Журналистът Петър Илиев: БСП, ДПС и ГЕРБ са убийците на КТБ!

Журналистът Петър Илиев: БСП, ДПС и ГЕРБ са убийците на КТБ!
07-08-2014г.
42
Ева Истаткова

Може би повечето от нас ще се съгласят с поета Робърт Фрост, който казва – „Банката е място, където ти дават на заем чадър, когато времето е хубаво и си го искат обратно, когато започне да вали”...
Обаче, живеем в свят, в който ние лично зависим от банковата система. А какво се случва напоследък с нея в България? Какво се случи, например с КТБ? Беше ли тя целенасочено унищожена и как е възможно една банка да бъде...убита? Какви ще са последствията за всички нас от тази банкова бъркотия и КОИ са виновниците за парите, които ще бъдат загубени? Четете в разговора с финансовия журналист и заместник-главен редактор на вестник „Банкеръ” – Петър Илиев.

.

Вашата версия е, че КТБ е атакувана. Какви са финансовите аргументи за това?
Първо, това, ако беше само моя версия... Аз съм журналист, но вижте какво казва Иван Костов, който е бил финансов министър и премиер на България. Чуйте какво говори Емил Хърсев, в чиято финансова компетентност никой не може да се осъмни, чуйте Владо Каролев, чуйте Стоян Александров. Всички те говорят и аз съм абсолютно съгласен с тях, че КТБ е била целенасочено съсипана – срещу нея е извършен финансов тероризъм. Финансовите аргументи за това са: банката в рамките на 6 дни плаща 1 милиард, тоест, плаща 15 % от активите си. 15 % от активите й са били ликвидност и КТБ ги плаща на вложителите – на тези, които си теглят парите. След като е затворена (пак не според мен, а според последния доклад на квесторите), банката какви наличности има – това са бързо ликвидни средства, 600 милиона държавни ценни книжа и 350 милиона пари по сметки. Вярно е, че тези 600 милиона лв държавни ценни книжа според Закона за публичните финанси са обезпечение на бюджетните плащания, тоест – ти не можеш да ги вземеш, да ги извадиш и да ги платиш на друг. В това отношение, парите на хазната са гарантирани на 100 %.  Вярно е, че от тези 300 милиона, 200 милиона са гаранции по сметки и кредитни линии отвън, но въпреки всичко – банката разполага с такава ликвидност. Освен това – в месеца, в който тя е затворена, има над 10 милиона чисти постъпления от дейност, тоест – приходите от лихвите минус разходите за лихви са 10 милиона. Тоест, тя печели от дейността си! И трето – погашенията по главници са 33 милиона. Не можеш да твърдиш, че 2/3 от кредитния портфейл на банката е неработещ и в същото време да получаваш по лихви, бруто лихвите от него – 54 милиона лв. на месец и погашения за 33 милиона лева по главници. И най-важното: когато една банка има системни проблеми, тоест кредитният портфейл не й носи достатъчно приходи, тя периодично има проблеми с плащанията на задълженията си. Това веднага се проявява в СЕТЪЛМЕНТ – междубанковата платежна система. Започват запушвания, защото една банка като не плаща 1 ден, всички наредени плащания на другите банки зависват. До 2 седмици преди затваряне на банката е нямало проблеми със запушвания в СЕТЪЛМЕНТ. Тази банка е изпълнявала всичките си нареждания, когато е работела в нормален режим. Всички тези финансови показатели показват, че тази банка не е била за затваряне. Тя е докарана до ликвидна криза влседствие на атака.

Значи, КТБ е била капиталово адекватна преди затварянето й...
Тя и в момента е адекватна. Видяхте ли какво пишат квесторите – 10.54 % капиталова адекватност (по старата наредба номер 8, която дори е с много по-тежки критерии за капиталовата адекватност, отколкото прилагания сега европейски регламент). Минимумът за целия свят е 8. Имаш ли 8, си нормална добра банка. А КТБ е почти 11, дори и сега, след като са я затворили, защото има голяма разлика в дейността на една банка, която е работещо предприятеие и банка, която е затворила. Колкото по-дълго е затворено едно предприятие по смисъла на Търговския закон, толкова повече резултатите му се влошават. И аз подозирам, че удължаването на срока на затварянето, ще доведе до това, че  те ще докарат КТБ до такива загуби, вследствие на това, че е затворена и не може да извършва нормална банкова дейност, че капиталът й ще бъде изяден.

По какъв начин институциите са замесени в тази атака срещу КТБ?
Някои с действие, други – с бездействие. Едното е нарочно бездействие, а другото – принудително. Първо – кога започна масовата сеч срещу банката? Когато започнаха да влизат в офисите й правоохранителните органи по някакви сигнали. След изказването на БНБ, няколко дни преди затварянето, че банковият сектор е стабилен и т.н., атаката срещу банката е била преодоляна с нейни собствени средства. В този момент излиза решението на прокуратурата за повдигане на обвинение срещу подуправителя  и шеф на „Банков надзор” – Цветан Гунев, след което същия ден мисля, БНР, по анонимен източник, който се оказал дори, че не работи такъв човек в надзора на банката, та той казал – че Цветан Гунев не си изпълнява задълеженията и т.н. Това се разпространява и тръгва ново теглене, което вече е станало непреодолимо. И тогава шефовете на банката са поискали поставянето й под особен надзор.

Сега – можела ли е преди това БНБ да се намеси? Не. Не може. Законът забранява БНБ да финансира, която и да е банка, освен, когато има системен риск и, когато тази банка вземе краткосрочно финасиране срещу залог на държавни ценни книжа. Но там е трябвало подкрепа от поне 1 милиард лева. Шефовете на банката са поискали финансиране от Фонда за гарантиране на влоговете. Само че, БНБ не може еднолично да се разпорежда с този фонд. Тзои фонд, където са парите на банките, с които трябва да  се обезщетят кредиторите на банките, поставени в несъстоятелност (КТБ още не е стигнала до там), се решава мисля от 5-членен управителен съвет, има си изпълнителен директор, а в съвета участва освен БНБ – правителството, и представители на търговксите банки. Така че - БНБ е нямала правната възможност да каже – на ви тези 2 милиарда лв, както става на запад. В еврозоната става така.

Пример: търговска банка попада под такава атака, и нейните шефове отиват в ЕЦБ и казват – я ни дайте едно рефинансиране да не сгънем. Особено, ако е банка от системно значение, примерно – Bayriche Landesbank. Тя отива в  ЕЦБ и ЕЦБ казва – колко ви трябва? Ами 10 милиарда. Заповядайте. При 0.5 % лихва, оправяйте се, после ще ги върнете. Тук такова нещо не може да стане, защото на БНБ й е забранено да действа по този начин. Затова – номерът е бил, както през 2008-ма стана, и, както после стана с  Първа инвестиционна, правителството да каже – на ви, от фискалния резерв правим депозит примерно за 1 милиард лева. Само че, правителството и политическите партии не са поискали да го направят. А не са поискали – попитайте ги тях защо.

Те понеже ще ми отговорят като ги попитам...
Да, няма. Не са поискали според мен, защото целта е била тази банка да  бъде съсипана.

На кого това е цел?
Не е на всички, БСП няма никаква изгода това да се случи. Защо обаче БСП не е подкрепила това нещо? Защото моментално се излезе с фразата – „парите на данъкоплатците”! В нормалния свят, където има нормална финансова култура и, хората знаят – ние сега ще подкрепим с нашите пари правителството и тази банка, за да не стане системен проблем. Защото, ако стане системен проблем – всички си губят парите. В България обаче, не е така. Тук стана – „ама парите на данъкоплатците, защо ги харчите”, „за тия богати вложители”. Никой не си дава сметка, че, ако не отвори банката на 21, а тя най-вероятно няма да отвори, никой не знае как ще реагира разяреното население. Защото там има 250 хиляди клиента. Оставете ги тези с големите влогове. Техните пари не са чак толкова много. Те са 600-700 млн. лева, банката има задължения към гражданите 3 милиарда и 500 млн. Другите хора какво правят?

Именно тези други най-яростно ще реагират...
Да, защото, тези с големите влогове, по-голямата част са хора с финансова грамотност и имат пари в други банки, с които могат да живеят, имат бизнес, който им носи приходи, те могат да изчакат и до нова година. То, ако се стигне до несъстоятелност на тази банка те и без това ще получат 196 хиляди, колкото е гарантираният размер върху тези суми, тоест – те, ако имат 1 милион, тези 800 хиляди са ги прежалили вече. Ти не спасяваш техните пари, ти спасяваш сигурността на хората, които имат по 50-60 хиляди. Защо? Защото гарантираният арзмер на влоговете, който трябва да изплати тази банка, а има и фирми, те също са защитени, е 3 милиарда и 700 хиляди лв.. Във фонда за гарантиране на влоговете има 2 милиарда и 200 хиляди. Разликата? Откъде?

Другото престъпление, което направиха политиците от политическа целесъобразност, защото идват избори, е, че НЕ приеха актуализация на бюджета. Актуализацията на бюджета не беше важна заради здравната каса. Здравната каса открай време е поставена така, че ти, ако ги оставиш лекарите и слушаш само мрънканията им и 1 милиард отгоре да им дадеш, те след 3 месеца ще кажат – не стигнаха парите. Там трябва с остена зад врата и много строг контрол, защото там се краде като за световно. Срещу една операция се записват 10. Лекарите и без актуализация можеха да се оправят. Актуализацията беше важна, за да се вдигне таванът на дълга и да може правителството (служебното) при форсмажорни обстоятелства да емитира дълг. Да емитира дълг, за да посрещне евентуална атака и паника в  целия финансов сектор. Трябваше да се гласуват държавните гаранции в полза на Фонда за гарантиране на влоговете, защото – представете си: минават изборите, не може да се състави правителство, няма актуализация на бюджета, КТБ могат да я  държат под особен надзор до януари (мисля, че 6 месеца тогава минават), след което те трябва да я затворят, да обявят несъстоятелност и да плащат. Взимат от Фонда за гарантиране на влоговете 2.2 милиарда, а останалите? Тогава знаете ли какво се прави? Фондът има право да емитира облигационна емисия, има право. Но нито една банка няма да купи спокойно или ще купи на такава цена, дето ще й излезе през носа. А според мен няма и да купят, ако тази емисия няма държавни гаранции. И като не е разписано в сегашния бюджет...Е, затова беше престъпление това, което направиха БСП и ГЕРБ! Аз честно да ви кажа, мога сам с няколко изявления да предизвикам тази паника. И не като излъжа, а като коментирам апокалиптично някои числа. Утре, финансовата стабилност заради тази глупост, която направиха в парламента, можеш да духнеш и да я събориш!

Как оценявате поведението на управителя на БНБ Иван Искров?
Управителят за пръв път действа в такава ситуция.

Оправдавате го?
Чисто на човешко ниво, аз съм попадал в есктремни ситуации и знам, че когато на човек му е за пръв път,  губи ума и дума. Като медийно присъствие той не беше убедителен. Пак казвам – не мога да искам от него, да го обвинявам, че не е спасил банката, защото той няма право да го направи. Тези, които трябваше да я спасят бяха трите парламентарни сили, които да възложат на правителството... Финансовият министър не е глупак да  извади от фискалния резерв пари и после да ходи при прокурора. Ето какво се получава в България: ако финасовият министър го беше направил на своя глава (той може) и беше спасил тези всичките вложители там, после самите спасени щяха да го мразят. Това са българските реалности. Ще има – „открадна парите”, „данъкоплатците такова”, „той онакова”...

В една ситуация на перманентно лошо урпавление на фиска, правителството на ГЕРБ показа, че не може да управлява фиск или на липса на нормално управление,  защото служебното правителство без съответните инструменти, които трябваше да му гласува това НС – не може нормално да управлява фиска, цялата вина щеше да бъде стоварена върху финансовия министър и никой не иска да ходи да пише в прокуратурата – именувам се.

Значи – трите парламентарни партии са причинители на цялата тази криза, те са убийците на КТБ, те са лицата, които са виновни, че сума ти хора ще си загубят парите и, че сума ти фирми ще фалират, но всичко това го приписаха на БНБ. В тези обстоятелства БНБ се опитаха да предложат някакви мерки, които тъй като бяха правени под натиск не бяха кой знае колко добри, но забележете: когато при президента, от БНБ предложиха тази мярка, самите политици им забиха нож в гърба.

Според мен ситуацията е била такава: да унищожим тази банка и да извадим Цветан Василев от играта. Аз не го коментирам добър ли е, лош ли е, проблемът е, че добър-лош, това може да се случи на всеки голям български бизнесмен. След този случай, няколко банки с чуждестранен капитал започнаха да калкулират в оценката на риска на кредитите си т.нар. политически риск. И това като се калкулира в оценката на кредита - му вдига цената. И се казва – „ооо, ти европроект? Чакай, чакай, къде го правиш? – Ама в регион, който е на ДПС? Ти с кого си говорил? Кой ти е политически гарант? Нямаш – А не! Ама защо – пита човекът? Ама как защо? Ами утре ще ти дойдат тия да им плащаш рекет, да им плащаш за политическа кампания, да назначиш този, онзи, ще ти се вдигнат разходите – ти не можеш да си обслужваш кредита. Айде, довиждане”.

Или другото – „Аз тука ще работя едно проектче с ТЕЦ Марица Изток, примерно, тука ей ги мойте хора – Каквооо? Нали, ако утре не си изпълниш ангажимента, ще ти отрежат....и нашият кредит умира? Бегай оттука!”.

Разбирате ли – калкулират вече политически риск в оценката на риска на кредитополучателя – ето това се случи!

Това години наред няма да може да се възстанови, така ли е?
Сега ще видите -  очакваше се сваляне на цената на заемите, а сега какво ще стане? Кредитирането ще спре. Ще спре буквално, защото хората ще започнат да трупат ликвидност, понеже никой не знае кога и къде може да се случи някаква паника. Дори кредитните линии, които чуждестранните банки са договорили с майките си от чужбина, няма да отидат в малкия и среден бизнес, както са повечето, а ще бъдат натъпкани в ликвидност. Ето до това ни докараха.Защото си мислеха, че ще му вземат бизнеса, ще вземат няколко милиарда, ще си уредят отношенията, така че техните фирми, които са взели заеми няма да си платят и всичко ще приключи. Да де, ама паниката се разпространи. И те не могат вече да контролират ситуацията...

Самият факт, че това може да се случва е притеснителен...
Да. А за българския бизнес това трябва да е обица на ухото. Защо? Защото на Цветан Василев проблемите му се появиха в момента, в който той реши да се намеси в политиката...
В България ситуацията поне според мен е уредена по следния начин: политиците, тоест, парламентарните партии са посредниците между парите на държавата и частния бизнес. В България по-голямата част от бизнеса е свързан с държавни структури. Дали ще са еврофондове, дали ще са ТЕЦ-ове, дали ще са доставчици, вързано е с държавата. Или пък през държавните регулации трябва да получиш благословията на държавата, за да го вършиш това нещо – лекарства, цигари, лицензи, разшерения и т.н. Политиците са в  средата и посредничат.

Примерно, част от бизнеса иска да се свалят или облекчат разни регулации. Това означава промяна в нормативните документи, а вероятно и промяна в законите. За това се плаща. Аз да не откривам топлата вода? Господин Ахмед Доган пред своите избиратели обясни как става тази работа...

Нека обясним още нещо – темата за „изчезналите” кредитни досиета и то на такива милиардни стойности...Какво се случи всъщност?
Преслушайте внимателно изявлението на управителя на БНБ, той не говори за изчезнали досиета, той говори за изчезнали документи по кредитните досиета, които не дават възможност на одиторите да дадат ясно заключение за качеството на този кредит. Всъщност – нищо не е изчезнало. Едно кредитно досие се състои от близо 17-18 дебели папки... Там са. Иначе, квесторите не биха могли да направят тази оценка на кредитния портфейл и допълнителните провизии, които се надчисляват.

Откъде тръгна това объркване? Медиите ли го обясиха грешно?
Кредитните досиета са там, но липсват много важни документи. Ама има липсва,  защото не е правено, а не, защото липсва... Липсват редовни доклади за финансовото състояние на тези клиенти. Това вече си е пропуск.

За кого е проблем този пропуск?
За самите одитори. Трябва редовно да се оценява платежоспособността на фирмата, финасовото състояние и т.н. А в случая ги няма всички документи... Или не е правено въобще, или за някои не е правено, за други е правено от време на време, за трети може отчетите да са изчезнали наистина. Това не означава, че кредитното досие е  изчезнало! И поради недостатъчната наличност на тези документи, одиторите казват – ние не можем да дадем оценка за 3 милиарда и половина. Ама не, че този кредитен портфейл не носи приходи, просто не можем да го оценим. И се започна - да се дрънкат глупости в общественото пространство...

Всъщност – едно кредитно досие има няколко копия, нали така?
Има копия на кредитното досие на 3 места. Тоест – същата информация я има в електронната система на КТБ и в самия кредитополучател (фирмата, която е взела кредита и то на хартиени документи, защото да не забравяме, че в българския съд все още се приема за доказателство само оригинален хартиен документ с подпис и печат). Затова, като се изземат документи, а те сега го правят в КТБ, те изземат кредитни досиета, само че, знаете ли как става тази работа? Страница по страница се подписва, протокол се прави, тези протоколи се заверяват на всяка страница (или поне би трябвало) с мокри печати, подписи и т.н.

Значи, половината от кредитните инспектори и служителите на КТБ работят в момента със следствието и прокуратурата. Да им пакетират кредитните досиета, от които самите следователи и прокурори нищо не разбират. Не разбират, защото, за да ги разбереш правилно ти трябва да си работил или като кредитен инспектор поне 10 години, а най-добре да си работил като инспектор в банковия надзор.

Аз за това съм толкова убеден, че тази банка е торпилирана, защото няма доклад на банков надзор, който да казва, че там има проблем. Това е. Не претендирам, че го казвам от висотата на моя опит, който е 100 пъти по-малък, отколкото опита на всеки редови служител от „Банков надзор”. Аз твърдя на базата на документите, които знам, че ги има или, че ги няма.

Нека да кажем и за тези над 200 милиона, които са „изчезнали” от КТБ. Вие казахте, че Цветан Василев е поискал тези пари да бъдат оформени като задължение – какво означава това?
Значи, че не е искал да ги открадне. Искал е да бъдат оформени като негово задължение на фирмата му „Бромак”, с което си признава - аз ги взех и ще ги върна. Ако ги беше  откраднал, щеше да се появи някаква офшорна компания и да каже – аз ги взех като заем, идете си търсете компанията...някъде по Мавриция, без активи, без нищо.

Могат да се развият много хипотези. Например  – да, „Бромак” е взела парите, искат да се оформят като кредит, оформя му се кредита, само че фирмата не погасява този кредит. Дори и тогава парите не са откраднати.

По моите скромни познания, едно нещо е престъпление, когато има реална щета или, когато някой умишлено е искал да я нанесе. Когато има такъв случай – взет е заем, с подписан договор (Василев е искал такъв, поне, ако документите не са с фалшиви подписи), ако този договор не се изпълнява управителите на банката, дали квестори, синдици, изпълнителни директори, според ГПК трябва да предприемат всички необходими действия за събиране на вземането. И тук все още законите не говорят, че е  необходимо да се наложи наказателна мярка. Включително, до обявяването на фирмата в несъстоятелност, влизането там на синдик и започване на осребряване на имуществото. Едва, ако се окаже, че тези пари са взети, компанията не си плаща задълженията, поставена е процедура по несъстоятелност, синдике  влязъл и там няма имущество, вече синдикът може да реши на базата на документи, да поиска от прокуратурата разследване за нанесени умишлено щети. Това са процедури, за които минават между 1 и 3 години. У нас, веднага казаха – откраднати. Аз затова предупредих ваши колеги – не бързайте с квалификациите, защото да не се окаже след време, че това не е така...

Въпросът е, че, когато човек пише за такива неща трябва да си дава сметка, че отсреща седят човешки съдби. Като наречеш някого крадец...какво следва?

Аз си спомням периода между 1997 и 2003 с делата срещу шефове на фалирали банки. Лежаха по няколко месеца някои от тях в ареста, и накрая се оказа, че не могат да ги осъдят. Оправда ги съда. Е, добре, ама утре – роднини, приятели, малки деца, за които се говори, че баща им е лежал в затвора...Завинаги му слагаш печат, че той е престъпник...И кой ще му върне доброто име? Един човек е престъпник, когато на всичките инстанции това е доказано. Край.

Не можеш да хвърляш кал срещу всеки, просто, защото така ти харесва или, защото от това ти зависи къшеят мухлясал хляб, който ядеш от ръката на оня, който ти го е поръчал да го направиш. Съжалявам, ама много наши колеги с това си изкарват хляба. Да ръсят помия.

Ако, КТБ остане затворена до края на януари - какво следва?
Аз съм 99 % убеден, че, ако това продължи до януари, следващата крачка е несъстоятелност. Защото заради това, че е стояла 6 месеца под особен надзор, нейният кредит толкова ще се е влошил и желанието на евентуални инвеститори да я подкрепят толкова ще се е изпарило, че просто няма да има друг начин. Което значи още 1 месец да чакат вложителите, докато Фондът започне да им изплаща парите. Ако пак казвам – политическата ситуация е дала възможност той да осигури онези недостигащи милиард и двеста триста, които сега ги няма, за да покрият всички гарантирани влогове. Ако сме в  ситуация без правителство и работещ парламент, просто не ми се мисли какво ще става...

Фондът няма необходимите пари, за да покрие 100 % от гарантираните влогове до 196 хиляди лева. Има 2/3 от тях. И нали се сещате, като някой не си вземе парите, а е чакал 6-7 месеца за тях...Каква ще му е реакцията?

Въпросът е има ли възможност тази банка да бъде спасена? Тук големият проблем не е в  капиталовата дупка. Тя е 200-300-400 млн., за нея пари ще се намерят. Проблемът е, че когато си държал 1 банка дълго време затворена, ти трябва да осигуриш такава ликвидност, която да може да покрие евентуално 100 % оттегляния. Това са в момента – около 5 милиарда лв.

Значи, вероятността КТБ да бъде спасена не е много голяма...
Не. На никого не давам надежда. Тези, които я застреляха я уцелиха смъртоносно. Да съм ясен – ако се стигне до тези най-негативни варианти (до несъстоятелност), тези, които ще загубят пари от това трябва да знаят кого да обвиняват – не е БНБ, не е и правителството -  трите парламентарни политически сили, които в егоизма си за политическа целесъобразност на своите действия загърбиха принципа на държавността.
БСП, ГЕРБ и ДПС. Те и техните ръководства са виновни за това, което се случи.
БНБ е била безпомощна, защото ръцете й са вързани по закон. Правитлството е било безпомощно, защото хората, от които зависи това решение, ако го вземат без благословията на политическите сили са щели да имат очна ставка с прокуратурата.
Докато нямаме ресурс, който независимо от политическите сили, по решение на БНБ и търговските банки, да може да се използва за ликвидна подкрепа, проблемът стои.
Утре това може да се случи на всеки, на всяка една банка с български капитал. И Господ не може да я спаси. Ако политиците я посочат и я кажат.

Ние сме заложници на тясно корпоративни, егоистични , комплексарски и политикосъобразни интереси, на една сбирщина хора, които мислят единствено как да влязат в парламента и да осребрят властта си. И тук не правя разлика между нито една политическа партия. Който има визия за държавност, трябва да направи закон, който да създаде един такъв фонд, да го повери на управлението на БНБ и на Асоциацията на търговксите банки. И фондът трябва да е с първоначални средства не по-малко от 3 милиарда. И въобще да не се съобразяват с всякакви обвинения на опозицията, че това били парите на данъкоплатците. Защото, ако стане паника сега в системата... Ако КТБ я бяха спасили нямаше да се случи случая с ПИБ. Спасяването на КТБ можеше да им струва 3 милиарда. Ако сега стане паника в системата – цената ще е 20 милиарда. И този път наистина ще я платят данъкоплатците.        

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.