Между рапа и чалгата – истината е някъде там...

Между рапа и чалгата – истината е някъде там...
04-12-2014г.
15
Адриана Аврамова

По-голямата част от днешното младо поколение слуша точно два стила БГ музика. Чалга и рап. Ще се уверите в това по пълните клубове, гледанията на клиповете на изпълнителите в Интернет и, разбира се, по статусите на ''феновете'' във Фейсбук.

Гледайте сега какво се получава.

Момчетата са основните потребители на рап музиката. Говоря за „тийновете”. Те слушат онзи рап, който по телевизията няма да го чуете, защото е пълен с мръсни думи и вулгаризми. Но пък е достъпен в мрежата. Същите момчета идентифицират себе си с текстовете, които малко по-големите от тях батковци пеят. За нещата от живота, както се казва. А именно - секс, курви и наркотици. Музиката формира мирогледа и отношението на новото поколение към живота. Защо? Защото те това чуват. И, защото лесни момичета наистина има, сексът е висша цел, а наркотиците са навсякъде, нищо, че са незаконни.

Момичетата, младите тийнейджърки, предпочитат чалгата.Или хайде - фолка. И тези песни са със социална тематика, разбира се! Изневери, любови, сълзи и драми. Всички емоции, които едно младо момиче тепърва започва да изпитва са описани в рими. Някой текстове дори „дават” решения на проблемите, които поставят. Други са по-закачливи, в случай, че момичето иска да намекне за интереса си към някое момче - да може да го направи с песен на любимата си фолк певица.

Някъде по средата - момичетата и момчета се срещат. Музикално, буквално - всякак. Да го кажем и така- Фолкът и Рапът се пресичат в една точка. Тя обикновено се казва Криско. Намира се някъде между „Видимо доволни” и „Дялкам бяло” (един леко позабравен хит на рапъра). Криско е зоната на комфорт на младите - той е от всичко по малко. И помага на подрастващите да си общуват по-лесно. Как? С песните си - ''Покажи на тия хора как се бараш, колко се раздаваш'' - универсален текст, нали?!

Ще ви дам и още един простичък пример. Момче публикува в профила си във Фейсбук песента на бургаската група E.C.C.C. със заглавие ''Оправна си''. Добавя и задължителния цитат, с който се предполага, че се олицетворява. А именно:

''Няа ко да са опраяш боклук си оставаш от евтиното,

виж са колко бързо остаряваш,

само авантата признаваш затова гъза си даваш''.

Какво разбираме от текста?

Възпява се девойка-курва-боклук, която очевидно, въпреки тези си качестве е предпочитана сексуална партньорка, дори от лирическия герой, който иначе е много възмутен. Подразбира се, че той вече я е „минал” и й посвещава този текст. После, момчето, потребителят на тази музикална... творба, слуша посланието, публикува го с любимия си фрагмент и вече псува, обижда и говори като батковците в парчето, защото те са готини и вървежни, мацките им се лепят, даже и като се обръщат към тях със звучното „курва”.

Рап урокът продължава с песен като „Грешна си”, отново посветена на леките момичета.

Грешна си - не си стъпвала в църква, пристрастена от мисълта за члена те побърква”.

Този фрагмент е следващият любим цитат, с който момчетата ПОЗДРАВЯВАТ момичетата, отправяйки им тъъънки намеци.

Разбира се - момичетата не остават по-назад. Да не си помислите друго. Те се олицетворяват с песните на певици като Джена, Андреа, и прочие, и отговарят подобаващо на обвиненията на мъжката част с чалга цитати.

Ето един такъв - песента на Емилия „Така ми харесва”.

''Всяка нощ излизам, държа се като лесна,

може би, защото ми харесва.

Ще излизам, ще пия, ще чупя,

ще се правя на лоша и луда,

със приятели пак ще будувам с първия срещнат, ще се целувам.

Ако, искам ще спя с различни ще се лъжа,

че най-ги обичам, ще се уча да бъда нечестна

и ще си казвам така ми харесва! ''

Ех. Ето, виждате ли. Момчето е наранило момичето и затова тя се държи като лесна - за да го забрави е склонна да бъде с други мъже и да се прави, че й харесва. Досущ като в един друг хит, в който се пееше „За да те забравя, тръгвам с кого да е”.

Очевидно няма нищо ненормално и неморално в това да бъдеш „лесна”, да „спиш с различни”, защото, както се разбира на Емилия или по-точно на нейната героиня в текста - ТАКА Й ХАРЕСВА.

Словесните излияния продължат и със следващия музикален поздрав от момичетата за момчетата в изпълнение на Андреа.

''Чувала съм това: вече няма свестни жени.

Как да има - кажи, тях изобщо кой ги цени? ....

да ме лъжеш с такива - колко си зле...

Щом си падаш по боклуците - радвай им се, пускам те!”

Междудругото, чалга текстовете напоследък наложиха позабравената обида „боклук” като думичка, която младите да могат да си разменят, когато искат да се засегнат едни други.

Именно затова и в най-новите хитови песни в жанра се продължава с тенденцията на възпяването на боклука. Ето още един такъв фрагмент:

Виждаш го, че с мене е тука -и си мислиш:”много ми пука”.

„А аз си мисля - егати боклука!”.

Ще ви кажа нещо приятелски - ако малолетната ви дъщеря в съседната стая надуе до дупка някой от тези хитове и припява с пълно гърло, а после си я споделя във Фейсбук - имате проблем.

Следващата крачка е не просто да пее тези песни, а да ги прилага в реалността. А последната крачка е - стигнете ли до нея, вече ще е късно.

Ако дъщеря ви се изруси, сложи си пиърсинг на пъпа, екстеншъни, някое друго татусче с пеперудки и голямо деколте - кажете сбогом на детето си и посрещнете продукта, който БГ музиката създаде, без да се усетите.

Ще кажете, че преувеличавам, че нищо им няма на тия текстове, все пак к’во пее един Еминем или Мадона, например?! И сте прави. Само че, както повечето неща в тази страна, и музиката ни е сбъркана. И възприятията ни за нея -също.

На Запад, хората разбират, че изпълнителите са артисти, че са продукти, че това, което правят е преди всичко шоу, за забавление. Никой не се хваща за текстовете им, защото никой не живее според написаното в някоя си песен. Нормалните хора не подражават на идолите си, не се обличат като Лейди Гага по улиците- - защото правят ЯСНАТА разлика между сценичния й образ и реалния.

Тук е друго.

Да бъдеш като Андреа (например) е нещо достъпно. Малко дунапрен в сутиена, силен грим, екстеншъни, къси рокли, високи обувки, предизвикателна визия. Да бъдеш като рапърите с ланци и голи пички покрай тях - също. Просто се държиш като тях. Копираш, имитираш.

У нас младите живеят според музиката, която слушат. Тя разказва живота им - такъв какъвто е или, какъвто искат да бъде. До голяма степен тя го и определя. До голяма степен тя определя и техния вкус, мироглед...светоглед, отношение и други такива работи, дето едно време са се формирали от други фактори.

Но нека си дадем сметка - какво искаме да стане от тези деца един ден? От тези същите, които ходят на концертите на Планета да танцуват кючеци или на тийн партитата с участието на Криско, където възпяват с любов тежките наркотици?

Доколко е редно музиката, тази горецитираната, да бъде с главна роля във възпитанието на днешното поколение?

Доколко нормално е 13 годишно момиче да си пише цитати за изневяра и отмъщение, а пък връстникът й - за курви и бело?

И сега най-важният въпрос - кой е виновен?

Тези, които правят музиката или тези, които ИСКАТ именно тази музика?

Какво ли ще бъде това поколение, възпитано от фолкпевици, рапъри и Криско след 10 години?

Мисля, че ме е страх да разбера.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.