Има и такива цигани!

Има и такива цигани!
11-12-2014г.
395
Станислава Шумарова

Цигани (от гръцки αθίγγανοι, асингани – "недосегаеми") е събирателно название на няколко сродни етнически групи, които нямат държава и са разпръснати неравномерно по света.

НЕДОСЕГАЕМИТЕ живеят и в България. Те са български граждани. Всики ги познаваме. Някой от нас дори са имали близка среща с този вид. Колкото и да се опитваме да ги интергираме – НЕ СТАВА. Какъв им е проблемът на тези хора? Какво им е ДНК-то? Сякаш изначално им е сбъркано вътрешното Аз. Иначе физически са здрави копелета. Ако ги окачествим като “крадливи” - няма да сбъркаме. Да бъдем честни - първата асоциация като чуем циганин е кражба. Да, някои от тях крадат. И кражбите са най-малкото зло, което можем да очакваме от тях. По-страшното е, че изнасилват момченца по тоалетните. Изнасилват дори и собствените си внуци или дъщери. Малтретират близките и роднините си. Осмеляват се да пребиват до смърт възрастни хора и да ги ограбват след това. Медицинските екипи на Спешна помощ също са пропищели до небесата от побоите над тях от страната на братята роми...Цели български села се страхуват от „отмъщението на ромите” и не смеят да се оплачат на глас, и с лицата си.

Това е чудовището, наречено Не-справедливост, което се роди в последните години заради небрежността, с която престъпността на тези хора („представители на етноса...”) оставаше безнаказана...

Това, разбира се, е едната страна на монетата.

От другата страна, се вижда хубавото. Там седи онова, което всички знаем - че циганите често са наистина талантливи. Когато срещнем точо тези примери се замисляме - все пак има надежда за промяна. Съществуват и такива цигани, които се опитват да избягат от клишето и с все сили да променят спрялото ни мнение за тях. Ще ви разкажа за едно такова момче, „циганче” – то свири учудващо добре...Чайковски.

Това циганче е 12-годишният Марин Ицков Щилиянов от 15-хилядния ромски кв."Надежда" в Сливен. На младия момък се пада честта да открие първата детска площадка в квартала отвъд жп линията. По този повод Марин е подготвил изненада на хората от махалата и на официалните лица. Шестокланикът НЕ започва да върти гюбеци ... Той излиза пред публиката с друго оръжие. За радост на всички, той вади цигулка и изпълнява "Старинна френска песен" от П.Ил. Чайковски.

УАУ! Толкова е прекрасно да чуеш и видиш шестокласник, който има афинитет към класическата музиката. Все по-малко млади хора имат желание да се докоснат до магията на композитори като Моцарт, Бах, Дебюси, Бородин, Вивалди, Рахманинов, Бетовен, Шостакович и т.н. Още по-малко го очакваме от момче от ромски произход, нали? Ама се случва! Вместо с репликата “Бате, дай някой леф!”, Марин е готов да изкарва прехраната си под светлините на сценичните прожектори, без думи, а само с музиката. Успехът на неговия талант се крие не само в природата му, но и е редовното посещаване на безплатната школа “Музиката вместо улицата”. Школата е основана от цигуларя Георги Калайджиев (бивша първа цигулка на "Софийски солисти"), който също е от ромски произход, и от години преподава на студенти в Германия. За да е част от извънкласната дейност, бъдещият виртуоз Щилиянов задължително трябва да ходи на училище и да има добър успех. Не всеки би се справил. БРАВО на детето!

Може би, наистина трябва да спрем с предубедеността си към ромите. Да не слагаме етикети, преди да сме им дали шанс. Шанс да свирят на цигулка, например. Ако искат. Та нали ЖИВОТЪТ е за ВСИЧКИ?!...

На вас беше ли ви даден шанс да се научите да свирите на цигулка? А на хората от гетото...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.