Защо, ако д-р Хаус беше българин щеше да е скапано джипи?!

Защо, ако д-р Хаус беше българин щеше да е скапано джипи?!
15-12-2014г.
33
Гергана Шумкова

В България все повече се налага една нова тенденция - да мразим лекарите.

Тази професия, която преди години беше една от най-престижните, днес обществото ни я е заклеймило. В наши дни е модерно да си чалга певица, водеща с трудно завършено средно образование (нещо, за което Николета Лозанова сама се хвалеше в собственото си предаване) или пък риалити звезда. Те са красиви, интересни и успели. На фона на тях лекарите са бедни, почти винаги некадърни и припечелват някой лев с далавера.

В последните няколко дни темата за проблемите в Спешна помощ е супер актуална, но това, което истински ме изумява са вашите негативни коментари. „Лекарите не стават за нищо”, „Не съм скачен с един лекар, който лъже здравната каса, пациентите си и краде безнаказано”, „За лекарите може да каже нещо положително само човек, който не се е сблъсквал с тях”.

Позволявам си да пиша по тази тема точно, защото съм се сблъсквала.

Преди години след катастрофа разбрах какво е да чакаш Бърза помощ, разбрах какво е да ти дават аналгин вместо да те обездвижат (нещо, което е задължително, след като има счупване). Да ти назначават ненужни операции само, за да измъкнат някой лев. Общо взето минах покрай цялата порочна практика.

Но разбрах и най-важното - че в България има много специалисти, които наистина са отдадени на професията си, за които да си доктор не е работа, а призвание. Те са тук, останали са в България, въпреки че всяка една европейска страна им предлага много по-добър стандарт на живот. Работят за около 1000 лева, за нощните си дежурства взимат смешни пари, такива, каквито са равняват на няколко бакшиша на сервитьорка в нисък клас заведение. Това е лекар!

Това, че някой е завършил медицина и е намерил начин с далаверки да печели странични доходи не го прави лекар, а поредния измамник в нашата държава. Както и политик не е човек, който раздава кебапчета, за да може да точи после еврофондове, а човек, който се грижи за интересите на народа си. Крайно време е да се научим да наричаме нещата с истинските им имена.

Истината е, че здравеопазването ни е на скандално ниско ниво. Няма консумативи, техника, а хигиената в болниците е под всякаква критика. Но за това не са ни виновни лекарите, а ние самите, защото не живеем като пълноправни граждани на европейска държава, а сме съгласни да изтърпим един живот в псевдоевропейска държава.

Виждали ли сте някога охраната, с която ходи Бареков? А знаете ли, че с месечната заплата на всичките му гардове може да се стегне отделение в Пирогов? Но, това няма значение. Да ни е жив и здрав, и да си го ползваме с кеф, защото ние го избрахме.

Преди години малките деца с гордост казваха, че като станат големи искат да бъдат лекари. Днес вече не е така, защото дори д-р Хаус щеше да е скапано джипи, ако беше бълагарин.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.