Не пипайте Пипи!

Не пипайте Пипи!
02-10-2014г.
47
Ева Истаткова

Срам ме е от този свят!

Срам ме е от лицемерието на съвременните хора.

Срам е от онези самодоволни „интелектуални” толерасти, които ще ти вземат думата от устата. И то, защото е НЕ-толерантно да говориш, каквото мислиш...

Срам ме е от онези, които посегнаха на Пипи!

И още повече ме е срам от онези, които одобряват и се съгласяват с това:

 

„Шведската обществена телевизия SVT пуска ново редактирано DVD издание на легендарния детски сериал от 1969 г. "Пипи Дългото чорапче".

От сериала са изрязани всички сцени и фрази, които могат да бъдат възприети като расистки или обидни, съобщи Sveriges Radio.

В сцените, в които популярната героиня на Астрид Линдгрен нарича баща си "крал на негрите", ще се чува само "крал". Епизодът, в който Пипи играе на "китайци" и си дърпа очите, е изрязан. Промените са одобрени от акционерното дружество Saltkrakan, което държи издателските права на Астрид Линдгрен.

Сериалът е предназначен за детска публика и нашата цел е до младите зрители да не достигат фрази, които могат да бъдат приети за унизителни или обидни, заяви Паулет Росас Хут, търговски директор на SVT.”

 

Видяхте ли сега докъде се докарахме от прекалено любезничене и страх да не обидим някого?

От стремежа на мижитурката – да не би да сме политически некоректни, взехме най-чистосърдечно да унищожаваме детството.

Защото да посегнеш на Пипи, с истинско име Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче, е да намажеш с катран въображението на няколко поколения хора, които са чели Пипи. И тайничко са искали да бъдат като нея.

Едва ли е тайна за някого, че Пипи е любимка на децата, особено на момиченцата, защото тя е всичко онова, което човек иска да бъде – да е силен и с една ръка да може да вдига един кон и двама тъпи полицаи; да е смел и сам да си организира корабукрушения, ей така, понеже е забавно; да се справя самичка/самичък  с всичко, нищо, че майка й е починала, а баща й е някъде далеч....

Баща й – КРАЛЯТ НА НЕГРИТЕ. Ще си го пиша, колкото си искам, докато  някой негодник не дойде  един ден на вратата ми и не ме отведе зад решетките, задето си позволявам да говоря такива работи. Но нищо. Пипи си е такава – тя прави палачинки на пода, става нещотърсач, ходи на ръце и измисля несъществуващи думи. Тя е всичко, което човек се надява да бъде поне за малко....

И, което тираните на новото време искат да й отнемат. Пипи е свободна.

Приемете Пипи не като червенокосото момиче на Астрид Линдгрен, а, като метафора.

И си помислете защо се стигна дотук...Да забраняваме на Пипи да  се прави на китайче и да променяме историята й... Да махнем от биографията на баща й, че е  крал на негрите, понеже, некакси, някой може да се засегне!...

Тъпотата на тази толерантност е толкова безмерна, че едвам я проумявам...

Ето затова смятам за страшен натиска, който се оказва от страна на малцинствата над модерните общества.

От добрите намерения на „толерантността” си влизаме директно в Ада.

Предупреждавах ви аз, че гейовете искат не просто да са гейове, а вие – хетеросексуалните да си мълчите и да се правите, че не сте нормални!

Казах ви аз, че ислямистите не се интересуват от демократичното християнство и ще си носят бурките из Европа, докато търпеливо търпим културната им инвазия.

Чудих ви се аз, как тъй смирено приемате някакви люде да наричат турското робство „присъствие”, а децата ви да учат по учебници, чиито автори смятат, че сме си живели тихо, кротко и весело под османско иго....Ама ето на.

Въпреки, че си знаех, че тази социална  апатия, маскирана под наименования като - „добрите нрави” и „толериране на различията и стремежа към единство”, не очаквах, че чак толкова скоро ще се хвърлим безвъзвратно към бездната. Бездна, от която малко са се върнали...на себе си.

И, ако сексуалната ориентация, религиозният фундаментализъм и очевидното манипулиране на историята са някак част от света на големите, то...да цензурираш Пипи Дългото Чорапче е брутално унищожение на детския свят.

Как да го кажа по-ясно: НЕ ПИПАЙТЕ ПИПИ!

Разберете, че, ако вие стари , глупави или подли хора, които махате думички от речника на Пипи, продължите да я кастрирате така...вие ще я  убиете.

А с нея ще умре и всяка надежда, че в този свят може да съществува нещо повече от суета.

Със смъртта на Пипи ще си отиде всеки шанс хората да бъдат някога свободни.

И не, това не е патетично. 

Но вие сте pathetic. 

 

*Pathetic в превод от англ. означава – жалък.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.