Свободата като виц

Свободата като виц
29-10-2014г.
24
Ева Истаткова

Уж 100-левка (всъщност „нова” купюра с номинал 00 лв) с лика на Цветан Василев и воден знак „Делян Пеевски” става хит във Фейсбук...

Ирония, но какво от това?

Като им се надсмиваме по Интернет, това променя ли факта, че в петък най-вероятно КТБ ще фалира?....

А това, както каза вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров, ще се превърне в апокалипсис за цели общини в държавата...Хората щели да излязат на улицата, да протестират...

Този път дано протестите не са под формата на пърформънс и свирене на пиано. Защото тия арт-похвати, както се видя не работят.

Наистина съжалявам, че трябва да го призная, ама с добро не стана.

Не помогнаха театрални възстановки на картини по Дьолакроа...

Не свърши работа мирното пиене на кафе стотици дни наред...

Протестът като лайфстайл се оказа напълно безсмислен, нищо, че на пръв поглед изглеждаше като разумен вариант. Но властолюбието и алчността с разум не се преборват. Нито с фотошоп смешки във ФБ.

Дреме му на Пеевски за вашето чувство за хумор, изразено в криейтив идеи.

Дреме му на Василев за вашето мнение колко лош човек е той.

Дреме им на политико-олигархичните групи, които редят държавата като лего – че вие, народните хора, проявявате смелост през сарказма и иронията.

Да, по времето на соц-а сигурно е било цяло чудо на чудесата и върховна смелост да разкажеш виц за Живков и да останеш...невредим. Обаче, 25 години по-късно трябваше да сме минали отвъд вица и скечовете като начин да критикуваш властта.

Първо, защото ние като нация още не сме станали така изтънчени, че да оценяваме хумора като острие на ума и като най-цивилизован начин да бориш несправедливостите.

Второ, след като сме видели, че вицовете и артистичните прояви у нас не работят, трябва да се откажем от тях. Иначе приличаме на скопени животни, които се пъчат с мъжеството си. Без да забелязват, че всъщност го нямат.

Странното е, че по тия земи някога е виреел духът на революцията. Все пак, Ботев е бил тук, принципът – силно да любя и мразя е по балкански присъщ... Но ние някакси...не искаме да воюваме.

Искаме всичко да се нареди, докато чакаме на топло... Бурята да отмине. Няма да стане.

В свят, в който през ден гледаш на живо рязане на глави на християни от мюсюлмани, в държава, в която една банка е целенасочено унищожена, а по телевизията ти казват, че това се прави от определени групички с помощта на банкери...няма място за поезия.

В такъв свят най-добре е да спреш да разказваш вицове за лошите. Понеже, докато ти майсториш следващата подигравка към тях, те произвеждат нищетата НИ.

Зарежете иронията.

Зарежете смешките.

Зарежете псувнята над чаша ракия пред телевизора.

Кръв с мокра кърпичка не може да се почисти. Трябва ни белина.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.