Специален коментар -

Титаник!

06 January 2014   14

Автор Венци Мицов

Титаник!

Обичам „Титаник“.
Обичам филмa „Титаник“ на Джеймс Камерън.
Не, не ме разбирайте погрешно. Никога не съм гледал дори минута от тази грандоманска трагедия и не смятам да гледам. От доста години насам категорично не гледам филм, който е взел дори един „Оскар“, а да не говорим за такъв, който отнесе 7954 статуетки.
Обичам „Титаник“, защото когато за пореден път пуснат тази любовна сага с лош край по телевизията, всичко се променя.
Фейсбук спира да бълва революционни статуси.
Туитър престава да публикува инфантилни кратки съобщения.
Дори вероятността да получиш в пощенската си кутия позицията на партията на Илиана Раева относно китайските стокови борси силно намалява.

Когато у нас започне поредното повторение на филма „Титаник“ всички грабват носните кърпички, шишенцата с мента, глог и валериан и засядат пред телевизорите си, за да видят как младият Леонардо ди Каприо е готов да се жертва за любимата си под звуците на две катастрофи едновременно – чупещ се кораб насред океана и песен на Селин Дион.
„Титаник“ е събирателен образ на онова, от което ние, българите, се нуждаем непрекъснато.
В него има всичко:
- любов – за таргет групата на девойките и домакините
- екшън и малко голотийка – за таргет групата на господата
- липса на хепиенд – за таргет групата на интелектуалците, които мразят стандартната развръзка
- песни на Селин Дион – за всички, които обичат баладите – от Скорпиънс до Тони Стораро
В историята за Титаник има и елементът на конспирация, специално за любителите на подобни теории – „Защо потъна този кораб? Случайно ли е това? Защо никой не е казал до ден днешен каква е причината?“
Има и по нещо за хората, които обвиняват за всичко юдейско-масонската плутокрация – „А случайно ли това, което е потопило кораба, носи странната еврейска фамилия Айсбърг???“

С други думи, филмът „Титаник“ е всичко онова, което ни трябва.
Любов, драма, конспирация, екшън, музика, хубави момичета и красиви момчета.
Аз много обичам този филм.
Когато той започне, за няколко часа забравям, че живея в KLETA MAJKA BALGARIQ и се наслаждавам на тези спокойни моменти, пускам си някоя Моцартова симфония или някой бранденбургски концерт от Бах и с удоволствие чета постовете ви във Фейсбук. Те варират от – „Тая колко е долна, ще остави хубавото момче да умре!“ до „Леонардо, скачай й на тая, и без това до 40 минути ще си се удавил, какво я бавиш?!“

Ако допреди 2 часа същите хора сте писали статуси за политиката, плутокрацията и истерични отворени писма до някакъв ваш приятел, който случайно си е напазарувал от супермаркет, собственост на олигархията, сега вече сте се успокоили и всичко е наред.
Сега значение има само това кога ще се свалят младите, колко несправедлив е светът и колко мъка има в голямата, вечна, изпепеляваща любов, която дори един айсберг не би могъл да погуби.

Аз много обичам филма „Титаник“.
Обичам го така, както обичам и държавата си.
Знам, че я има. Знам, че е важна. Знам, че без нея не може изобщо.
И въпреки това, чувствата ми към нея варират от сарказъм през кротък хейт до тотално отрицание.
Не че държавата ни е „Титаник“...
Неее, да не си помислите такова нещо.
Държавата ни е един много модерен европейски кораб.
Вярно, корабът е напускан и продължава да бъде напускан от екипажа си.
Вярно, че за да се движи този кораб, капитанът постоянно взема кредити, за да купува гориво.
Вярно, че ръководството на кораба често изпуска кормилото.
И въпреки всичко държавата ни не е „Титаник“. Най-малкото, защото в Черно море няма айсберги, а единственият такъв у нас е в една песен на Стоян Михалев ( и то на две разделен...).

Аз много обичам филма за „Титаник“.
И вас ви обичам, особено докато гледате сагата за невъзможната любов.
Тогава вие за малко ставате отново онези хора, които са склонни да извадят кърпичката и да се разплачат.
Ей така - заради едното нищо. Заради единия Леонардо ди Каприо, дето се вика.
Иначе ние не плачем.
Иначе ние пишем революционни статуси, имаме претенции към всички, които не ни се вместват в черно-белите матрици.
Иначе ние смятаме, че всички са ни виновни и че само ние сме морални и прекрасни хора.
Иначе ние сме склонни да осъдим на смърт всички ония, които или не мислят като нас, или имаме бегли подозрения, че не мислят като нас.
А колко лесно е да бъдем обединени...
Просто ни пуснете един  депресивен любовен филм по телевизията и ставаме други хора.

Аз много обичам „Титаник“.
А най-много обичам един факт около „Титаник“.
Българските телевизии го въртят от 15 години, като го повтарят през няколко месеца. И всяко повторение чупи пийпълметричните устройства на телевизиите.
Същото като с политическата картина в страната.
Която също се повтаря през 2-3-4 години, но ние все си я гледаме и ревем ли, ревем, когато поредният айсберг се шибне в икономическия и политически „Титаник“!
Не, не бързайте да търсите вината в себе си. Вие не сте виновни!
Няма как точно вие да сте виновни. Виновни са масоните, рептилите, кеймтрейлс, Ран –Ът, колониалната политика, песните на Сашка Васева...
А и как да сте виновни, като се водите от поговорката – „Повторението е майка на знанието“?

Спокойно, дами и господа. Както знаете, дори в условията на предстоящо потапяне може да се роди нещо красиво.
Като песен на българската Селин Дион.
Или любов между българския Леонардо ди Каприо и българската Кейт Уинслет.
А и нашият кораб потъва толкова бавно...
Дъното е толкова далече...
Няма нищо страшно в едно потъване.
Най-много всички да станем легенди!
Свършвам, щото много текст, много нещо. Но от сега съм неспокоен и искам да попитам – скъпи телевизии, кога ще е следващото повторение на „Титаник“.
Пишете ми на мейл :
iceberg@titanic.com

 Виж още от Специален коментар »

Нация, която не вижда по-далеч от лайното

Нация, която не вижда по-далеч от лайното

Как можеш да се разбереш с нация, която разбира интеграцията като приобщаване на тоалетната към задника, а не обратното. И как може да имаш доверие на нация, която тайно планира да живее с чужди хора по техните правила - иначе не би си мръднала мозъка да им създава комфорт до последния детайл. Направете им кенефи според техните нужди и те никога няма да си тръгнат. Защо да си ходят, след като са открили вълшебната либерална прислуга, готова да изпълни дори прищевките на перисталтиката им...

05 February 2016

Недялко яде лайна

Недялко яде лайна

Скандалът на седмицата е между Слави Трифонов и Недялко Недялков (собственик на ПИК). Този скандал ме впечатли изключително много, защото за пореден път потвърди убеждението ми, че колкото и зле да изглежда положението, няма абсолютно никаква причина да не продължи да се влошава. В ПИКливия си сайт Недялко пуснал интервю с Ицо Петрофф, който ЕКСКЛУЗИВНО САМО ПРЕД ПИК споделил, че Трифонов е гей, с което видиш ли, няКОЙ май си мисли, че ще му спре политическата кариера, която той още дори не е започнал.

31 January 2016

Революция

Революция

Хора, които нямат какво да ядат, хора, докарани до ръба на оцеляването, хора, принудени да емигрират, за да могат да работят някъде, където и да било, са готови да късат от залъка си и да помагат за възраждането на България. Същевременно се замислям за всички мазни, охранени и угоени мутри, които всеки ден надзъртат в къщите ни през телевизионните екрани. Говоря за министрите, депутатите, евродепутатите, кметовете и други подобни отрепки. Говоря за тези, които убиват всеки ден страната ни.

31 January 2016

Коментари   14

9

Конфуций

07 January 2014

Когато ми се ебе, мисля си за Марчела, щом ми се присере, сещам се за Карбовски, а искам ли да израстна интелектуално – чета Венци Мицофф

8

ДД

06 January 2014

Е, айде сега, Титаник. Ние сме го преживели два-три пъти - катастрофа заради самонадеяност и отричане, и отхвърляне, на правилата за справедливост, респ. за безопасност. На път сме да го преживеем отново - но без любовната история, ако не броим целувката Местан-Станишев. Не, няма да я броим. Но останалите герои у нас не искат да се целуват, така че или я признаваме, или ще е катастрофа без любовна история.

7

Димитър

06 January 2014

Много хубава статия! Не само че ми допада стилът на писане но и истината показва и доказва (подкрепя) с факти. Дано скоро екипажа се осъзнае и се организира срещу капитана преди кораба да се втурне главоломно и необратимо към дъното защото има и легенди които се забравят ...

6

ko$

06 January 2014

p.s.proletno po4istvane 6te ima

5

ko$

06 January 2014

30minutes nas ne dogoniat .....6te e sledva6toto mai.....prez proletta kazaha 4e mai bilo po dobre da se idva na gosti u NAs a?

   1   2   3   

14 намерени, страница 2 от общо 3

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Lentata.com не носи отговорност за съдържанието им.
Добави коментарВъведете код:
Добави коментар

Специален коментар