са изнасилвали българските момичета пред очите на братята и родителите им, някой слуша Азис! Докато чета как приемащите исляма българи биват обрязвани, някой слуша "Хабиби"! Докато чета как в народните песни се е считало, че езикът е не по-малко важен от вярата, някой българин се възторгва от арабска реч! Браво бе! Докъде стигнахме?...

24 May 2016

 1   2   3   4   5   6   7   

104 намерени, страница 1 от общо 7


Специален коментар