Идеалният политик

Идеалният политик
18-10-2014г.
183
Адриана Аврамова

Всеки ден гледам муцуните на до болка познатите ни политици по медиите. Ежедневно чувам как хората ги упрекват, обиждат и отричат. И вероятно с право.

Но аз понякога се опитвам да се абстрахирам от лошите думички, които ми идва да кажа, виждайки поредния политик, който говори за свобода, права и национални интереси… 

Зададох си въпроса какъв би бил идеалният български политик. Дали би изглеждал като някой от вече познатите ни лица...

Дали ще притежава нови, различни качества или ще бъде смесица между вече познати такива?

Както се казва - мечтая си. Понякога си представям и аз като всеки гражданин - идеалния политик. Представям си го, та току виж един ден той се появи.

Първо в съзнанието ми се изгражда неговият визуален образ. Най-доброто от родните ни политици, събрано в едно. Мачовското лице на Бойко Борисов, тялото на Бареков, усмивката на Ангел Джамбазки, краката на Симеон Костадинов...

Представям си го дори с окосмението по гърдите на Волен Сидеров /справка голите му снимки/. Стилът и дикцията на Георги Първанов. Малко по-малко сглобявам идеалния политик. Само че, предстои по-тежката задача. Качествата.

Какъв трябва да бъде един политик, за да се превърне в идеален...труден въпрос.

След известно мислене, ето и кратко списъче с необходимите качества. Не ангажирам никого с него. Просто и аз, като една съвестна гражданка, си търся съвестния политик...

И така...

ТЪРСИ СЕ политик, който да бъде :

  1. Образован. Започвам отдалеч. Каквото и да си говорим, никой не се ражда научен, още по-малко - научен да бъде политик и да ръководи под една или друга форма една нация. Затова идеалният български  политик трябва да има висока степен на образование, по възможност придобита в чужбина. Трябва да е уверен в знанията си и професионалист в това, което прави. Може би, подходящ пример за добре образован наш политик е Симеон Дянков.
  2. Финансово обезпечен и с добра репутация. Не ме разбирайте погрешно, но нашите мили политици са известни с това, че обичат да си ‘‘гепят‘‘  по нещо от държавата, ей така - за спомен. Затова идеалният политик трябва да има добро материално състояние, та да не се изкушава да краде. Което само по себе си, разбирам, че би било доста трудно. Доста се чудех кого да дам за пример, тъй като не ми изплува човек , който да не се е възползвал от националните блага... може би Симеон Сакскобуротски го докарва поне откъм репутация.
  3. Харизматичен. Безспорно добрият лидер трябва да има харизма, с която да печели симпатиите на народа и хората да му се доверяват. Най-добрият пример в тази категория е Бойко Борисов.
  4. Информиран. Струва  ми се, че подценяваме това качество, а то е много важно. Добрият политик трябва да е наясно с всичко, което се случва в страната му, както и по света. Най-малкото що се касае до политики на други държави, които са пряко свързани с България. Идеалният политик трябва да бъде перфектно информиран, за да може да бъде адекватен при взимането на решения. Съжалявам, но тук пример за български политик, притежаващ това качество - няма.
  5. Стратег. Всеки политик, който се старае да бъде и добър лидер, трябва несъмнено да бъде добър стратег. Не, за да си правят мръсно с конкуренцията, а за да преценява чуждите ходовете, да има ясна стратегия и да може ловко да борави с нея. Тук пример за стратег е Ахмед Доган, колкото и негативи да води той след себе си...
  6. Емоционален. Поведениято на идеалния политик не влиза в конкретна рамка и именно това го прави идеален. Той трябва да бъде първичен и емоционален. Тези качества го доближават до народа, показват, че той не е безразличен към избирателите. Това качество го откривам отчасти във Волен Сидеров и в Бойко Борисов.
  7. Последователен. Идеалният политик е решителен. Той поема по една линия и върви плътно по нея, докато не достигне желаното. Крайната цел. Както искате го наречете. Доколко последователни са актуалните ни политици - не мога да кажа или по-точно мога, но вероятно ще засегна доста от тях. Особено онези, които ежедневно менят мнението и първоначалните си идеи.
  8. Открит. Много важно качество. Реши ли един човек да бъде популярен, той несъмнено трябва да е наясно, че с личното му пространство е свършено. Това важи с пълна сила за политиците. Хората искат да знаят и чуват истината от лидерите, които са избрали, а те са длъжни да им я поднесат. Откритостта в един по-идеален свят за мен стига дори дотам -политиците без срам и скрупули да заявяват своята сексуална ориентация, да афишират връзките си, а не да се крият зад поставени жени, любовници и т.н. До някаква степен на тази характеристика отговаря Борисов, но не съм сигурна, че е по негово желание. По-скоро интересът на медиите не му позволява да избяга в сянка.
  9. Да защитава националните интереси. Нещо, което често забравяме. Идеалният политик трябва по всякакъв начин да застава зад националните интереси и да поставя народа си на първо място. Преди Европа, Русия, САЩ и т.н. - за него трябва да бъде България. Може би, ако пишех тази статия преди две години щях да дам за пример Волен Сидеров, но сега ще го сменя с някой като Ангел Джамбазки или Красимир Каракачанов.
  10. Отговорен. Политик, който поема отговорността за действията и решенията си. Ако е навредил или не е спазил някое обещание - да не се крие зад имунитета си, а да излезе и да заяви, че е допуснал  грешка, да е достатъчно разумен да поиска прошка. За такъв обаче също не се сещам....

Разбира се, списъкът с качествата на идеалния политик продължава. Приветствам ви да го допълните и заедно да сглобим образа на идеалния български политик. Да си го гледаме и да се надяваме, че и такъв ще дойде. Дори да е един. Нека го има.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.