От Читателя - Maтериали и коментари от популярни българи, както и текстове от читателите на LENTATA

Срам ме е, че го позволих...

Срам ме е, че го позволих...

Срам ме е. Срам ме е да се оплача от ниската си заплата, срам ме е да се оплача от скапаното си образование, срам ме е да плюя по системата, защото нямам право. Те имат, ето тези възрастни хора, които носят в старите си очи, болката на новото време, което ги изхвърля на улицата, за да продават цветята, зимнината, книгите, душите си. Срам ме е, защото се чувствам виновна, че съм част от това, че го позволявам.

03 April 2016

БЪЛГАРИЯ ООД: Изнася таланти, внася домати.

БЪЛГАРИЯ ООД: Изнася таланти, внася домати.

През последните 10 години основният български износ за Западния свят не е розово масло или пък кисело мляко, а от гимназисти. Според една статистика от май 2014, от 148 страни България е на 142-ро място по задържане на млади таланти от изтичане в чужбина. Защото можещите предпочитат да отидат на запад, където ще бъдат третирани като бели хора и ще живеят в общежития, леглата в които не са тридесетгодишни пружинести кушетки, подът не е разпокъсан балатум, нощем не излизат хлебарки от ръждясалия сифон в банята...

05 March 2016


Концепцията: „Срам ме е от българите”.

Концепцията: „Срам ме е от българите”.

Във всяка такава публикация като заключение задължителен елемент е нападката към аудиторията. Финалните думи са най-разнообразни: „Такива сме добичета‘‘; „Никой нищо не прави, всички стоят и гледат“... „Срам ме е от българите“ и т.н. различни рефрени със сходна идея. Останалите да кажем около 13 броя мои Фейсбук приятели, сред които и аз, не използваме социалната мрежа, за да даваме гласност на разсъжденията си върху манталитета на сънародниците ни, безгласни сме и явно не социално активни овчи душици.

01 March 2016

#Je suis...mort

#Je suis...mort

Имам чувството, че в годината на българина има само три важни събития - агнето на Великден, рибата на Никулден и прасето по Коледа. Тъпчем телата си, а душите ни умират от глад. Те не се засищат с комерсиалния свят, с лайкове, пари и парцали. Затова и усещате такава празнина в себе си. И нещо не е наред, нали? Обаче продължаваме да се залъгваме, че е от времето, ретроградната Венера, разваления боб снощи, комплексирания работодадел, черната котка, пресякла ни пътя в четвъртък и евентуално наближаващия петък 13-ти след две години.

15 February 2016

Образователна реформа: Случайност? Не мисля...

Образователна реформа: Случайност? Не мисля...

Радвам се, че минах вече през този материал, че учих онази история, а не тази, която се канят да въведат. Радвам се, че сме взимали български стихотворения, които вече са излезли или съвсем скоро ще излязат въобще от учебниците. Радвам се, че ще завърша училище преди съвсем да развалят предметите.

10 February 2016

Живейте, часовникът тик-така...

Живейте, часовникът тик-така...

Хабим се, хабим ден по ден от живота си сякаш ще живеем хиляда години. Забравяме, че на всеки човек часовникът му тик-така. А ако утре ви кажат, че имате една година живот, няма ли да изпозлвате всеки един от тези 365 дни, за да живеете, извън Фейсбука? А няма ли да използвате всеки един час от тези 8760 часа, за да направите всичко, което можете да направите, но винаги сте го оставяли за после, защото в момента някой ви е писал в мрежата?

28 December 2015

Открито Ганьовско писмо

Открито Ганьовско писмо

Всеизвестни дами и господа, Аз съм един средностатистичен провинциалист. Българин – по националност и етнос. Задължен на държавата, дето МЕ изучи. Задължен на работодателите си, дето са МЕ хранили и МЕ хранят. Моето поколение вече отгледа децата си. Наближаваме 50-те, г-н бивш зам.- финансов министър Горанов, но не се срамувам, че нямам събрани 20 000 лева.

22 December 2015

Един ден на Лъвов мост. По стъпките на страха...

Един ден на Лъвов мост. По стъпките на страха...

След 19:00 от Сливница до Централни хали по бул. Мария Луиза виждаш единствено хора с бради, таксиметрови шофьори, чакащи пакистанци и афганистанци, които по телевизията ни представят, като сирийци. Всеки ден съвсем спокойно, пред очите на хората каналджии свободно разхождат икономическите емигранти.

28 September 2015

КАК ДА ПОЗНАЕМ ТЕЛЕФОННАТА ИЗМАМА?

КАК ДА ПОЗНАЕМ ТЕЛЕФОННАТА ИЗМАМА?

Тази сутрин за 10 минути вярвах, че мой близък ще умре заради телефонна измама. Пиша това, за да ви кажа как процедират и да сте малко по-подготвени, ако се опитат да ви излъжат. Първо на телефона ми се обади жена, която беше в много тежко състояние и ми каза през сълзи, че повръща кръв. Понеже не разпознавах гласа попитах кой е няколко пъти, но всеки път имаше стенания и плач.

10 September 2015

Защо у нас е тъжно?

Защо у нас е тъжно?

„Добър ден, господине, аз как да си влезна, живея ето тук?” – казвам усмихнато аз. След което отпратих поканата за маневра в двора. Тук идва тъжното. Не, не е липсата на паркинги или това, че някой ми стои на аварийки пред портата. Тъжното беше страхът в очите. Или по-скоро тихата радост, че не е набит. Набит заради паркомясто... или нещо подобно. А защо не и наплют, това също е възможно! Наглед тази елементарна битова ситуация за мен казва много.

30 August 2015

ВОДЕЩИТЕ неНОВИНИ

ВОДЕЩИТЕ неНОВИНИ

Това не са новини. Това са следствия. Това са неНОВИНИ. Субпродукти на чалга културата, неспазването на правила, липсата на възпитание, снобарията, посткомунизма и глупостта като цяло. Не ни занимавайте с тях, безполезно е. Занимавайте ни с други неща – по-простички и смилаеми. Например - защо в България всеки пети младеж не работи и не иска да работи. Защо обществени поръчки за водопроводи се печелят от фризьорски салони. Защо в Пловдив се правят велоалеи, а тротоарите са под всякаква критика...

03 June 2015

Интеграция с кючеци???

Интеграция с кючеци???

Защо не се организира най-обикновено състезание за ученици, каквито бяха и участничките в конкурса, а трябваше да въртят шалчета с пендари около тазове? Как това ги интегрира? Как ги мотивира да се откъснат от порочната си среда? Да, кючеците са по-интересни от демонстрация на знания и умения, но посоката трябва да се смени, ако от общината искат и смяна на нагласите от и към тази общност. Звучи може би твърде претенциозно, но не смятам, че е нереалистично, след като хора от махалата са висшисти...

24 April 2015

ДЕВСТВЕНОСТТА – ДЕФЕКТЪТ НА 21 ВЕК

ДЕВСТВЕНОСТТА – ДЕФЕКТЪТ НА 21 ВЕК

Това е нещо напълно нормално и, ако случайно си различен и „не си го правил”, дори може да станеш обект на подигравки, за този твой „дефект”. Затова често девствените хора го крият, а, ако случайно го споделят има голяма вероятност да не им повярват. Питам се... Къде отиде желанието „Да изчакаш правилния”? Мисля, че отдавна е изчезнало...

16 April 2015

FACEBOOK ПОКОЛЕНИЕТО...

FACEBOOK ПОКОЛЕНИЕТО...

Очевидно е, че социалните мрежи се превръщат в изключително силно оръжие, те се използват като средство за масова и целенасочена манипулация. Манипулация, която „вкарва“ в рамки подрастващото поколение, която спомага за оглупяването на вече порасналите, а навярно не дотам… Растящите днес са ниско интелигентни, не се стараят да четат книги...

02 April 2015

За страха на родна почва...

За страха на родна почва...

Ветераните казват, че войната остава с теб до края на живота ти. Че спомените не избледняват, че преживяното напомня за себе си всяка вечер в съня ти. Не им вярвах. Нямах причина да им вярвам. Бяха изминали 8 години, откакто свалих униформата и се върнах от Ирак, а изживените там миговете останаха, заровени дълбоко в подсъзнанието ми.

02 April 2015

ПРАВО НА ОТГОВОР

ПРАВО НА ОТГОВОР

Публикуваме този текст като право на отговор на нашата читателка Виктория Василева, която писа до редакцията във връзка с текста на Албена Вулева „Този текст е за расизма”. Писмото на Виктория е най-любезното от реакциите, които този материал провокира. Екипът искаше да разбере защо Виктория се е обидила лично от текста на Албена Вулева. Пускаме правото й на отговор.

21 March 2015

Защо не съм просто кифла?

Защо не съм просто кифла?

А как ми се искаше да съм просто кифла. Като повечето момичета на по 25 години... Да се събуждам с проблема - какво да облека, защото съм на кафе с Мимето или какъв цвят да е ноктопластиката ми този път, за да отива на лещите ми. Да се разходя до МОЛ-а за ново парцалче, което вечерта да покажа на муцките в оборотна чалготека...

19 March 2015

   1   2   3   4   5   6   7   

113 намерени, страница 3 от общо 7


Специален коментар