Джамбазки: На кого пречи отбелязването на Богоявление?

Джамбазки: На кого пречи отбелязването на Богоявление?
06-01-2015г.
52
Лентата

''Млади мъже скачат в ледените води, за да вадят едно разпятие, което се е оказало в реката не поради нечия небрежност, а съвсем нарочно. Звучи глупаво. И изглежда опасно за здравето. Може би ще възразите, че е стара народна традиция. Хубава традиция, ще кажете. А какво точно ѝ е хубавото на тази архаична традиция?''

Тези думи са извадка от статия, публикувана в популярен сайт по повод Богоявление .

Ето какво написа в отговор евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки на личната си страница във Фейсбук:

''Защо DW и клетите му "автори" се опитват да оспорят, да принизят, да унищожат традициите ни? Да осмеят тези спомени, действия, тези национални традиции и събития, които ни правят българи, които обединяват българската нация?

Какво им пречат Богоявление, Йордановден, Ивановден, 1-ви март, 3-ти март, 24-ти май, 6-ти септември, 23-ти октомври ? Същите тези, които вият и пищят до небето за липса на "толерантост", ако някой си позволи да оспори и да се усъмни в ценността "гейпарад". Ако оспори "традицията" някой да си завира пътен конус в задника, покачен на ремарке от ТИР, заобиколен от неразпознаваеми и неразличими по пол и раса "граждани на света".

Същите тези, за които ценност и норма е това, пиян циганин да си развее патката в Първомай пред кръст и свещенник. Те ще го защитят, ще мотивират убедено тази висша либерална ценност, а вас ще нарекат "фашисти", "расисти" и "ксенофоби".

Тези лицемери, които ви говорят за либерализъм и търпимост към другите, но смятат, че е уместно и редно да се подиграват с вашите традиции, с вашите ценности, с важните за вас неща. За тях спасяването на кръста е "примитивен ритуал", а размахването на голи патки и завирането на конус в задника, посред бял ден, на центъра на града, е висша проява на "либерализъм" и "свобода".

Те винаги наричат Отечеството "Kleta Maika Balgaria". А всички вас, всички нас, "обезателно" - патрЕоти. Дразнят се, не, влудяват се от всичко национално, всичко традиционно, всичко българско. Стараят се да го омаловажат, до го унизят, да го унищожат. Бърка им в задниците по-дълбоко, отколкото сами могат да си бръкнат сами.

За тях мъжкото хоро, усилието, традицията, пеенето на народни песни, носенето на народни носии са нещо ретроградно, излишно, нелиберално. Виж гей-парада си е друга работа. Само сравнете двете събития.

Между другото - до 1989 тези традиции бяха забранявани и преследвани от анти-националната комунистическа власт. Днес този текст има същата цел. Същата задача.

Пиша този коментар, не за да развалям настроението на хората, които се чувстват горди и достойни българи, тъкмо напротив. Пиша го, защото текстът е жалък, примитивен, слаб. Защото не може да ми развали настроението. Въпреки тези текстове и клетите им автори. Въпреки тяхната злоба, ехидност, антинационални напъни.

Защото днес, на Богоявление, отново бяха осветени бойните знамена-светини, символи на българската бойна слава. Защото днес, на стотици места в Отечеството, хиляди млади българи облякоха народни носии, взеха трибагреника в ръце и отново изпълниха традицията. Показа национално единство и уважение към националното, към българското. Въпреки пиянски изцепки, въпреки поведението на неинтегрираните "индобългари", висша "ценност" за ДВ.

Честито на всички, които празнуват, желая им крепко здраве и семейно щастие.

Докато помним нашите традиции, докато уважаваме националните си ценности, Отечеството ще пребъде. ''

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.