БГ ИЗМАМНИЦИ – 2

БГ ИЗМАМНИЦИ – 2
14-08-2014г.
186
Мартин Карбовски

Каквото и да работим като разследване в България – винаги се оказва по-лошо, отколкото очакваме. Злото в тази страна се крие във всеки един от нас. И е сложно. Докато доброто ни е рядко и наивно.  Миналия ден Lentata.com публикува разследване от района на Кавала, Гърция, което показа как тъпите гърци се връзват жестоко нашите алоджийки – жените, които правят измами по телефона. Смисълът на статията беше, че вече бели млади българки говорещи гръцки изнасят бизнеса си и ужилват чужденци, като изместват от нишата добре познатите циганки и туркини от Североизточна България. Което е така, но си има и своето продължение.

Професия : БГ измамница (първа част)

Схемата се оказа много по-сложна. В основата й стоят кражбите на Фейсбук профили на нищо неподозиращи момичета от България. И отново – за да проработи същата схема ти трябва много тъп мъж, търсещ ласки. В случая – грък.

Действащи лица в схемата с реални имена:
Никос от Кавала : наивният грък, ужилен
Ирина Бориславова Ангелова – измамница във Фейсбук и Elmaz.com – сайт за запознанства, с гръцка версия.
Владимира Илиева – младо момиче, нищо неподозиращо с профил във Фейсбук и незаключени снимки.
Куриер – жената получила на ръка парите от Никос в Гърция.
Western Union – основни свидетели на преводите към измамницата Ирина.
Полицията в България и Гърция – леко мудни и насмешливи хора, които трудно правят разликата между снимка и идентичност.


Профил на измамницата Ирина във Фейсбук, в който също използва снимките на Владимира

Измамницата Ирина е без лице в тази история. За да получи такова, тя краде снимките на Владимира и си прави два профила с името RENI BARBII – единият профил е в Elmaz.com на гръцки. Вторият е обикновен профил на български във Фейсбук. И за двата профила Ирина ползва снимките на Владимира – русо, симпатично младо момиче с очила.
Чрез гръцкия си профил в Elmaz.com Ирина хваща няколко балъка – гърци на по 50 години и си чати активно с тях. За по-голяма достоверност им дава и профила си във Фейсбук, чисто нов. Там снимките също са крадени от Владимира.
Най-активен почитател на Ирина е Никос – 50-годишен работник, който живее бедно и работи в жегата за по дестина евро на ден. Ирина, представяща се за руса фокси-мадама успява да накара Никос да й пусне пари по Western Union – с цел подготовка на нейно посещение в Гърция. Любовта явно е голяма, защото Никос праща на Ирина Бориславова Ангелова два пъти по 500 евро. Но това не стига на измамницата и тя му казва, че митничарите я рекетират на границата, не я пускат в Гърция и затова праща приятелката си (???) , която трябва да получи още 1000 евро. Няма да е чудно, ако Нико се е срещнал с измамицата си, мислейки я за куриер и мечтаейки за русото гадже от снимката.

Така днес Никос увисва с изгорели спестявания и без гадже. В селото му се смеят и той не смее да си подаде носа.
Ирина – измамницата успява да прибере 2000 евро, да говори нагло с нашия екип на телефон +359893293219, да каже, че не й пука и да ни се скара защо се грижим за гадните гърци, а не сме се грижели за нея – бедната българка. Същата има самочувствие на нещо между инвеститор и национален отмъстител. А заради грешка в превода нашият екип остава с впечатление, че русото момиче на снимката е наистина измамницата и Никос я е виждал.

Невероятно, но факт – мъжът е пратил 2000 евро на жена, на която дори по скайп не е виждал очите! Ирина му е казала, че компютърът й е стар и не може да има скайп. Да, мъжете са тъпи. Но и изманиците си ги бива. Както каза един запознат със случая – не измамниците са много умни, но измамените са тъпи.

Днес гръцката полиция е на път да потърси нищо неподозиращата руса и невинна Владимира, защото гъркът е показал нейна снимка на разследващи и журналисти. Самият грък е и уплашен, защото мисли, че срещу него има цяла мафия и силно иска да си оттегли обвиненията. И то си е точно така – мафия има. Ище я има, докато никой не я обвинява.

Екипът на Lentata.com се извинява на Владимира, че публикува нейна снимка като Ирина. В случая най-важното е, че това може да се случи на всеки. Ако някой ден ви търси гръцката полиция трябва да знаете , че някой се е представил за вас. И е взел пари – представяйки се за вас.
Предполагаме, че има стотици такива кражби на самоличности от алоджийки, които искат да изглеждат убедителни и красиви. У нас кражбата на фейсбук-самоличност обаче не е престъпление. Всеки може да бъде, който си иска.


P.S. Проверихте ли дали снимките ви в профила са заключени??? :)))

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.