Борисов: България продължава реализацията на Южен поток !

Борисов: България продължава реализацията на Южен поток !
19-12-2014г.
21
Лентата

"България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта." Това обяви Бойко Борисов от Брюксел.

Премиерът каза още, че е запознал колегите си с проблемите на страната в областта на енергетиката, тези около проекта за газопровода "Южен поток", както и идеите за изграждането на разпределителен газов възел край Варна и  възможностите за възобновяването на проекта "Набуко-Запад".

Борисов сподели, че получил подкрепа от страна на Европейския съвет, че България не трябва да да плаща глоби заради спирането на проекта. По време на срещата на върха българският премиер е поискал и получил отговор какво да прави България с "Южен поток".

А именно:

Ако междуправителственото споразумение не бъде изпълнявано, на страната ни може да бъдат наложени санкции, подобни на тези за АЕЦ "Белене". "Оттам нататък всички други ангажименти са на ЕС", добави Борисов.

"Страната ни вече може да изпълни ангажиментите си по подготвителните дейности, особено за морската част на газопровода и да издаде разрешителните за строежа му", поясни Борисов, като  добави, че тогава вече ще чуем дали "Газпром" наистина прекратява проекта.

"Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не е по българска вина'', каза Борисов.

Ще го бъде ли ''Южен поток'' - е въпрос, който си задаваме постоянно, а мнения по темата - колкото искаме.

Каквото и да става, Борисов винаги има решение. Според него газопровод до България трябва да има, дори ако Русия държи да изгражда газов възел в Турция. "Нека да го докарат тук потока, тука ще си направим хъбче и ще си продаваме газ, така както и Турция", допълни премиерът.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.