Не ни пука за нищо!

Не ни пука за нищо!
16-09-2014г.
61
Костадин Костов

Един ден след старта на най-одумваното реалити шоу в България - Vip brother, всички говорят не за звездите в него, а за едно обикновено магаре, оставено на дъжда за няколко часа. Българинът е възмутен за магарето и пише злостни коментари в социалните мрежи, вайкайки се - как това могло да се случи. Същият този българин обаче забрави много неща: как не му пука за бездомните животни, които едвам кретат пред блока му, как не му пука, че децата му връзват куче на въже и го бесят….или подпалват котки, ей така…ден да мине, друг да дойде. На българина не му и пукаше, когато половината животни в столичния зоопарк измряха и никой не разбра от какво. Но ти да видиш - горкото магаре под дъжда предизвика вълна от сълзи и поредица от слова навсякъде….

Преди няколко дни „Ройтерс” предаде, че пандата Бао Бао в Националната зоологическа градина във Вашингтон, е отпразнувала първия си рожден ден със специална торта и традиционни китайски подаръци. Сигурно ще кажете, че не ви пука. И ще сте много прави. Вие сте бедни, безработни и сигурно нямате пари да си платите сметките, а аз ви занимавам с панди. И то Бао Бао. И то панди с торта. Но не е така. Проблемът е много по-голям и много по-мащабен.

И, докато в Америка са готвили празненството по случай рождения ден на пандата, а в Китай са започнали приготовленията по изграждането на нейния нов дом, през юни в родната ни страна четири деца на възраст от 11 до 14 години умъртвиха по особено жесток начин ловно куче. Без скрупули. Без страх. Без извинения. С ясна цел. По български. Докато в останалия, нормален свят всеки се грижи за животните, (по един човешки и хуманен начин) в България връзваме кучетата с кабел и го пребиваме до смърт. Защото не сме възпитани. Защото не сме хора. Защото няма какво да правим в четвъртък следобед.

Животните в България не са защитени от никакви закони и правила. А дори и да има някакви закони, то никой не ги признава. Една ракия, една салата и една вечер с приятели…и хоп - убиват някое куче за забавление. Никой не може да ги осъди или да им направи нещо. Дори може да заснемат някое клипче, да го качат в някоя социална мрежа и заедно с извратените си последователи да се радват на това, което са направили. Преди време пък, видях в един малък град две бездомни крастави кучета. Те бяха толкова болни и видимо нещастни, че се чудех…ние хора ли сме, че подминаваме всеки ден тази гледка. Виждаш някакво там животно да се гърчи до варелите и продължаваш - не ти пука, не ти дреме! Хиляди кучета са бездомни и обикалят безцелно по улиците. Няма защита за тях. Не гласуват и нямат право на нищо.

Понякога, по време на някои и други избори, политиците обещават, че щели да се погрижат за тях. По какъв начин - не искам и да мисля. Въпросът е, че приютите са малко, условията не са добри, а хората, които наистина искат да се занимават  с подобни неща обикновено работят безплатно.

И, докато четях за кучето, което е било връзвано с кабел, пред мен изскочи друга публикация. По-скорошна – от август 2014 година. Става дума за деца до 12 години, подпалили и разчленили котета. Знаете ли кое ме учуди най-много?! Разказът на очевидците. Хората, които говорят за това как децата подпалват котетата от месеци или ги дърпат до разчленяване, а съседите им - хора на 40, 50 години наблюдават и гледат. И не правят нищо по-въпроса.

Ужасно е да си животно в България. Сигурно почти толкова, колкото и да си обикновен човек. Разчленяват те, душат те с кабели или те подпалват. А някои отстрани стои и гледа. И никой не иска да направи нещо.

И в този момент сигурно отново ще повторите, че не ви пука. Пука ви само за магарето, взето за съквартирант, редом до Евгени Минчев. И аз ви разбирам - това е ваше право. Просто на мен ми пука. Пука ми, че позволяваме на децата си да вандалстват на воля, да правят, каквото и както пожелаят - с когото и, както намерят за добре. Пука ми, че позволяваме на реалити формати да връзват магарета и ги гледаме с интерес, но не се опитваме да направим нищо за хилядите незащитени животни в България. Защото България не е магаре и не е реалити.

И, докато живеем в страна, която не защитава дори животните, камо ли хората, нищо няма да е наред. Докато зоологическите градини са свърталища на болести, лоша хигиена и изключително ужасни условия за животните - всичко ще бъде така.

Колко родители са завели децата си в зоологическа градина? И какво са видели, ако са го сторили?  Празни клетки, накацани от мухи. Хора, които изнасят трупове. Масова невъзмутимост. Точно затова, години по-късно, връзват кучета и ги бият.

Това е психологията. Ще бия всичко, което е по-малко от мен. Ще подпалвам котки и никой няма да ме спре. По български. Не ми пука за нищо, което не е до мен. Пак по български!

Пука ни за кучетата - ракия да има!

Пука ни за пандата - къде е салатата?

Пука ни за България - но все пак, да съжалим магарето под дъжда…

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.