Учителко любима, къде си?

Учителко любима, къде си?
02-09-2014г.
40
Костадин Костов

Спомняте ли си песента на Роси Кирилова? Тази за учителката, раздялата и срещата след години? Тази, в която тя й целува ръка? Не си спомняте. Нормално, сигурно защото вече никой не целува ръка на учителките. Тъкмо обратното - подминават ги. Подиграват им се. Псуват ги или в някои случаи - ги бият.

Иначе в  момента у нас има недостиг на учители. Медиите го съобщават все едно е скандално – как така никой не иска да бъде учител?1 Да работи за 600 лева и да бъде малтретиран от всички: министерство, директори, родители, ученици. Да му се подиграват и да го гледат с насмешка. Кой нормален млад човек си го би причинил?!

1900 преподаватели не достигат за цялата страна. Да, университетите бълват всяка година нови педагози. Но колко от тях реално завършват? Колко от тях са записали тази специалност само за да учат нещо? Колко от тях биха се справили? Колко от тях имат опита и желанието да преподават? И най-вече - колко от тях биха работили в подобна среда?

Заплатата на една продавачка в София варира до и над 700 лева. Учител в София трудно би се доближил до тази сума, особено когато едва сега прохожда в педагогическата професия. И защо му е? Ако едно момиче избере да бъде продавачка, тя ще работи точно 8 часа (нито минута повече), ще се прибере у дома и няма да й пука: за ученици, изпити, контролни и прочее. Дипломата за учителка, дори няма да й трябва, когато кандидатства за продавачка.

От друга страна – кой би издържал да бъда учител в България? По цял ден трябва да обясняваш на чужди деца неща, които въобще не ги вълнуват. Войни, граматика, пълен и кратък член, Славейков…глупости. Защо са им? Има социални мрежи и Уикипедия, където могат  да прочетат  всичко, което ги вълнува. А гореизброените определено не са им приоритет. По-добре да си говорим за новата песен на Криско….

Освен това учителската професия изисква да се опиташ да научиш чужди деца на елементарни човешки маниери и възпитано поведение: - Не стой така на стола. Не говори високо. Не пречи. Не използвай такъв език…
Думи, които учителите казват на нечии невъзпитани деца.  Защо им е? По-добре да обслужват невъзпитани клиентки в мол.

И колкото по-големи стават учениците, толкова по-ужасно е да им преподаваш. Те те псуват открито, гледат те с пренебрежение, че ги притесняваш, докато са решили да се лакират в час или пък не разбират какво искаш от тях и какво ги интересува  матурата. Ще мине и матурата. Все 20 точки за тройка ще изкарат.  А и как да им обясниш, че трябва слушат и уважават преподавателя, когато техният джиесем е по-скъп от месечната даскалска надница…

„Добрата“ новина е, че броят на необходимите учители намалява, защото вече липсва цял град деца. Тази година първокласниците са с 11 000 по-малко в сравнение с предишни години. Къде ли са тези деца сега? Сигурно са емигрирали заедно с родителите си. Сигурно ще учат български от майките си. Сигурно ще имат повече уважение към нечии чужди учители. А най-вероятно въобще не са се раждали…
И Роси Кирилова сигурно трябва да спре да пее за любимата учителка. Не защото е песента е лоша. Напротив. Просто вече никой не целува ръка на своя учител. Но, това заслужаваме: страна, която няма учители. Страна, която няма деца. Страна, която няма бъдеще…

П.П. Тази статия не е предназначена, за да принизи професията учител. Напротив, тя е призив за повече уважение към хората, които ни правят човеци. Моят баща е учител. Отговорен и предан на работата си. И въпреки това е разочарован от отношението на учениците. Разочарован е от системата. А аз не искам да виждам баща си разочарован. Поклон пред онези, които продължават да деразят и да ни учат въпреки всичко. Целувам им ръка.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.