Катастрофирала държава

Катастрофирала държава
31-08-2013г.
47
Ева Истаткова

Всеки ден чувате подобни истории. За хора, чийто живот се е преобърнал в една секунда. Загубили са нещо – близък, или здравето си, или спокойствието си. Но преди да прочетете тази история, обърнете внимание на едно: това не е разказ за катастрофирало семейство, чиито деца можеха днес да не са родени. Това е разказ за една катастрофирала държава.
Държава-конструкция, на която всичко човешко й е чуждо.

Денят, в който се случи...
Антоанета и Стефан са семейство. Обичат се. Тя е бременна в четвъртия месец. Двамата са на път. Отиват да видят родителите на Ани. Но животът им остава на пътя, където един 18-годишен шофьор, сигурно решил, че безсмъртието му се полага, предизвиква ПТП. Последствията са ужасни. Лекарите не очакват близнаците, които носи Ани, изобщо да се родят. И дори питат семейството – да прекратим ли бременността? Стефан разказва как са им обяснили, че не се знае какво ще стане след раждането. Не се знае, дали децата няма да са увредени, след всички операции и упойки, на които е подложена Ани. Процентът вероятност тези дечица да не са добре и да се наложат умопомрачително трудни грижи за тях е огромен. Стефан и Ани знаят това. И взимат решение. Да задържат своите две деца.

Днес чудото на сътворението е пред очите ни в лицата на две здрави момиченца – Рая и Даниела. Само дето майка им Ани е принудена да ги наблюдава отстрани. Прикована към инвалидната си количка. Ани казва – „Ако днес ме боли, то не е, защото аз съм прикована в количката. Да, от това боли много, така е...Но болката, че не мога да отгледам децата си, е огромна. От майка се превърнах в наблюдател.

Проблемът
Антоанета би могла да проходи. Ако й се присадят стволови клетки. Ако бъде оперирана някъде из големите медицински центрове по света – Турция, Израел, Русия. Но това струва хиляди евро. А те – четиримата, двама родители и две деца, живеят с 500 лева на месец. Понякога дори с 300. Съпругът на Ани, тихичко казва – „обърнали сме го на просия, заради държавата ли, заради съда ли.... и аз вече не знам, но сме принудени да просим”.

Държавата, наречена „АБСУРД”.
Катастрофата на Ани и Стефан се случва през март миналата година. Август месец 2013-та, виновният шофьор все още не е виновен. Той вече е на 19 години, делото е върнато отначало поради някакви си процедурни причини и нищо не може да накара едно момче от Сухиндол да спре да шофира новата си кола. Кола, получена от родителите му, 2 седмици, след като е предизвикал катастрофата, оставила една майка инвалид, разказва Стефан.

Делото по случая се води в градския съд в Павликени. Бащата Стефан разказва как на първия етап от делото съдебният лекар е определил състоянието на инвалидизираната Ани като „средна телесна повреда”. Те обжалвали и за облекчение днес повредата се определя като „тежка”.

Абсурдът е, че, както и самият Стефан разказва – „всичко сочи, че  той е виновен, и документи, и всичко. Последно, нещата трябваше да приключат юни месец, да му кажат присъдата, но върнаха делото отначало”.

А сега накъде?
След раждането на децата, докато са още в търновската болница, Стефан и Ани получават и няколко обещания – от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и от екс-здравната министърка Деси Атанасова. Цветанов обещава да оборудват жилището, в което семейството живее, така че да  е пригодено за Ани, която е на количка. И това, Слава Богу, се случва. Кметът на Велико Търново, обаче, и бившата министърка на Здравопазването поемат ангажимент да уговорят операция за Ани. Чакало се е само определяне на датата за такава операция в чужбина. Но и досега – нищо не помръдва. От април месец насам търновският кмет Даниел Панов все отлага – Стефан да се обадел следващата седмица. И Стефан признава – неудобно ми е непрекъснато да звъня. И смята това просто за културно отказване.... Затова сега Ани и Стефан търсят други начини. Молят други хора за помощ. Защото сами не могат да се справят.

Изчисленията
Стефан е взел този месец 240 лв „майчинство”. Пенсията на Ани е временно спряна, защото трябва да се подновяват документи. Взимат и 105 лв. „детски” и ето ти го уравнението. 4 човека с 345 лв за 1 месец.

Дяволът е в детайлите...
Но знаете ли по какво разбрах, че държавата ни е катастрофирала? Когато след всичко това Стефан добави – „и все още изплащаме колата, с която катастрофирахме”.  Всеки месец това семейство с майка-инвалид, по чудо родили се близначки и малко над 300 лв общ бюджет, изплаща по 70 лв. месечно за колата, с която са катастрофирали и която все още седи в двора на полицията.... Така Стефан и Ани са оставили предишното си щастие там някъде, край пътя.

А, ако България, беше държава, която все още се движи по правия път, днес виновният шофьор щеше да е наказан, а на това семейство-жертва щеше да им е изплатено в пари поне мъничко от сполетялото ги нещастие. Може би, компенсацията, която е редно да получат, нямаше да стигне за скъпото лечение на Ани... Но поне нямаше да бъдат във фарс. Фарсът, който ги принуждава да живеят с има-няма 300 лв. и да дават 70 от тях за една катастрофирала кола.

P.S.
Който иска да помогне на Ани, Стефан и близначките - Даниела и Рая, може да дари на:

Банка ДСК
BIC-STSABGSF
IBAN-BG34STSA93000021165072 в лева
титуляр-Антоанета Миткова Карагерова
(Сметката е дарителска)

И, който иска да помогне чрез PayPal
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=SV5VEK6DDRYE6

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.