Доц. Минчо Христов: Черно море ще се превърне в помийна яма!

Доц. Минчо Христов: Черно море ще се превърне в помийна яма!
03-07-2014г.
53
Ева Истаткова

Банките, банковата система, финансовата стабилност...

В промеждутъците между масовата психоза и политическото лицемерие, някой трябва да обърне внимание на един Закон, чието разглеждане и приемане на второ четене предстои тази седмица. Става дума за Закона за подземните богатства. Публикуваме мнението на доц. Минчо Христов по повод вече приетите на първо четене изменения в Законът, който той нарича „престъпен”. И неслучайно.

Защото всяко посегателство върху единственото и неоспоримо богатство, което всеки българин има – природното, е чиста проба престъпление. А както е тръгнало, такова посегателство може да се случи най-незабелязано...

Г-н Христов, кажете ни, какво предстои да се случи тази седмица със Закона за подземните богатства?
Тази седмица ще се гледа на второ четене Закон за изменение и допълнение на закона за подземните богатства. Ако бъде приет този престъпен закон Черно море ще се превърне помийна яма.

Какво налага изменението и промените в закона?
Шепа лобисти искат да дадат възможност на няколко големи нефтени и газови компании да хвърлят всички отпадъци, някои, от които са силно токсични, в морето. От законовата регулация на този закон отпадат - „отпадъците, образувани при дейности по проучване, добив и първична преработка на подземни богаства в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море”. Разпоредбите на закона няма да се прилагат също и за – „инжектирането на води в земните недра, включително и повторното инжектиране на изпомпани води...”.

Кой конкретно има полза от тези, както ги наричате - криминални поправки?
Няколко от най-богатите нефтени и газови фирми в света ще си спестят стотици милиони за изграждането на пречиствателни съоръжения. Не знам какво и колко биха получили техните лобисти от българския парламент, които ще гласуват тези поправки. Представете си обаче, какво би станало, ако хиляди тонове силно отровни химикали бъдат изхвърени в българската акватория на Черно море. Какво би станало с рибата, с цялата флора и фауна? Какво би станало с туризма и поминъка на стотици хиляди българи по Черноморието ? Какво би станало с всички нас, които ходим на море в България? Това би бил резултатът от дейността на шепа продажници.

Може ли да се приеме, че тези промени са друг път към разрешаването на добив и проучване на шиств газ по метода, срещу който протестираха хората?
Повторно инжектиране на изпомпани води се използва при т.нар. технология „фракинг” за добив на шистов газ. Тази технология представлява инжектирането на силно токсичен и канцерогенен „коктейл”, съдържащ стотици силно отровни вещества. Тази отровна смес преминава през подпочвените води по специални тръби и се инжектира под огромно налягане – около 1000 атмосфери. По същество, тези подземни взривове напукват земните недра и оттам се извлича т. нар. шистов газ. Поради доказаната връзка с предизвикването на земетресения и проникването на канцерогенни вещества в подпочвените води, голяма част от САЩ и Канада забраняват този добив. Затова големите компании се насочват към страни като Румъния, Украйна, Полша и България.
Преди 3 години българското правителство даде на „Шеврон” над 4000 кв.км. от Добруджа за проучване и добив на шистов газ. След като десетки хиляди се вдигнахме на протест - Парламентът беше принуден да въведе забрана за този вид добив. Нищо чудно обаче, някой да е напазарувал депутати с цел заобикаляне или премахване на този мораториум. Възможно е да са замислили и отровните отпадъци от Румъния да бъдат инжектирани и на българска територия. Апелирам към всички почтени депутати, ако все още има такива, да гласуват против тези поправки. Обръщам се и към почтените журналисти да бият камбаната и да не допускат шепа продажници да превърнат в помийна яма българското Черноморие и българската земя.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.