Логично: България на водещо място по трафик на хора в ЕС!

Логично: България на водещо място по трафик на хора в ЕС!
18-11-2014г.
46
Лентата

Днес стана ясно, че двама души са задържани в София за трафик на жени с цел сексуална експлоатация. Това обявиха от ДАНС след специализираната си операция, проведена на 3 и 4 ноември. Разследващите са доказали вербуването на 14 момичета (за България, ЕС и други страни). Задържаните са били "връзката" между момичетата и клиентите срещу съответния процент. Обвинените са с постоянна мярка за неотклонение - "Задържане под стража" и "Домашен арест".

Припомняме, че само преди месец стана ясно, че България, Полша, Унгария, Холандия и Румъния са държавите в ЕС, където има най-много жертви на трафик на хора. Това сочи докладът на Европейската комисия за периода 2010-2012 г.

У нас властите са регистрирали 1698 случая на трафик. Почти такъв е и броят на жертвите с българско гражданство, които са установени в други страни от Европейския съюз. Общият брой на регистрираните случаи е 304.

Това поставя България на второ място в класацията, оглавявана от Румъния.

Жертви на трафик са предимно жени. Те са експлоатирани най-често сексуално, но в чести случаи и в сферите на домашните услуги, селското стопанство, здравните грижи и текстилната индустрия. И още - трафикантите редовно привличали жертвите си с обещания за добре платена работа...

Така у нас, те се възползват от последната надежда на много хора, а именно, че са намерили работа, която да им осигурява нужните доходи, за да преживяват и да могат да помагат на роднините си...Уви, случаите, в които тези хора са излъгани, заблудени и насилвани не са никак малко.

И дори смеем да се усъмняваме доколко са верни данните в доклада. Дали реалните случаи на трафик на хора не са в пъти повече от регистрираните?

Нека припомним, че ежедневно в България десетки хора стягат куфарите и заминават в чужбина, за да търсят уж по-добри условия за работа и за живот. Но кой се интересува от тези хора в момента, в който те вече не са на българска територия? Коя институция защитава правата им в чужбина ? Дали са живи, здрави или продадени и експлоатирани?...

Колко е реалният брой на жертвите на трафик от България - никой не се наема да каже...Защото е ясно, че тези жертви са анонимни, те са считани у нас за бегълци....Като искат да ходят в чужбина - на им чужбина. За какво ни е да се грижим за тях, нали?!....

Всичко по темата трафик се свежда само до цифри и доклади, но те в живота се измерват с човешки съдби... 

И някой път това са съдбите на нашите най-близки хора...

снимка: Дарик

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.