Арсен в кръвта

Арсен в кръвта
01-05-2012г.
81
---

„Не вярвам, че съдбата ще ни сполети, каквото и да направим. Но вярвам, че съдбата ще ни сполети със сигурност, ако не направим нищо.” (Роналд Рейгън)

На 12 януари 2011 година министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и настоящ президент на Републиката, обещава до шест месеца проблемът с водата в град Меричлери да бъде решен*. Няколко месеца по-рано е установено, че в хасковски регион има завишено количество арсен в живителната течност. Година и четири месеца по-късно проблемът продължава да съществува. Появяват се съмнения, че високото количество арсен във водата е причината населението в региона масово да заболява от левкемия и туморни образувания. Оказва се, че Меричлери е „тровен“ години наред. Кметът Ангел Колев твърди, че преди 2007 година вредното вещество е било 50 микрограма на литър при допустими е 10-12 според европейските изисквания. Количеството днес е между 20-25 микрограма. Тази измервания водят след себе си и черна статистика – от 1381 жители на възраст над 18 години, 903 са болни, 24 имат новообразувания, а 9 болести на кръвта. Трима са починалите през изминалия месец.

Стига толкова статистика! Проблемът в Меричлери е по-сериозен. Хората се страхуват от завода-предполагаем убиец и се чувстват безпомощни. На 17 април от левкемия умира Танко Русев. По ирония на съдбата приживе той е бил председател на инициативния комитет „Да защитим Меричлери!“ и се е борел срещу заразяването на водата. Танко е бил заплашван многократно заради дейността си, но не се е отказал от каузата. Днес няма кой да наследи идеите и борбения му дух. Дъщеря му Радостина е избягала от родния град, за да осигури безопасна питейна вода за детето си. Един по един съгражданите от миньорското градче се разболяват неизлечимо и умират мъчително, но почти никой не се осмелява да се изправи с лицето и болестта си и да възроптае срещу отравянето. Всички там, че има нещо гнило в Меричлери, но заравят глави в пясъка и чакат някой друг ще реши проблема им. Само местният Мунчо - Емил Георгиев** обикаля страната, разказва за случващото се в градчето с надежда да промени съдбата на умиращите.

Екипът на lentata.com успя да разговаря с най-близките на починалия Танко -съпругата Ирина и дъщерята Радостина. Когато говорят по телефона, двете са напълно убедени, че той се е отровил, защото цял живот е пил вода от чешмата и в организма му се е натрупало огромно количество арсен. Когато трябва да излязат от анонимността и да разкажат за трагедията в семейството, жените започват да говорят като политиците: „Предполагам, че високите стойности на арсен във водата са разболели съпруга ми. Водопроводът трябва незабавно да бъде подменен...“

В думите им няма капка гняв и желание да разберат кой „им мъти водата“. А в Меричлери явно наистина има проблем, граничещ с епидемия, но не от левкемия, а от отчаяние и покорство. От страх, глупост и невежество. От идиотщината да предпочетеш близките ти да умират от страшни диагнози, вместо да опиташ да заживееш нормално заедно с тях. Хората в Меричлери са се предали. Отровени са не от арсена, а от страха, че богатият и влиятелен бизнесмен „ще се разправи с тях, ако проговорят“. Хората в Меричлери са умрели, преди диагнозата. И продължават да умират всеки ден. От страх...

 Очаквайте СКОРО  видео интервю с жители на отровения град!

*Изказването е направено на среща с областната управа в Хасково.

**Председател на ПК „Екогласност“

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.