Съобщение от медиите!

Съобщение от медиите!
15-10-2014г.
50
Ева Истаткова

Без извинение – в тази държава не може да се работи нормално.
Без извинение, искам да кажа, че всеки, който се опитва да бъде полезен в точно тази държава, на него му се пречи.
Виж, ако си безхаберен или престъпник, тогава всичко ще ти е наред.
Измамите ти ще са потулвани, изнасилванията ти ще са скрити, гаврите ти ще са срамни, но ще си останат под похлупака на общественото лицемерие.

Но, ако си журналист, който някакси смята, че истината не е лошо да излиза наяве – о, не!
Тогава цялата институционална машина – от първата срещната НПО до последната тромава държавна институция се втурва да ти обяснява – как НЕ се прави така.

И ето ви пример:
В „Предаването” по ТВ 7 миналата неделя разказахме за кошмарното изнасилване на едно 8-годишно момиченце от село Калоянци. Разбрахме  за този случай от три реда във вестник между другите ПО-ВАЖНИ неща от деня – Вип Брадър и Плеймейтките с богати мъже. Пишеше за бруталната гавра на някой си Осман над 8-годишната Джансер. Гавра продължила повече от два часа. Гавра, която унищожава човешкостта докрай.
И някакси, загубени в градските си суматохи и суети, НИКОЙ не обърна внимание на това изнасилване. Ама защо ли? То се случва на село. А на село животът е такъв.
Бият, изнасилват, а ТЕ, жертвите, трябва да мълчат.
На село е така.

Ние решихме да покажем тази провинциална язва. Защото навсякъде децата са си деца. Тях винаги ги боли. И детството им е все така ограбено от някой като Осман.
Поканихме семейството на Джансер – за да поискат поне възмездие. Да ги чуе някой. Някой, който е загрижен за правата на детето, да речем.
Родителите помолиха за поне малко справедливост.

Обаче какво стана, знаете ли?
Преди да дойде предложението за справедливост, дойде един сигнал до медиите. Сигнал, изпратен от Национална мрежа за децата, който „алармира за грубо нарушаване на правата на дете в интервю по ТВ7”.
Писмото сезира Държавната агенция за закрила на детето, СЕМ и Омбудсмана.

В писмото се казва още – Ние категорично се противопоставяме деца жертви на насилие да бъдат показвани и разпитвани в българските медии. Настояваме телевизията да свали незабавно интервюто от своята интернет страница и СЕМ, ДАЗД и Институцията на Омбудсмана да се произнесат по казуса. Показването на детето по телевизията и задаването на директни въпроси въздействат опустошително и могат да доведат до дълготрайни психологични последици през целият му живот. Разкриването на неговата самоличност е отпечатък за цял живот. Смятаме, че интервюто и излъчването му са пряко нарушаване на правата на детето, създават сериозни рискове за здравето и развитието му и противоречат на международните и българските етични стандарти, свързани с отразяването на теми, касаещи деца.

Искам да питам авторите на това писмо...
вие не-пе-ой-ци, които се противопоставяте категорично децата жертви да не бъдат показвани...Защо не се противопоставите на това децата да бъдат изнасилвани, а?!
Не-пе-ой-ци, вие смятате, че да задаваш въпроси за случилото се действа опустошително за детето... А не мислите ли, че гаврата на Осман, вече отдавна е разрушила нещо при малката Джансер?!
Не-пе-ой-ци, вие казвате, че излъчването на това интервю нарушава правата на детето. А къде бяхте, драги блюстители на закона, когато някой е отнемал правото на Джансер да НЕ бъде изнасилвана и поругавана?
Защо не се задействахте по случая, още в началото на октомври?

Защо ви е важно да НЕ се показва нещо, което се е случило?
Защо ви е по-важно да сезирате медии и институции, вместо да сезирате себе си?
Защо не се размърдахте, когато една седмица родителите на 13-годишната Ана-Мария (с диагноза аутизъм) се опитваха НЯКОЙ да им обърне внимание на факта, че вероятно дъщеря им е била сексуално малтретирана в собственото си училище?! Защо? Или тогава бяхте по-заети да обмисляте редно ли е да ползваме думи като „сексулано” и „опозорена”, понеже видиш ли те могат да нарушат нечии права?!
Добре, че родителите все пак се появиха по медиите, та нещо по този случай да се раздвижи...

Но не!
Вие се активирате само когато можете да спънете нечия работа и да предотвратите показването на истината. Това правите.
Няма ви, когато трябва да сте там, където и когато децата се нуждаят от вас.
Няма ви, когато най-ревностно трябва да ги защитите...
Но, когато някой реши да разрови блатото, вие надавате най-страшен вой.
И това е по-тъжно от всичко, случващото се напоследък в окаяната ни държава.
Тъжно е. Иска ми се да направя нещо. Но не знам какво. Не знам какво да ви правя...
Ще ви кажа само, че вместо да ПРЕЧИТЕ на хората, които поне правят опит да дефинират проблемите, да не ги оставят да потънат под социалната пепел на изгорелия ни живот, можехте да се разтревожите, че този ОСМАН, който се е изгаврил с 8-годишно момиченце....най-вероятно ще го изкарат луд.
И дори няма да го изпратят в затвора. И той най-вероятно ще продължи да се разхожда из някое село. „Луд” и необезпокояван. И дано, в неговото ОСМАНОВО село не останат деца. Защото тях няма да има кой да защити. А, както е тръгнало...няма да има дори кой да разкаже за тях.
НПО-тата ще са заети с това да размахват байряка на лицемерието си.
И все още няма да знаят, че да защитиш правата на детето означава да извадиш истината пред очите на всички и да накажеш виновниците...
А журналистите - те навярно няма да разказват за изнасилените деца в село Калоянци... Защото ще са твърде изтощени от битките с голямата ЛАМЯ.
На всяка от главите на тая ламя ще расте по една непотребна институция или неправителствена организация, която дава акъл. И пречи.
Пречи на всеки стремеж някога в България наистина да заживеем нормално.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.