Подслушването вчера, днес и утре

Подслушването вчера, днес и утре
22-04-2013г.
53
Симона Милкова


На фона на безработицата, ниското заплащане, на фона на масовото отчаяние и нещастие, държавата се тресе от предизборни скандали. Потърсихме за коментар Костадин Чакъров, бивш политически съветник на Тодор Живков и Людмила Живкова и председател на Съюза на комунистите в България. Според Чакъров истерията около подслушването, която се вихри от няколко седмици цели да отвлече вниманието на хората от изчерпаната управляваща класа. "Вече нямаме офицери, агенти, конпиративност и секретност", констатира той. Живеем в ерата на СРС-тата и достъпната информация.

Подслушването е на мода последните дни, кажи ми как беше едно време? Кой кого подслушваше?
По времето на социализма съществуваше т.нар. Указ на държавния съвет, той регламентираше използването на СРС-та. Общо за контрола на всички структури в държавата работеха 350 души оперативни работници, 250 в провинцията и около 100 души в столицата. Около 2000 души се подслушваха на отчет, а след смяната на имената и Възродителния процес цифрата достигна 3000 души. Всичко беше строго регламентирано. Вървят едни легенди, че и тогава и сега всички се подслушват. Но трябва да се има предвид, че един човек може да обслужва не повече от 3 стационарни линии, които се подслушват,  в миналото нямаше мобилни телефони,  на линия се отделят по 42 минути, ако устройството е в масово помещение, 1 ден не стига на 1 работник да преслуша записа. Физически това е невъзможно, не че е нямало техническа възможност. Това важи както за едно време, така и за днес. 
Как ставаше подслушването тогава? Разкажи за методите?
Най-вече с поставяне на микрофон. По времето на Горуня си спомням, че в шапката му бяха сложили подслушвателно устройство. Микрофон можеше да се пришие към дрехата, в самия телефон можеше да се сложи. можеше да е в стена, в кола, стени се разбиваха дори. По принцип единственото необходимо е да има кола наблизо, на 50-60 метра. На Жельо Желев си спомням, че му бяха сложили микрофон под подплънката на сакото. 
С напредъка на технологиите, днес всеки може да подслушва почти всеки, едно време какво компенсираше технологичната революция?
Едно време агентите компенсираха напредъка на техниката сега. Имаше висококласна агентура. Това компенсираше технологиите.
Можеше ли някой да подслушва на частно? Имаше ли поръчки?
Не можеше на частно да се правят подслушвания. На смърт беше равно, ако направиш поръчка.
Излезе едно изказване на Димитър Иванов от Шести отдел, че  6 -7 години семейството на Тодор Живков - Иван Славков, Владо Живков, Жени и хората, които са се въртели около тях са били слушани, това така ли беше?
Самият Тодор Живков си подслушваше къщата. Тогава подслушванията бяха по поръчка на Живков. Вила 32 се подслушваше. Живков се пазеше от кокошкарски  изпълнения, знаеше какви приятели имаше Владо Живков и следеше нещата из късо. Маруся я дебнеха много, знаеше се, че иска да открадне детето. (става въпрос за внука на Живков, който носи името му).
Възможно ли беше някой да подслушва Тодор Живков?
Относно сигурността на Живков, беше невъзможно да го подслушваш. Специални агенти на УБО проверяваха всичко. Имаше специални устройства, които да следят за подслушватели, както е и днес.
Преекспониран ли е скандалът, който се вихри сега или е напълно оправдан?
С този целия цирк сега се мъчат да премахнат интереса от истинския проблем, искат да хвърлят мюре, както се казва. Сега се злоупотребява с информацията. Народът е любопитен към мистерии и тайнство и се интересува от подобни неща, но това е един балон… всички просто отвличат вниманието от това, че няма държавност.
Нека направим една съпоставка – кога се слушаше повече едно време, когато имаше ДС или днес?
Относно подслушването тогава и сега, съотношението е едно към 50. При ДС имаше много строг ред, не можеше да има такова своеволие като сега. В резултат на всичко, което се случва днес няма офицери, нямаме агентура, нямаме конспиративност и секретност. А няма ли го това, няма кой да ни защити, основният стълб в държавата е разгромен, на дневен ред са сделки, корупция, обрасли сме именно заради липсата на агентура.
Възможно ли е управление без подслушване?
Не, разбира се.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.