РЕПРЕСИРАНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ИЛИ МЕДИИ ПОД ПРИЦЕЛ

РЕПРЕСИРАНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ИЛИ МЕДИИ ПОД ПРИЦЕЛ
16-01-2015г.
36
Ева Истаткова

Свободата ни ръждясва. Един по един журналистите в тая държава са разсипвани. Опитват се да ги откъснат, като парчета месо от обществения ни организъм, понеже пречат. Ровят се там, където не им е работа. Говорят онова, което е неудобно за силните на деня.

Всеки ден те месят свободата, докато онези с парите и властта юрват ордите си от подчинени комисии, комисийки и други институции в лова на журналисти, а оттам и на цели медии. 

Как става това и в чии чела са се прицелили през последните години? Вижте кратък списък.

Журналистите на „Капитал” и цялата „Икономедиа”.

Те са осъдени от Комисията за финансов надзор за рекордната сума от 160 000 лв! За това, че обясняваха банковата криза – в която всички се намирахме и чиито опашки всички виждахме. Пак тези журналисти бяха притискани да си предадат източниците на информация! Нечувано. Натиск над НАЙ-СЪКРОВЕНОТО право на всеки журналист, който търси скритата истина – да не издава източниците си. Беше нарушено. И хич не е странно, че от „Икономедиа” смятат, че тази репресия цели само две неща – да ги разклати финансово и да принудят журналистите да се автоцензурират.

Журналистите на mediapool.bg

Те се оказаха пред цевта поради нещо много просто – коментират спасяването на ПИБ от банковата криза и О УЖАС – споменават фирми, за които се твърди, че са на Пеевски. Ама Комисията по финансов надзор не мисли така, понеже, разбираш ли – самият Делян Пеевски не бил декларирал да  ги има тия фирми... и затова – НА ВИ САНКЦИЯ.

Журналистите на „Биволъ”.

Сайтът е преследван от години. Понеже нарече някои банки „гнили ябълки” и пробва да обясни това-онова за източването на банковата ни система. Разбира се, тия дето я източват навярно не харесват това. И някак...започват да се саморазправят, с копринени ръкавици, очевидно, не неуловимо.

Журналистката Ана Самарджиева и сайтът от Враца – „Зовнюз”.

Екологът Тома Белев много хубаво го обясни тоя случай в социалната мрежа като попита – коя е най-високо оценената журналистка у нас, на която всяка дума й струва 630 лв? Ето отговора му: „Колкото и да не врявате - във Враца. Този журналист в интренет сайт се казва Ана Самарджиева. Заради нейна он-лайн публикация от 159 думи, описваща какво се случва във Враца по време на паниката около ПИБ през юли 2014, собственикът на сайта е глобен с 100 000 лева от КФН.”

Ами така е – който си позволява да описва очевидното – тряяяяс глоба и то каква!

Иван Бакалов и сайтът му e-vestnik.bg

Журналистът Бакалов, внимание, е съден за общо 100 000 лева! Той сам си обяснява случая в собствения си електронен вестник. И пред кого е изправен? Пред Петя Славова и „Инвестбанк”. Заради поредица от статии под общото заглавие „Клептокрация”. Там Бакалов накратко, обяснява как „Петя Славова и Митко Събев лапнаха банка  с помощта на БНБ”. И още, за страховитата връзка – откраднати пари-банкови шефове-властимащи. Забележете, Бакалов започва да бъде съден 3 години след излизането на тези публикации. Явно има защо.

Мартин Карбовски - безпрецедентно осъден за „сексистка реч”  в сайта „Lentata.com

Тук вече имаме – кланица на свободното говорене. Кланицата се нарича БХК и КЗД (Комисия за защита от дискиминация), които решиха, че една метафора трябва да бъде наказана. Тези хора ОТСЪДИХА, че да се обясни състоянието на българската политика с думите „лека жена в перманентен цикъл.“ е ОБИДНО. За жените, не за политиката. Нищо, че текстът „Краят” на Мартин Карбовски е политически коментар. Политически! Явно, тази присъда  идва да ни каже – НЕ МОЖЕ да говорите, каквото мислите и свободата на словото има обхват. Точка. Пък вие си мислете, че живеем в свободна демокрация.

И така, явно КРАЯТ не е трябвало да бъде текст за политиката ни, а текст, който да възвести, че идва краят на общата ни свобода.

 

За по-търпеливите читатели, публикуваме и подробна фактология по случаите:

„Икономедиа” – Комисията за Финансов надзор наложи рекордна глоба от 160 000 лева на издателската група. Двете основни статии, които стават причина за съдебния процес са – „Паниката е по-голяма от проблема” с автор Николай Стоянов, дата – 27 юни 2014, и статията „Сезонът на дивидентите” с авторство „Капитал Daily”  от юни, 2013. Компанията е получила и две санкции по 5 хиляди лева заради ОТКАЗ да разкрият източниците си на информация. „Икономедиа” смятат, че тази безпрецедентна глоба цели да уязви финансово компанията и да доведе до АВТОЦЕНЗУРА В СТАТИИТЕ, свързани с финансовата ни система.

Адокат Александър Кашъмов (представляващ „Икономедиа” по случая) неколкократно заяви, че – „КФН атакува медиите, които заговориха за и разкриха банковата криза, нейната дълбочина и действителни измерения и неспособността на отговорните институции и политици за категорична и решителна реакция, т.е. вместо да се атакуват и санкционират причинителите на нестабилността, се стреля по вестоносеца".

Издадените от КФН постановления са за „пазарни манипулации”, извършени от „Капитал” според регулатора. Глобата от 50 хиляди лева е за статията „Сезонът на дивидентите”, където е обяснено как ще се разпредели дивидентът за 2013 на предстоящо общо събрание на публичното дружество „Софарма”. Информацията е излязла в печат – след борсовата сесия, което значи, че НЯМА КАК да е повлияла на пазара. Въпреки това – 50 000 лева глоба са факт. Рекордните 100 000 са заради текста „Паниката е по-голяма от проблема” -  вкойто текст са посочени фирмите „Водстрой 98” и „Промишлено стрпителство Холдинг”, за които „Капитал” твърди, че са контролирани от депутата Делян Пеевски. КФН твърди, че това не е вярно понеже Пеевски не е посочил въпросните фирми в декларацията си пред Сметната палата...

Medaipool.bg – сайтът има съставен акт от КФН за публикация от юни 2014, посветена на преодоляната криза с ПИБ. В текста се споменават фирми, за които се смята, че са на Делян Пеевски. КФН твърди, че това не е вярно, отново, поради факта, че той не е декларирал такава сосбтвеност пред Сметната палата.  

Сайтът „Биволъ” – е погнат заради разкрития, свързани с ПИБ, пак под прицела на КФН. Сайтът още през 2011 се оказа под прицел заради публикации, свързани с източване на банковата система и определението „гнили ябълки” за наши банки, „занимаващи се с пране на пари от организираната престъпност”.  Както и Асен Йорданов – съден от Моника Йосифова за 56 000 лева – повод за иска срещу него и „Биволъ” е публикувани данни за неправомерни бизнес практики на Моника Станишева, свързани с конфликт на интереси при усвояване на средства от еврофондовете.

Ана Самарджиева и „Зовнюз” от Враца – глобени със 100 хиляди лева заради публикация около банковата криза през юни 2014. (На врачанския "Зовнюз" е наложена глоба за това, че публикува репортаж за случващото се във Враца покрай кризата с КТБ – информация, която тече и по всички централни печатни и електронни медии.”)

Иван Бакалов и e-vestnik.bg – съден от Петя Славова за 100 000 лева за публикациите му от 2011 с общо име „Клептокрация”;(Бакалов твърди, че от сметки на клиенти в банката – Инвестбанк - изчезват пари),  а според Бакалов възможна причина искът да бъде подаден след толкова време (3 години по-късно!) е убийството на бизнесмена Борислав Манджуков по-рано същата година. „Той се опитваше да си върне над 5 млн. долара, откраднати от сметките на негови фирми в „Инвест банк”„, твърди журналистът и заключава: „След като Манджуков е убит, един свидетел по-малко. И моментът Петя Славова да съди e-vestnik е по-подходящ“.

Мартин Карбовски – съден за 600 лв глоба заради „сексистка реч” от КЗД.

Статията със заглавие „Краят“ е публикувана в уебсайта Lentata.com на 6 септември 2013 г. ( http://www.lentata.com/page_5499.html) В нея Карбовски заявява, че „след четвърти септември 2013 година политиката разбра, че е станала лека жена в перманентен цикъл. Сиреч ще смърди, но няма да ни свърши работа“. Със свое решение от 18 декември КЗД постановява, че съдържанието на статията „Краят“ представлява дискриминация – „тормоз“ на основата на пол и глобява Карбовски, както и уебсайтовете, публикували материала, с по 600 лв.

И още:

„Според КЗД метафоричното говорене в пасажа „има за косвен обект обругаване на цялата група на жените с менструален цикъл“ и „ползването на женското, за да се представи политиката в негативен и отблъскващ образ, което е безспорно обидно“. В решението си Комисията подчертава, че изразът „няма да ни свърши работа“ обективизира жените, представяйки ги като предмет за сексуална употреба“.

„Като обществена личност с широка медийна трибуна [Карбовски] се явява влиятелна фигура, способна да формира общественото мнение, предвид което влиянието му е по-голямо, отколкото на автор, който не се ползва със съответна на неговата известност и популярност“, пише в решението си Комисията. Според органа по равенство влиятелността на Карбовски е видна и от над 120-те хиляди потребители на социалната мрежа „Фейсбук“, които следят неговата страница там.”

 

 

 

 

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.