Бягство в затвора

Бягство в затвора
31-10-2012г.
130
Надя Теодосиева

Lentata.com продължава проекта „ Бягство в затвора” - поредица от разкази зад решетките. Лишените от свобода изповядват престъпленията си, но заедно с това описват мизерията, незаконната търговия, болестите, смъртните случаи при съмнителни обстоятелства, издевателствата и пр. гадости, за които обществото никога не чува и не разбира.

Чакъра излежава 20-годишна присъда за убийство в затвора в Ловеч. И той като повечето си съкилийници се чувства онеправдан и жертва на правораздаването у нас.  Но той за разлика от „колегите” си има и интересни истории за разказване. Наркобосове, гей скандали, контрабандни канали, убийства и заплахи...

За какво лежиш?

Осъден съм за грабеж на чужденец във Варна, за притежание на фалшиви пари и за предумишлено убийство на доживотен затвор, но присъдата ми беше изменена на 20 години лишаване от свобода.
Вярно ли е това, което пишат за теб – че си бил организатор на престъпна група, че си бил в близки отношения с т.нар. „подземни босове” през 90-те?
Никога не съм бил част от никоя структурна принадлежност на групировките – нито на ВИС, нито на СИК, нито на Карамански. С последния се познавам, виждал съм го няколко пъти, защото имаше ресторант точно срещу моя блок в Кърджали. Не съм работил към никоя застрахователна или охранителна компания.
Тогава как обясняваш, че си сочен за участник във всички стрелби свързани с наркотици във видинско?
Като изключим последната стрелба, за която получих присъда, нямам нищо общо с други стрелби, преразпределение на канали и пр. Знам, че звучи клиширано и всички зад решетките го казват, но въпреки, че съм осъден на 20 години аз продължавам да твърдя, че съм натопен и невинен. Виновника го направиха прокурорски свидетел – казва се Слав Каменов. Не знам какви са ги вършили с зам. Окръжния прокурор на Видин – Владислав Влашев, подкупи ли е имало или нещо друго, но е факт, че ме осъдиха без нито едно веществено доказателства и само с измислени показания.
В началото на годината беше замесен в гей афера именно с прокурор Влашев. Има още едно дело срещу теб за закана за убийство – заплашвал си обвинителя. В последствие в медиите се коментираше, че ти разполагаш с гей компромати срещу него.
Тия хора са луди! Няма начин да се заканвам, че ще убия прокурор. Та аз съм в затвора от 2005 г. Заради тази глупост ме преместиха от Враца в Ловеч. Сега ме държат далече от близките ми и семейството ми. Някой бил написал на прокурора СМС, че е „педераст” и ще го изнасилват. Имало е такъв СМС, но повече не мога  да коментирам. По това дело има много СРС-та. Иначе явно прокурор Влашев се е стреснал и е решил, че понеже благодарение на него ме осъдиха, сега съм решил да го заплашвам. След дъжд качулка... Иначе лично аз нямам гей компромати срещу него, а разследващите търсят флашки и ДВД-та, на които е записана гей оргия, в която участва Влашев... Та въз основа на „заплахите” ми,  шефът на затворите Митко Димитров ме премести в Ловеч – имал съм мобилни телефони, трябвало да се укротя. Ами ето, сега съм на дело и се намирам в ареста във Видин. Давам интервю по телефона. Сега къде ще ме преместят? На Луната ли? Истината е, че с такива „възпитателни” мерки  могат само да ме озлобят допълнително, а не да ме поправят... И пак искам да се върна на делото за заплаха – такова още няма, не е насрочено. Междувременно разбирам, че прокурор Влашев го разследват за корупция от ВКП. И ако се окаже, че е взимал пари под масата, го чакам при мене – в затвора.
Хайде да се върнем на по-сериозните обвинения към теб. Обвиняват те, че си един от наркобосовете във Видин. Стрелял си понеже си искал да контролираш целия пазар.
Какъв наркобос съм аз! И за какъв наркопазар става въпрос във Видин?! Съмнявам се там в момента да се продава и половин кило хероин месечно.  Преди беше толкова – половин килограм хероин, малко амфетамини, малко екстази и 100 грама кокаин на месец. Слаба работа – и аз се бях оттеглил като всеки разумен човек. Аз тогава бях млад и амбициозен. Вълнуваше ме контрола на балканския контрабанден трафик на цигари, който минава през Видин. Целех се по-нависоко тогава, но времената бяха такива, че държавата не ми позволи.
А как ще коментираш твърденията, че си имал връзки със сръбски наркобосове и със Земунския клан?
Връзките ми в Сърбия са по скоро роднински, отколкото престъпни. Баба ми е сръбкиня и по нейна линия имам много голяма фамилия там. Нито един от тях обаче не е член на Земунския клан.
Знаеш ли дали в момента през Видин минават контрабандни канали за цигари и наркотици?
Където  има граница, има и контрабанда. Сега с Дунав мост 2 ще стане още повече.  В момента през Видин минават около 20 наркоканала и 10 канала за цигари от Сърбия. Печалбата от цигарите сега е с пъти по-добра отколкото тази от дрогата. А наркоканалите вече се държат от иранци, ливанци и иракчани – арабите често действат заедно. Самостоятелни са кюрдите и турците. Сръбските канали са няколко – земунците, суричинската банда от Белград, босненците, черногорците и шиптърите. Не оставайте с впечатление, че българите сме по-назад. Истината е, че тези процеси вече са толкова мащабни, че са неконтролируеми. Нито МВР може да се справи, нито никой. Хващат на границата някоя пратка по сигнал и отчитат дейност – казват по телевизията, че разбили наркоканал, а просто са хванали едно муле. Босовете от Бейрут, Техеран или Истанбул никой не ги споменава.
В България има ли мафия?
Мафията е паравоенна организация със строга йерархия – има войници, лейтенанти,  капитани, босове. Такава организация в България няма. Но у нас организираните престъпни групи по нищо не отстъпват на западните си колеги. Освен това българите отдавна са излезли от територията на страната и контролират сенчести „отрасли” из цяла Европа – в Холандия, Германия, Белгия, Франция. Там се занимават с измамни, кредитни карти, дрога, проституция и просия.
Последен въпрос – ти си чувал словосъчетанието „доживотна присъда” – разкажи за този момент от живота си.
И на най-големия си враг не пожелавам това... Аз имам дъщеря, тя расте без мен, не бях на първия й учебен ден, но след като отмениха доживотната, се надявам да бъда поне на абитуриентския й бал. Много още мога да каза за това, но не искам, защото това е една лична трагедия, в което най-ощетени останаха моите близки и семейство.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.