КАК ПРОПИЛЯХМЕ СВОБОДАТА с Лютви Местан

КАК ПРОПИЛЯХМЕ СВОБОДАТА с Лютви Местан
08-10-2014г.
27
Мартин Карбовски

Всяка тирания и цензура е от самите нас. От желанието ни да НЕ се противопоставим на противоестествените правила. От желанието ни да се подчиним на неестественото. А желанието да се подчиним на неестественото за нас - това е прост страх.

Всяко пропиляване на свобода започва съвсем невинно. Написах дума, синоним на "гей" в профила си, като злободневен невинен коментар на известна телевизионна емисия.
И бях докладван от "приятелите" си и "наказан" от администрацията на държавата ФБ - не мога да пиша коментари, заплашен съм с изтриване на профила заради "език на омразата". Това е Фейсбук цензурата и тиранията на толерантноста, знаете.

Напуши ме смях. Защото съм виждал как се заражда и отглежда, и се угоява Цензурата. Виждал съм как невинно изглежда тя, като играчка от плюш, играчка на живи хора (не администрации), живи хора, които остават с отрязани ръце и езици. Защото под плюша на играчката има механизъм, въртящи се бясно и безумно циркуляри и абрихти на човешките отношения, прогрес и съдби.

Става дума не за езика ми, а за свободата ми. Аз нямам проблем с ФБ. ФБ е друга държава. Имам проблем с българина, който ме е натопил пред другата държава. Доносничил е, че използвам свободно думите, макар и лоши. Този българин в нас трябва да бъде бит и изтръгнат до корен. Дори нищо да не остане.

То така или иначе нищо няма да остане - защото втората тема на тази статия е наистина прекрачването на толерантността.

Защото забравих глупавия си проблем като мълния в чужда буря, когато
(не ми бе до смях)- когато видях как депутати от ДПС въодушевяват електората си с обещание за джамии. На турски език. Защо ви е това? Някой ви лишава от джамии? Това не е вярно. Има статистика.

Този път не ставаше дума за свободата ми - а за езика ми. Аз нямам проблем с Турция, Турция е друга държава. Аз имам проблем с българина, който под покрова на толерантността и свободата иска да ме накаже и дори скара с брат ми и съседа ми.
Къде отиваме?! Докъде ще стигнем, ако по едната програма дават трагедията в една неуспешна гейска връзка, а по другия канал дават трагедията на екзактно говорещ на български човек, чиято драма била ненормалността да се говори на български??

Тези две трагедии не са български трагедии, а не са и турски трагедии. Това е кампания по провала на единственото ми Отечество. Моето място за живеене има други проблеми, ужасно други проблеми, а вие ни тикате към все по-дълбоката пропаст на объркването и неразбирането. Объркването на ценности и неразбирането на езици. Вие ни тикате към загубата на дума и отказ от език. Това е ръбът.
Езикът е последният рубеж. Думата е окоп.

С ДПС и ФБ пропиляхме заедно правата и свободите си. Те искат права, които ще ни затруднят в общуването. Забележете - ние свиваме езика си във ФБ, те го отвързват на митинги. Това е чудовищен проблем. Няма повече какво да се губи.

Да забравим за педерастите и Фейсбук.
Това не е антитурски пасквил. Искам да кажа на обикновените български турци:
С джамии и популизъм на турски няма да ви нахранят. Само ще ни отдалечат и скарат.

Идеята беше тук да е България, ако не се говори на български, няма да е България, а ще е просто често сменян топоним. И най-важното - няма да се разбираме. Ще се разцепим. Ще се върнат годините, в които различията ще са повече. ДПС поощрява различието между нас. ДПС вече не е гарант на обществения мир, както съм твърдял винаги че е. Тя вече е етническа формация. От скоро. След като преяде с власт, тя иска да се храни с обществена територия.

Само с обществена ли?

Хората, които крещят на турски, са груби геополитически танцьори - те танцуват върху вените на отрудените и неимотни българи и танцуват върху артериите на неимотните и отрудени български турци. Те сякаш искат да разделят вени от артерии и сякаш не знаят, че от това ще потече кръв. Хората, които нарушават закона за агитацията на турски, самият Местан, трябва да признае, че вече десетилетия същите експлоатират безсловесните в тази страна и го правят в името на личния си прогрес и предприемачество. Турците, камо ли пък циганите - Бога ми, Аллах ми е свидетел - те не са преуспели заради Местан. Напротив, вижда се другото.
Преди да пожелае турския си за тях, той трябва да ги извади от нищетата, общата, българската. Ако всички сме честити и работещи, и доволни - няма да има нужда от турски на митингите, защото няма да има митинги, няма да има българи и турци. Ще има прогрес.

Местан и хората му в момента изненадващо и зловещо разкъсват канавата на общото живеене на това място от векове, където заедно се изправяме и падаме от ветровете на бедната ни история и от сътресенията на историческата ни, епохална бедност. Те забравят общият ни корен и това, че доказано произходът ни е смесен и дори общ, нетурски. Че разделението не е дошло доброволно и че днес ни се предлага доброволно (?) разделение.

Местан пробва политиката на свършените факти. В неговото поведение и сложен говор си личи етнически шантаж - именно разделение или разделение, с представката "евро" отпред.
Евро-какво?! Разделение. По единия мирен, консеквентен начин или с ножове, и предполагаемата с тях пенетрация в българското национално тяло.

Могат ли да отстъпят? Могат. Те имат в хоризонта си голямата и цветуща, уважавана от нас турска държава. Могат да реализират там своя свободен потенциал като език и икономика. Но истината е, че ДПС не искат икономика. Те днес искат джамии. Това не е правилно, това е подвеждане и безчестие към "техния" електорат. Експлоатация на бедния в нова измислена битка с брат му и съседа му. Те искат да маскират експлоатацията, покривайки я с етнически знамена. Това, нашият брат и съсед, наречен напоследък турчин, трябва да знае - ще им потрябва за утре това знание.

Защото у нас ограниченията не са откъм храмове и езици, а откъм икономика.
Всъщност тези хора (на сцената!) у нас нищо не ги ограничава, просто те забравиха, че правилата са написани на български и това не се коментира.
Напишете ли дори и същите правила на турски - ние ще третираме това като опит за местене на една важна граница. А местенето на граница, в която и да е посока, не е свобода. Война е. А войната е пропиляна свобода.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.