За гейовете и/в църквата

За гейовете и/в църквата
07-02-2014г.
46
Мартин Карбовски

Едно време в списание "Егоист" правех обществени експерименти, за да разкажа срещите си с живота, свободата и падащата от небето демокрация. Почудата от битието, с гарнитура от морално и човешко падение и все по-рядко величие. Във всеки филм ги има тези неща. Днес правя обществен експеримент с трепет и страх - за да разбера имам ли още правото да изразявам мнението си. Нещо, което трябва да се прави всеки ден.

Направих си подарък за рождения ден. Изразих си мнението. Публикувах билборд в Студентски град на който пише: "Вън педерастите от църквата". Аз мисля така. Че в църквата не трябва да има педерасти. В театъра трябва, в църквата - не. Това е мое мнение. Обаче вече не е лесно да изказваш мнение. Имам чувството, че ако някой българин каже, че снегът е бял, десет други ще направят група във Фейсбук, която ще се казва "да накажем човека, който казва, че снегът е бял". В смисъл, че снегът е шарен, дори е гейски понякога, особено ако в него са пикали хора с различни уретрални проблеми и взели различни наркотици.

Това трябва да е поредната проверка на свободата на словото.

Имам право да ви кажа какво мисля от билборд.

Никога не съм вярвал и няма да повярвам в гей мафията. Но трябва да разкажа за някои дребни спънки, които съпътстваха моя билборд с моето скромно мнение. Платих за него 1000 лева на рекламната агенция на Кривицки, за да стои пред УНСС един месец. Можех да си купя нещо с тези пари, но реших, че е по-добре да имам мнение, отколкото да имам предмети. Първия ден имаше вятър и билбордът не беше качен. Втория ден билбордът беше качен, но механизмът му застина на рекламата на Робокоп. Някой се беше обадил в рекламната агенция и беше заплашвал със съд, с отнемане на права, с инспекторат и прочие административни сексуалности. С право агенцията се беше уплашила - казаха ми: по-добре да ви върнем парите, но да нямаме проблеми.

Веднага потърсих столичния кмет госпожа Фандъкова да я питам има ли проблем. Тя проучи въпроса и каза, че няма проблем. Питах и кмета на Студентски град Димитър Дилчев - той също каза, че няма проблем. Но билбордът е видим едва от сряда. Два дни някой се опитва да не се разбира какво искам да кажа. Два дена от моя живот са много. Някой (надявам се не е гей, а просто отвратителен чиновник) реши, че това, което мисля, не му е мястото там.

Саботажът на моето мнение продължи във Фейсбук - някой написа да не "мъжесвидетелствам"(?). Организирани групи вече създават колажи и крещят, че си правя реклама, за да изкарвам пари. Пичове, похарчих пари, за да ви кажа какво мисля. И си мисля, че вече е време да проверим наистина откъде са парите на гей организациите. Иначе няма да е равноправно. Но цялата кампания не е толкова лоша - все пак се надявам това да е група войнстващи лесбийки, с които някой ден ще пием бира.

Публикувах този билборд и заради това, че двама отци от Българската православна църква бяха сериозно наритани в ъгъла заради своите хетеросексуални изцепки, което наказание е разбираемо и задължително. Това са отец Василий и епископ Борис. Виждам охотата на БПЦ да решава бързо проблемите с хетеросексуалните нахалници в лоното си, но не и с обратните. Затова беше и плакатът. В смисъл - няма да забравя. Очаквайте продължение от Троянския манастир, чийто игумен се крие като партизанин. В края на краищата каква "хомофобска" кампания ще бъде това, ако нямаме интервю с баба Гуси?

Така завършва днес вечерната проверка на свободата на словото. Експериментът не откри следи от гей мафия. Но пък животът буксуваше по някаква причина. Ако бях по-подозрителен, щях да си помисля, че има гей мафия. Но няма, трябва да съм обективен, защото билбордът се върти. Да видим докога.

Накрая се извинявам на всички гей хора. Не се засягайте. Моята цел не е да ви няма. А да изразя мнението си, че трябва да се спазва един канон. Иначе всичко ще отиде по дяволите. Само един канон, разберете!

А и в края на краищата проверката на свободата на словото преди се изразяваше в това да се каже нещо лошо за комунизма. Днес явно същата проверка се състои в това все пак да можеш да кажеш нещо накриво на гей обществото. Пичове, вие сте гейове, не сте комунисти, за да гоните с народен съд несподелящите вашата идеология или спалня.

Така ли е, мама му стара?

Бел.ред. Текстът е писан във вторник /4.2.2014/, когато Карбовски беше излъган, че билбордът му няма да бъде махнат. Факт е обаче, че постерът просъществува публично за не повече от два часа, след което (неясно по чие нареждане) беше свален. Мартин Карбовски продължава преговорите си с различни рекламни компании билбордът да бъде изложен. Карбовски се надява да получи подкрепа в социалните мрежи, защото останалите комуникационни канали са запушени.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.