Добри сме през цялата година!

Добри сме през цялата година!
27-12-2014г.
32
Милена Янинска

Добри сме само по Коледа” и “сещаме се за хората в нужда само по празниците” са най-скучните клишета, които от години вадим всяка зима като стари компоти от мазето на чувството ни за дълг да имаме мнение и ние. Гневът ми е свързан с убеждения, които не могат да се задържат на скалъпените си тънки до прозрачност аргументи, извадени от частни ситуации и частични проявления – незнайно от кого... (изобщо, ако всеки гледаше малко повече себе си и говореше малко по-конкретно за другите, може би щеше да има два пъти по-малко поводи за мнение, но два пъти по-значими и задължителни да съшествуват).

2014 година беше тежка за цялата страна. Незапомнени дъждове, градушки и наводнения ни върнаха към Библейските пророчества за следващия потоп, който да ни измие от Земята окончателно. Друга теория беше - дъждът на Маркес, който той ни е оставил след себе си... Резултатите обаче далеч не бяха художествени. Починаха много хора, а други останаха без домовете си. Безкрайно бедни хора. И не беше Коледа моментът, в който цяла България бръкна дълбоко в сърцата си и извади, каквото имаше там! Всичко. Sms-и, много пари, малко пари, храна, дрехи, одеала, уреди, подслон, труд. Всички плачехме с трагедията на потърпевшите и давахме – колкото можем.

Само Червеният кръст работи с над 20 000 доброволци. Това са хората, които бяха на всяка критична точка и целодневно оказваха съдействие по всевъзможни начини на пострадалите и тяхното имущество. И нещо повече – това са хора, които напълно безвъзмездно по всяко време на годината участват в каузи, подкрепящи други хора в нужда. Независимо от нуждата. И независимо от сезона.

Доброволци с изключителен и решаващ принос бяха и всички анонимни хора, които с общи усилия чрез смс-и успяха да съберат над 1 милион лева. За жертвите на природните стихии. Над 1 млн. лева са събраните пари от DMS кампанията само във Варна!

И, ако имате предубедеността да си помислите, че масовата съпричасност е продукт на медийните истерия и манипулация – то сетете се за постоянните и многобройни DMS кампании. Фондациите, организациите, които целогодишно набират средства за хората, чиито здраве и живот са поставени на картата на нашето благоволение. И го получават.

Защото хората в тази държава разчитат само на ХОРАТА в тази държава.

Само за последните няколко месеца поне 5 от моите приятели самоинициативно и на приятелски принцип организираха различни кампании, в които да съдействат на деца или семейства в нужда. Заради групите във Фейсбук (колкото и да е недоказуемо като факт, но пък от личен опит с някои от тях) също не малко инициативи са подпомогнати от стотици хора.

Да ви напомня за Отец Иван и дядо Добри – само част от имената, които пък са посветили не празник, не месец или година, а целия си живот на чуждото благополучие, на кауза, която изисква пълно себеотрицание, а облагодетелства стотици от нас!!! И не с обяд или с вечеря – с дом. И още по-важното – с вяра!

Всеки избира кауза и хора, на които да дари според възможностите и способностите си. Но в държава, в която пенсиите на най-немощните от обществото не покриват дори лекарствата им, сред нас се намират хора, които отделят от залъка си (буквално!) за милост и грижа към животните. Ежечасно попадам на обяви и съобщения за намерени и спасени бездомни животни. Ежеминутно ставам свидетел на готовността на хора – представители на най-различни възрастови групи или социален статус – да помогнат, да осиновят, да подкрепят...

И вие твърдите, че сме щедри само по Коледа. Та на нас животът ни минава в щедрост – във взаимопомощ и състрадание.

Който няма - дава на този, който има още по-малко – и така по веригата – до онзи просяк, който дели парчето хляб с уличното кученце, което е прегърнал в палтото си, за да го спаси от студа.

И предвид всеобщото нямане и липси – дори и да помагаме само по Коледа, а не е така! (но дори и да е) – защо не?! За народ, който трябва да избира между храна и парно – и това е много!

Ако можете, помогнете на някой сега. Нищо, че е Коледа.

Весели празници.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.