Тука е така: един министър, една затлъстяла нация и вечното ДПС

Тука е така: един министър, една затлъстяла нация и вечното ДПС
24-10-2014г.
63
Ева Истаткова

„Министърът на образованието: В училището на Ана-Мария има сериозни нарушения”

Тази сутрин министър Румяна Коларова призна, че в помощното училище на Ана-Мария, за която имаше съмнения, че е насилвана сексуално - имало сериозни нарушения. Трябвало да се направят проверки и в други училища, защото се било оказало, че те нямали готовност да реагират, нямали разписани правила за идентифициране на риска, за алармиране на институциите за закрила на детето в такива случаи...

В превод от административно-чиновнически на човешки език това означава:

Ние не знаем какво да правим, ако някой уж учител се окаже реален изнасилвач.

Ние не знаем по какво да познаем, че някой, който трябва да учи децата ви да четат и пишат, може би е извратен и има други помисли. И чака удобен момент да посегне на децата ви.

Ние не можем да преценим риска, в който живеят българчетата, но и не желаем да си го признаем.

Ние нямаме никава идея към кого да се обърнем за помощ, когато разберем, че в училището ни има изнасилвач.

Това е искала да каже министърката... Само че, от многото официозни думички и строг тон, човек може да изпусне смисъла. А той е, че децата ни не само са неграмотни, както пояснява и самата Коларова. Те са и незащитени.

Вие ги пускате уж да се учат и да сполучат, а всъщност – не сте сигурни какво се случва с тях.

„София и Монтана с най-много шишковци”

Проучване на БАН потвърди нещо отдавна очевидно – българите затлъстяват. Това вече не е приоритет на американците. Нищо, че все още си живеем с идеята, че тук всичко ни е много по-хубаво от западняшкото. Храната ни била по-добра, въздухът ни по-чист, хората по-гостоприемни...

Да, ама не.

Време е за ясна равносметка – нацията ни яде по-много, мазно, хлебно, месно и във всякакви комбинации. Да не говорим за съдържанието на „месата”, разбирайте колбасите, разбирайте кренвиршите, разбирайте – това са експонати, по които малките могат да изучават Менделеевата таблица.

Така че, нека имаме предвид, че не сме най-примерните що се отнася до хранене и начин на живот. И затлъстяването не идва отникъде.

Идва от лоша храна и липсата на спорт. Защото, ако питате мен, спокойно можем да оглавим класация за „най-мързеливата нация”.

„Ангел Джамбазки: ДПС разпадна КТБ, трябва бъде разформирована”

Ето какво каза Джамбазки за ДПС днес:

- че настояват Касим Дал и Корман Исмаилов по никакъв начин да не участват в управлението, защото работят „в името на чужди интереси”;

- ДПС трябва да бъде разформирована и „с ДПС въобще не искаме да разговаряме. С тях трябва да говори прокурор или съдия, защото те са престъпна организация. ДПС разпаднаха КТБ, заедно с банковия надзор на БНБ. Тези неща трябва да бъдат разследвани”;

Проблемът с ДПС и останалите обаче е, че всички мислят това, което казва Джамбазки. Но никой НЕ ДОКАЗВА тези твърдения. Те тлеят под формата на омраза почти във всеки българин. Те служат като катализатор за напрежение и като повод за сериозна псувня. Но дотам.

Ще го кажа – българите умираме да правим революция наизуст. Да смачакваме врага – въображаемо. Да измисляме начини, по които да се саморазправим с онова, което не ни харесва. Само че – липсва ни постояннство, добра организация и смелост.

Иначе как ще си обясните, че въпреки всенародната непоносимост към ДПС – те присъстват във всеки божи парламент от 89-та насам?

Как ще си обясните, че всички с право настръхваме срещу агитацията на турски, но се вдигаме на протест само, ако скача цената на тока?

Как да си обясним, че побесняваме от новините на турски по БНТ, но самите ние не пишем на чист и правилен български?!

Или не ни пука достатъчно, или се страхуваме прекалено.

Каквато и да е причината, трябва да сме наясно – само с говорене политически чудовища не се борят. Говоренето е първата стъпа. И добре, че я има.

Но след нея идва по-решаващо: правенето.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.