От Русия без любов

От Русия без любов
26-01-2013г.
49
Лентата

Lentata.com публикува последното интервю преди референдума на директорът на департамента за комуникации на "Росатом" Сергей Новиков. Каква е цената на АЕЦ-а, който българите не поискаха и кой според руснаците не казвa истината...

Г-н Новиков, каква е реалната цена на АЕЦ Белене?

През 2010 г., когато беше подписан меморандума за създаване на проектната кампания за атомната централа Белене, цената беше съгласувана на равнище 6, 297 милиарда евро и това беше абсолютно проверено число. По молба на Бойко Борисов, цента беше фиксирана, тъй като до тогава, както знаете според резултатите от търговете, които спечели руския "Рос Атом Строй”, беше определено равнище на цената и след това в допълнителни спогодби бяха записани индексите на инфлацията, индексите на увеличаване на цената в зависимост от икономическата конюнктура в страните производителки на оборудването в Европа, в България или в Русия. И когато г-н Борисов оглави правителството, каза, че цената трябва да бъде твърда и тази твърда цена беше съобщена. Ако трябва да отговорим на въпроса, ако днес трябва да строим атомната централа Белене, ще струва ли тя по-евтино, от която и да е друга централа, чието строителство започва сега, можем уверено да кажем - да, защото за атомната централа Белене, вече е произведено оборудването, корпусите на реакторите, паро-генераторите, главните циркулационни помпи и всичко останало. Всичко беше поръчано още по цени от 2006 година. И всички тези договори съществуват.
Кога България сключи договор с Вашата компания?
Контрактът беше подписан по време на посещението на Владимир Путин в София, ако не греша през януари 2007 г. Той беше подписан от президента на „Атом Строй Експорт” г-н Шматко и от неговия колега от НЕК, в присъствието  на президента на България, г-н Първанов и президента на Русия – Путин.
Още веднъж кажете какви условия наложи премиерът Борисов, когато дойде на власт?
Той представи редица условия за възобновяване на проекта Белене. Едно от тях, както вече казах, беше фиксираната цена – той каза : ,, хайде да кажем на българския народ, твърдо колко ще струва централата Белене.” Това беше първото условие. Второто условие беше НЕК да притежават контролния пакет мажоритарната част, т.е. 51 % . Още едно условие беше привличането на европейски инвеститори, така че това да бъде, не само руско-български капитал, но да бъдат привлечени европейски инвеститори. Най-важното условие беше нито лев повече от бюджета на България да не бъде похарчен за изграждането на атомната електроцентрала Белене. Всички тези условия бяха изпълнени, защото беше предложена следната схема - ние строим атомната централа Белене, за сметка на собствени привлечени инвестиционни ресурси, заедно с компаниите, които сме поканили в проекта – френската компания „Антрандтехнолодис” и финландския концерн „Фортун”. А НЕК, която притежава 51 % ще плати своята част с парите, които ще получи от продажбата на електроенергия от АЕЦ Белене. Т.е тези пари биха били плащани от печалбата за продадената електроенергия. По този начин българската страна щеше заплатила своята част от участието в проекта.
Каква част от парите за АЕЦ бяха предвидени за консултации и каква за оборудване?
Парите за консултантски услуги не влизат в проекта. Изпълнителят има право да привлича самостоятелно консултанти и го прави. С цел да бъде сигурен, че схемата и решенията, които му предлагат са най-приемливи и адекватни. Този смисъл разходите за консултанти е инициатива на българския поръчител, който и да е била той - НЕК или Министерство на икономиката, или други институции в България. Сумата по оборудването представлява около 30% от строежа на цялата АЕЦ. Двата блока струват 6,297 милиарда.
Къде се намира оборудването сега?
 Оборудването се намира в складовете на производителите... Нямам за цел да търся виновни. Мога да кажа само едно: Ако проекта беше стартирал веднага след получаване на резултатите от търга, днес не бихме разсъждавали, колко струва АЕЦ, а вече бихме продавали електроенергия произведена от централата.
Защо тази безрискова схема не беше реализирана?
Очевидно по решение на министър-председателя на България, който даже след като бяха изпълнени всички негови условия, все пак прие решението този проект да бъде замразен.
Как ще коментирате твърдението министър-председателя, че за реализацията на АЕЦ Белене са необходими 10 млрд. евро от бюджета?
Това е жонглиране с цифрите. Както вече казах - цената на двата енергоблока е 6, 279 млрд. евро. Що се отнася до съпътстващата инфраструктура, ще ви дам пример. Когато купувате самолет, вие нали не предполагате, че в цената му влиза и стойността на летището, а изхождате от това, че като купувате самолет, явно някъде имате летище. Иначе за какво ви е този самолет... Затова казваме, че двата блока, с всички съпътстващи сгради на централата, включително хранилището за горивото, химическото и водното пречистване и десетки други обекти на площадката на атомната централа, струват 6, 279 млрд. евро, както е фиксирано в меморандума от 30 ноември 2010 г. Но при това стойността на електромрежата, по която ще върви тази енергия или стойността на пътищата, които трябва да се прокарат, или стойността на града, който трябва да бъде построен наблизо, не може да влиза в тези 6, 279 млрд.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.