Актуално! - Актуални публикации

Врява и безумство

28 February 2013   12

Автор Мартин Карбовски

Мечтата за края на кукловодите

Врява и безумство

Това е книга на Уилям Фокнър. Преди време някой преведе това заглавие като „Шум и ярост“. Ако малко се доближим до истината – после веднага се отдалечаваме от нея. Имунизирани сме от обективност. Болестта на българите е субиктивността.

Улицата, нейно величество Улицата, най-накрая дефинира искане. Тази Улица, днешната, ясно заяви, че не ще стари муцуни в новия парламент. Това е страшно искане, ужасяващо. Аз бих се сбил, за да се реализира едно такова искане. Потомствена партийна аристокрация с децата им, с любовниците им, с потомствените вече секретарки - тези хора наистина прекалиха. Това трябва да се разбие. Но няма да се случи. Няма да се случи не защото е несправедливо или глупаво – а защото самата Улица ще си го провали.

Какво означава „граждани в парламента“?! Означава хора без партийна принадлежност да бъдат избрани в Народното събрание и да отстояват интересите на гражданите. Това е разкошно като теория. И абсолютно не е невъзможно като юридическа и изборна практика. Лошото е, страшното е, ужасното е, че досега не се е случвало. А сме опитвали.

Най-силният опит направи Слави Трифонов. Той показа по телевизията едно хубаво момиче, показа, че момичето е умно и идеята беше това дете на демокрацията да бъде нещо като наблюдател и гарант на процесите в Парламента. Кадидатира се това момиче във Варна и не получи и хиляда гласа. Сценаристите на Слави нека ме поправят – но това беше граждански проект и той не сработи. Защото ТЪПИТЕ БЪЛГАРИ обичат да гласуват за партии. Не за личности. Как днес ще ме убедите, че ако един чист и светъл човек се кандидатира няма да загуби от имиджа си (заради дежурните компромати), няма да загуби времето си (заради безсмислието да си извън партийна листа) и няма да загуби здравето си – заради нервите, които не си заслужават, докато се бориш с партийни машини, създадени от хитри пиари и безчестни ченгета.

Бил съм на много избори – същият опит е правен и в малко населено място – някой си Иван Иванов се кандидатира сам, като гражданин, единствен в листа за общински съветник. Същият има опит в управлението, не е корумпиран, издигнат е от комитет или нещо подобно. Случката е в малък град, където ти трябват 500 гласа, за да станеш общински съветник. Бях там – човекът извън листите събра няколко гласа. Подигравахме му се.

Ей, Улицо, разбери – ако искаш нещо и то ти се даде – дали ще се възползваш от него? Абсолютно възможно е утре да има листи за независими, надпартийни кандидати, поне по десет човека от едно голямо населено място? Ще изкарат ли на изборите Улицата и нейните кандидати 4%, за да влязат? Ще се преборят ли с адската партийна машина?

Ето нещо постижимо – направете организация, която се казва „Гражданска листа“. В нея трябва да попаднат само личности чисти и светли, по възможност с ясни биографии. И излезте с тази листа срещу партиите. Но тогава ще се разбере колко сте наистина. Защото 100 000 гласа не стигат. Това не ви е митинг. Трябват минимум триста хиляди гласа за 11 човека депутати, една парламентарна група.

Ще поумнеят ли българите? Представете си българите без старите партии и по същество с една нова, наистина гражданска партия, родена от Улицата. Имат ли българите на улицата такъв потенциал? Имат откъм хора, откъм интелигентност и организация  – малко се съмнявам, не ми се обиждайте. Или ми се обиждайте – в тези имагинерни листи ще подскача да влезе най-големият боклук на обществото. Виждал съм хора как се молят, за да попаднат в партийна листа. Такива хора ходят с чанта и шлифер. Някой ден ще ви разкажа за тях...

Но това е пътят. Всичко друго, граждани наши, е врява и безумство. Ако искате нова политическа класа – излъчете я от редиците си и не гласувайте за партиите. Просто е и юридически възможно.

Но ще срещнете болката. Болката от предателството. Болката от подкупването. Болката от импрегнирането на едно такова движение с ченгета – стари или нови. Болката от неразбирателството и субективността. Болката от свинщината да си неразбран българин, да си пиян и да викаш, че всички са маскари. Това е най-лошата реплика на български. Когато крещиш, че всички са маскари, означава че и ти си маскара. Но ако за теб има доказателства, че си маскара – наистина ли познаваш така добре седемте милиона българи, че да гарантираш омаскареността на всеки един от тях? И на децата ли?!  Айде стегнете се. Не говорете непродуктивно и срещу себе си. Защото идва болката от липсата на конструктивност. Болката от недобронамереност.

Ще срещнете и болката на самотата и неразбирането. На загубата на семейства, пари и време заради това „да оправим България“. Но си заслужава. Трябва да се пробва, защото това не е лоша идея – нови хора на Хоризонта. Представете си – нови хора, които не познават игрите и биха се запазили чисти от мръсотията на миналото. Нови хора – това звучи гордо. Хората срещу партиите - това вече е революция със замисъл.

Но ако не излезете да гласувате, ако не намерите за себе си подкрепа от поне 300 000 гласа?! Просто ще ви се подиграваме. Пошумяхте, пошумяхте, накрещяхте се и си отидохте. Самозапалиха се няколко човека от бедност. Защо това – защото не вярвате в себе се. Защото знаете каква гадост съдържа в себе си партийната машина. Защото срещу вас ще се изправят орди цигани, стени от банкноти, цунами от ирония. А вие дори още нямате лице.

Всяко начало е безнадеждно. Но ако опитаме днес,  утре поне няма да се срамуваме. Освен това не е казано никъде, че сме обречени. Обречен е моделът на партийността съшит с мазни  конци, дърпани от кукловоди с памперси, мислещи си че днес е 1989-та.

И нещо лично - вече десет години снимам най-закъсалите хора в тази страна. Тези, които са пред самозапалване. Хората гласуваха за тия репортажи, гледаха ги. Значи е имало смисъл. Значи същите тези хора трябва просто да излязат от къщите си и да гласуват против партиите. Лесно е да си против. Трябва обаче да се намери за какво да сте „за“. Измислете го това, за което да сме „за“. Засега изглежда като мираж. Но поне можем да почнем отнякъде. Примерно, от „Гражданска листа“. Или както искате го наречете. Само да не е „Врява и безумство“.

 Виж още от Актуално! »

ГАДНИ КОПИЛЕТА

ГАДНИ КОПИЛЕТА

Пичове, тая държава ли смятате да ни завещавате? Точно тази, в която трябва да се правя, че Недялко Йорданов е поет, а Недялко Недялков журналист и издател?! Благодаря, ама не. Не ми се живее с мисълта, че съм получила менте-наследство. Не ми се живее на място, в което значенията на думите са обърнати и нищо не значи, каквото всъщност значи. Не ми се говори на език, на който ти кажеш журналист, пък то се отнася към лъжец и ти кажеш поет, пък то било мерзавец. И ти кажеш общественик, пък то значело предател.

05 February 2016

Фереджета заляха порното, бурките – новият ви фетиш!

Фереджета заляха порното, бурките – новият ви фетиш!

Ходят из главите на хората и внедряват тази култура в нашето общество всячески. По време на седмицата на модата ви показват, че ще е повече от нормално да гледате бурки навсякъде. После в телевизора ви очароват с обичаите им и с това колко добри хора са те всъщност и как неправомерно ги набеждаваме заради атентатите. Вечерта или по-късно през деня решавате, че ще си пуснете малко порно и какво да видите? Бурки. Вече е ок дори да правите секс с тях.

04 February 2016

Да пребият родителите ти...

Да пребият родителите ти...

За съжаление, много българи не се чувстват защитени в собствената си държава. Може би проблемът е по-голям. Трябва да си представим колко беден е един човек, че да заплашва друг с оръжие за 9лв? Колко нещастен и презрян от всички трябва да си, за да нападнеш беззащитен възрастен човек? И каква е тази държава, в която живееш толкова зле, че да убиваш за стотинки?

03 February 2016

Коментари   12

12

Дано се разбере

03 March 2013

Тия хора не могат да контролират своя собствен живот. Сто пъти досега са се оставили някой да ги прецака и тия сто пъти мълчание накрая са ги изкарали на улицата. Не искам хора, които са били мишки досега, да се изживяват като мои спасители. А иначе - те пак работят за БСП. Редовния номер, с който бабата изтрепва конкуренцията - крещиш за корупция, крещиш "всички са маскари", но понеже си имаш изградена структура, накрая, твоите "маскари" оцеляват 99-ти живот, а "маскарите" на конкуренцията биват изтребени. Ако пак й мине номера, на Бабата, значи сме пълни недоносчета.

11

Дано се разбере

03 March 2013

В България всички са много недоволни от корупцията до момента, докато им се наложи да я приложат за лични нужди. Ще подкрепя тези, новите от улицата, ако всеки един от тях персонално ми гарантира, че утре няма да даде и няма да предложи подкуп на никого - нито за шофьорската си книжка, нито за да си спести акта от КАТ или от НАП или от когото и да е. За да има робство трябват робовладелци и роби - две страни, които доброволно играят ролята си. За да има обществена несправедливост, пак има две страни - едни използвани и едни използващи. Хората понасят да ги унижават ежедневно от всички страни - работодатели, съседи, административни служби и накрая ескалират до някакви същества горе, които трябвало да им решат местните проблеми долу. Няма да стане. С лозунги от стадионите няма да стане. Ще стане само когато си ангажиран лично ти да си чист и да не приемаш да си съкратиш неприятностите чрез 50 лв. рушвет. Докато всички хора са готови да правят нарушения с оправданието, че правят като "онези горе", аз пък няма да вярвам на "тези долу".

10

Az

03 March 2013

Sadebnata sistema......ami policiqta ,ami danachnite ,ami bolnicite ,ami profsayzite ,ami raznite mu tam eko i hei napravleniq ,ami raznite mu tam kontrolni institucii ?Dalag e patq do sadebnata sistema i uvi vav varveneto mu e panaceqta :)To stana kato reklama na Jony ;)Drugi pak mu vikat evolyciq :))))

9

Генка Тодорова

03 March 2013

Браво Мартине!Искам само да споделя моето лично мнение.Ако съдебната система си остане същата,и Господ да слезе на земята,едва ли ще има напредък.Докато всички ,и стари муцуни,и нови лица,живеят с мисълта,че ще са безнаказани,и най-светлия човек може да се поддаде на корупция.Просто всеки си има цена.Цинично,но вярно,особено във време на повсеместна бедност

8

Az

01 March 2013

Sorry,az cheta s ochite ,ostavqm demagozite da go pravqt s ushite ;)

 1   2   3   

12 намерени, страница 1 от общо 3

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Lentata.com не носи отговорност за съдържанието им.
Добави коментарВъведете код:
Добави коментар

Специален коментар