Хроника на една предизвестена смърт

Хроника на една предизвестена смърт
21-07-2013г.
67
Адриана Аврамова

На дядо,

Ангел Илиев (1941-2001), пострадал при инцидент в рудник Ораново

 

Помните ли Венцислав Стефанов, мъжът който се самозапали в Раднево през февруари? Тогава нямаше знаменца и пърформънси в центъра на София, нямаше Дьолакроа, само отчайваща зима и непосилни сметки, които преляха чашата на народното недоволство.

Какво обаче е в състояние да промени живота ти дотолкова, че да видиш изход в горящата си плът?

Безработица, безпаричие, отчаяние... А преди тях? Преди тях Венци е работил в рудника до Раднево, прехранвал е семейството си, докато един ден при трудова злополука си счупва крака. След две седмици болнични лекарите му казват, че не може да се върне на работа, защото кракът му не е напълно здрав. Дават му болничен за още седмица. Когато съпругата на Венцислав отнася болничния лист, собственикът на рудника й казва, че

няма нужда от инвалиди и го съкращава

За трудовата злополука Венцислав не получава и стотинка. След самозапалването се оказва, че и здравните му осигуровки не са били плащани от работодателя. Преди да се самозапали Венци е отишъл в Общината, за да моли за работа за пореден път, защото сметките вече са били непосилни за семейството му. Общинското жилище, в което е живеел, през февруари приличаше на гробница – мухъл и миризма на старо, изгнило дърво.

Всички институции и медии насочиха вниманието си към това, дали ще оцелее, но никой не попита собственика на рудника, дали се чувства отговорен за случилото се.

Днес, няколко месеца по-късно, институциите и медиите са насочили вниманието си към това, дали ще оцелеят миньорите от друг рудник – този в Ораново.

В него на 16 юли, вторник, срутване затрупа 4 миньори, а управителят му – Валери Манов си позволи да се държи с миньорите, така, както собственикът на рудника до Раднево обрече живота на Венци. Манов заяви, че “8 години този рудник храни миньорите и това се случва с тези хорица”. А собственикът му, Красимир Михайлов, се жалваше, че направил инвестиция от 20 милиона лева, а мината вече била с 5 милиона на загуба.

Тези 20 милиона явно не са били харчени за заплати на работниците, защото двамата загинали миньори са получили

по 120 лева в аванс, а заплатите така и не им били изплатени.

Министър Стойнев заяви, че в мините в България трудовата безопасност е отчайваща, въпреки милионите, които се изписват на хартия ежегодно за подобряването й. В Ораново се оказа, че миньорите си сменяли куртките, преди да влязат под земята.

Мухъл, разруха, отчаяние, безработица... Това е общото между самозапалилия се Венци и миньорите от Ораново.

Никой не отиде да протестира пред рудника, преобърнал живота на Венци, никой няма да отиде да протестира и пред рудника в Ораново, въпреки че жертвите му вече са 6.

Няма да има революция под земята. Този път калта не е завлякла само четирима миньори, които рискуват живота си за 400 лева. Калта е върху живите, които се страхуват да говорят за окаяното състояние на местоработата си и подкрепят сатрапите си. Калта е върху протестиращите на жълтите павета, които никога няма да отидат да протестират за “хорицата”. Не е модерно, няма събитие във фейсбук, няма красиви плакати. Има хора, които изчезват без глас под земята. На всеки няколко години има кал.


Иван Благоев, син на загинал преди 6 години в мина "Ораново" миньор, каза, че това не е мина, а гробница.

Сега Иван загуби човека, който му помагаше след смъртта на баща му. В същата гробница.

Отново проверки и говорене в медиите, а долу в калта все още двама миньори са в неизвестност - Николай Михайлов и Иван Лазаров. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.