Кои са хората с малки мозъци?

Кои са хората с малки мозъци?
21-12-2014г.
48
Ева Истаткова

На снимката се виждат 4 мозъка. Три, определени по географски признак – африкански, европейски и азиатски и един, значително по-малък, чийто собственик е „расист”. Тази мила картинка е сложена като корица във ФБ събитието „Мирен протест срещу дискриминацията и расизма спрямо ромите в България”.

Колко мирно, наистина!

Протестът е от днес, в градинката на „Кристал”.

Искам да кажа най-честно какво мисля за хората, които са решили да организират и подкрепят този „мирен протест” и за техните „послания”. Пък, те, ако искат да ме мразят. И да изливат агресията си върху мен и мнението ми. Защото те така правят...

Твърдят, че са възмутени от расизма към циганите в България и, че живеем дивашки, разбираш ли, понеже тормозим милите братя роми... И, че трябва да сме толерантни, разбиращи, приемащи...

На мен това ми звучи като вагина. На лека жена – която всички приема, всичко обича и към всички е мила, без значение от пол, възраст, раса, образование и националност.

Но нека точка по точка, най-цивилизовано да изложа какво ми прави впечатление във ФБ събитието на мирния протест срещу расизма и дискриминацията на ромите в България.

Ще ви предадем на полицията

Една от организаторките на събитието е написала статус от 19 декември, който гласи:

Искам да уведомя пишещите обиди и постващи песнички за Хитлер, че улесняват задачата ни в неделя да идентифицираме и предаваме на полицията провокатори. Продължавайте да се излагате и разкривате на стената на събитието”, а в добавка има и коментар от нея –„ само да мине протеста и почваме програми по социална интеграция на такива като вас.”...

Колко неагресивно! Страхотно е, че организаторите на този протест всъщност се занимават с набелязването на „провокатори”, разбирайте, хора с различно от тяхното мнение, за да ги предават на полицията и да сезират прокуратурата! Това е така демократично! Толкова анти-утопично! Така не-заплашително! Супер е да искаш добро отношение към малцинствата като заплашваш с полиция! Много е прогресивно! Наистина, гордея се с този толерантен подход, който ти казва, че – а си проявил лошо отношение към циганите, а ще бъдеш опандизен! Браво, браво, браво!

Всеки, който не споделя идеите ни – ще бъде изтрит

Друга организаторка пък, дни преди това е написала статус, с който изяснява как всеки несъгласен с идеологията на протеста ще бъде изтрит. Блокирането в социалната мрежа явно е нещо като наказание за инакомислието, също впечатляващ феномен.

Ето статуса:

Ще помоля всички, които не споделят идеите на този протест и не възнамеряват да участват в него, да проявят (само)уважение и да се въздържат от злобни и обидни коментари. Целта на това ФБ-събитие е организационна, а дискусията е добре да се случи, но с други средства и на друго място. Благодаря за разбирането, че всички коментари от гореспоменатия тип ще бъдат трити!

Жестоко. Ще бъдете изтрити, ако не споделяте ЕДИНСТВЕНОТО ВЯРНО мнение, а именно че циганите у нас са крайно ощетени и дискриминирани, а вие сте ДЛЪЖНИ да сте на тяхна страна. Нищо, че може би мислите точно обратното.

Нищо, че навярно самите вие сте били десетки пъти ощетявани – я като сте си плащали тока, а те не, я като не сте получили майчински, а те да, я като старите ви роднини по селата са били жестоко уязвени, пребити, ограбени, насилвани, а те са получили условни присъди.

Може би вие сте огорчени от факта, че ви наричат расисти понеже искате справедливост и се чувствате безсилни от окаяния живот, който живеете, благодарение на криворазбраната толерантност. Е, недейте, трайте си – че да не ви изтрият и да не ви рипортнат на полицията.

Също така, държа да обърна внимание на една част от текста, вписан в събитието-протест в защита на ромите и права им, а именно:

Вместо да съучастваме в произвеждането на изкуствено противопоставяне на база цвят на кожата, е време да намерим заедно истинските отговори на наболелите въпроси като неравенствата, насилието, бедността на всички ни, изключването на цели малцинствени групи от политическите, културните и икономическите процеси.”

И тук ми изниква въпросът:

Наистина ли хората от този протест смятат, че мнозинството българи имат проблем с ЦВЕТА НА КОЖАТА на циганите?

Аз лично чувам реакции срещу техните социални действия, срещу анти-сциалното им поведение, срещу неравенството на институциите по отношение на българите и ромския етнос, като привилегиите са в полза най-често на етноса...

Не съм чула някой да има проблем с цвета на кожата, честно!

С кражбите – да. С побоите, да. С липсата на образование и неконтролираната раждаемост – да. С гетата, в които дори полицията се страхува да влезе – да. С битките между клановете, с купеното гласуване, с ниския здравен статус – да, за това съм чувала да се притесняват хората. Но с цвета на кожата не знам някой нормален човек да има проблем, честно...

Парадоксът за мен си остава брилятно изразен в илюстрацията по-горе. А именно – хората, които искат да защитят толерантността и демокрацията са максимално агресивни...Ако исках да истеризирам проблема, щях дори да кажа, че има нещо фашистко в това да „защитаваш” на сляпо, в разрез с реалните факти, някакво малцинство, което наистина НЕ Е жертва на расизма. (но не го казвам, да не ме разберете погрешно нещо!!!...)

И знаете ли кое най-силно ме разочарова...

Щях да съм щастлива, ако хората, които „мирно протестират” срещу расизма, бяха готови наистина да направят нещо за ромите.

И наистина им пукаше за малцнствата и демокрацията. Щях да съм супер щастлива, ако това бяха послания на свободни хора, които се борят за по-добър свят... Ама не са.

Защо никой не скача срещу експлоатацията на малки деца, които зимно време на минус десет зъзнат по светофарите и мият стъклата на колите срещу 20 стотинки? Защо? А на ъгъла ги причакват „големите” и им взимат стотинките?

Защо никой не скача срещу неконтролираната циганска раждаемост, която обрича десетки деца на живот в гетото – в мръсотията, в бедността, в социалното невежество?

Защо тези хора, които така страдат от изказванията на Петър Москов не отидат да поживеят в гетата, да образоват ромите в тях, да им помогнат да живеят сносно? Защо?!!

Защото това са виртуални демократи. Фейсбук толеранти граждани, на които не им се занимава с реалните проблеми. Не искат да ръчкат там, да ровят по раните, да се свързват с гноясалите обществени циреи. Не искат. Не им е работа. И не им се протестира срещу това.

Те имат енергия да направят постер, в който мозъкът на расистите е по-малък от на останалите хора и да обвинят всички, които смятат, че с циганите има проблем у нас за расисти. Горе долу за това им стига хъсът. Колкото да позапушат естествения стремеж на обществото да потърси някаква справедливост.

Чак сега разбрах вица за казана на българите в ада – той няма пазач, щото, който и да се опита да излезе оттам, другите го дърпат надолу за крачолите. За да горим всички. Заедно.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.