Епилог

Епилог
23-05-2012г.
10
---

 45 години не стигат!


Пълна победа! Старата, традиционната или както и да я наречем десница се въргаля в праха на времето. Пълна победа за „Мрежите” преди и след прехода. Най-елементарно казано „Мрежите” са хора, свързани помежду си, способни да осъществят съвместни действия. Преди ’89-та година това беше начин да си купиш, например, кола, кило банани или да получиш разрешение да произвеждаш пластмасови гребени - обаждаш се на братовчед си. Той познава един в автото, той пък един друг и накрая от 5383-ти номер в чакащите за автомобил ставаш 10-ти. И това на елементарно ниво. Иначе си директор на завод, познаваш един в ДСО-то , той един в Комитета по планиране и накрая получаваш план за петилетката, който можеш да изпълниш и преизпълниш. Да обяснявам ли какво е Петилетка?
Тези мрежи се пренесоха и след '89-та. Справка „Мрежите на прехода”- авторски колектив издателство „Изток-Запад”. Към така наречените връзки се добавиха малки и големи парични потоци. „Мрежите” надживяха „промяната”.
Сега, днес може да обявим пълна победа на „Мрежите”! 22 години по-късно и последният спомен, връзка с въодушевлението от „Падането на комунизма в България”, е на път да залезе. Традиционната, старата десница, окаляна, намазана с интриги, безсилна да предложи фигури за водачи, е на път да слезе безславно от сцената. И с това да си отиде и последната връзка с онези времена, в които хората се надяваха, че нещата ще се променят.Няма драма в дясното пространство.Ако някой се е изхабил, ако няма полезен ход, ако всички са се оплели в паяжина, от която няма излизане, значи трябва да си ходят. Някой ще каже, така е в нормални условия, където не е имало останал от времето репресивен апарат, където стартът е бил равен за всички, където е имало състезание на идеи, а не бой в джунглата. Да, но човек живее и работи в условията на мястото, в което е и в тях трябва да оцелява.


Няма драма, просто е тъжно. Тъжно е за хората от тази снимка.



Tъжно, защото много от тях и самият аз вярвахме, че нещата се променят, че доброто побеждава, че има живот, в който има смисъл, защото стъпва на нормални ценности и логика. Естествено, лъгали сме се жестоко! През годините мрежите загребваха все повече улов,  другите пиеха все повече студена вода.

Сега предстои да бъде скъсана и последната връзка с онова наивно минало! И вече трезви, апатични и подозрителни да продължим напред.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.