Какво не/работи ДКЕВР?

Какво не/работи ДКЕВР?
16-04-2013г.
17
Екатерина Анева

През последните месеци скандалите около  ЕРП-тата и топлофикациите заостриха общественото внимание към един не особено дискутиран въпрос – как точно се определят цените на тока, парното и газа. Ясно е само, че те скачат непрекъснато.  Но никой не разбира защо и как. Освен дружествата и още тринадесет души...

Властелинът на монополите I : Задругата на цените
Неоспорим факт е, че за много българи разходите за ток, вода и парно са непосилни, а и се увеличават всяка година, по-няколко пъти. В последно време постоянно чуваме как топлофикациите, водоснабдителните дружества или дадена електроцентрала са заплашени от фалит и искат още и още... Следват изявления от политици и потребителски организации, че такова нещо не може да бъде допуснато, че ще бъде обсъдено...  И така докато стане ясно, че цената все пак е вдигната. Това се случва от години. От години сметките набъбват, хората не си плащат парното и водата, дружествата трупат загуби и ги избиват с искания за ново увеличение.

 Но при тока нещата са по-различни. Именно защото не може да не го платим се стигна и до протести по улиците. Те обаче бяха насочени към грешен адресат. Дружествата! Та нима те сами си слагат цените? Монополите са държавно регулирана материя. И тяхната “шапка” е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Според закона за енергетиката тя би трябвало да защитава правата на хората, като поставя горна граница на цените и следи в този процес дружествата да не бъдат ощетени. Би трябвало. И само толкова.... Реално процесът у нас се оказа еднопосочен. И за пореден път не в полза на малкия човек. А на големите корпорации.

Властелинът на монополите ІІ: Тайното общество
Въпреки скандалите, въпреки протестите, въпреки „уникалните разкрития“ хората нямат реална представа какво точно се случва в тези т.нар. „монополни отрасли“. А  ДКЕВР – комисията, която по дефиниция прави цените „социално поносими“ и  защитава потребителските права, не допринася за прозрачността, която би следвало да гарантира . За 90% от българите дейността и  решенията на регулаторния орган са по-скоро в тежест, отколкото в помощ за крайния потребител. Според Закона за енергетиката и наредбата на МС „Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е независим специализиран държавен орган, който осъществява регулирането на дейностите в енергетиката, във водоснабдителните и канализационните услуги. Тя се състои от 13 члена и основната й задача е да осъществява контрол над дружествата в изброените сектори и да следи да не бъдат нарушавани правата на потребителите”.

Факт. Има Закон, има множество Наредби, но това с нищо не допринася за по-голяма яснота в ценообразуването на тока, парното и водата. А и комисията не прави опит да ги обясни. От години във вестниците и по телевизията чуваме заучената фраза:  „ДКЕВР, съобразявайки се с вече веднъж доказаните разходи на дружествата от минали години, определя горна граница на цените, като се съобразява с коефициента на ефективност“.  Или „цената на електроенергията се определя по горна граница на приходите на дружествата“. Какво ви говори това? И всъщност вие, като потребители, разбирате ли за какво реално плащате? Пренос, инсталация, зелена енергия,  подгряване, сградна инсталация – думи, думи, думи и цифри! Цифри, които излизат от всеки бюджет.

/Не/зависимите
Истината е, че няма как да ги разберете, защото дори да изчетете Закона за енергетиката и Наредбата на МС, отново ще видите цитираните фрази. По дефиниция ДКЕВР е независим орган и никой не може да оказва контрол над дейността му. В закона няма залегнал механизъм, чрез който Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в НС или министъра на икономиката да поискат отчет защо нещо е направено или не е направено. Например: колко жалби на граждани са удовлетворени, наказано ли е дадено дружество заради системно спиране на тока, какъв контрол над представените инвестиционни планове е осъществен... „Може да помолим за повече яснота и за разяснителна кампания, но не и да се месим в дейността и в решенията, които вземат, дори и в тези да не дават информация за дейността си на обществото.“ Това в крайна сметка е заключението на МИЕТ. Не случайно се заговори и за граждански квоти. Какво обаче ще променят те? Дори на обществените обсъждания, които са открити, рядко идват граждани.  И да идват, отново тези въпросни 13 човека определят правилата на играта. А те са там вече колко? Десетина години? Сментят се само председателите. Напоследък доста често. Но какво променя това? Станаха ли по-ясни сметките ви?

Преди месец под натиска на улицата цената на тока беше свита изкуствено. От енергийния микс бяха изкарани ТЕЦ-ове, но не и ВЕИ-та, които са сериозно окъспяващият елемент в електро енергията. Защо и как – никой не отговори. Изкуствено бяха свити производствата на енергия. НЕК е на загуба, АЕЦ “Козлодуй” от месеци също губи. Никой не каза и какво реално ще стане след това. Че токът така или иначе ще скочи. И дружествата вече поискаха този нов скок. Че парното ще скочи и дружествата още септември ще си поискат новата цена. Че водата ще скочи, защото нормативно е залегнал коефициент, който го позволява.  Защото  ДКЕВР вече е одобрил схемата на ценообразуване. И ако с днешна дата промени рязко правилата ще стигнем до Арбитража в Париж и ще бъдем губещи. Отново.  И няма кой да обясни дори това.

За да регулира монополите, държавата създаде авторитарен орган...
А всъщност зад сложно написаните наредби и закони се крият реални механизми за ценообразуване, които така и не стават ясни на простосмъртните. Защото дори лекото повдигане на завесата ще повдигне доста неудобни въпроси. Защото там сред папките по бюрата на 13-те има много признати разохиди и инвестиции, които оскъпяват услугите ненужно. Защото там зад стените на ДКЕВР стоят доклади за фиктивни проверки направени от дистанцията на чиновническите бюра. Дали въпросите за цените някога ще получат адекватен отговор?

ДКЕВР е създаден с много ясна цел. Да защитава правата на хората. Защото монополите са сферата, в която обикновеният човек няма как да гласува и да избира на чисто пазарен принцип доставчика на ток, парно, вода или природен газ. Това е сферата, в която надмощието на търговеца над купувача е най-ясно изразено. Това е сферата, която се нуждае от най-ясна държавна намеса за защита на нашите потребителски интереси. Именно това обаче не беше поискано от никого.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.