Проклятието на Балканите

Проклятието на Балканите
18-01-2015г.
80
Милена Янинска

Преди дни политологът Иван Кръстев заяви за „Financial Times”, че Балканите са слабото място на Европа.

„..ако Русия иска да увеличи натиска върху Европа, трябва да опита извън територията на бившия Съветски съюз. Това е сценарий, който прави Балканите потенциална гореща точка.”

Сякаш, откакто Свят светува Балканите са нещо по-особено и специално. Има нещо по тези географски ширини, което кара хората да пощръкляват, да преминават от крайност в крайност – „силно да любят и мразят”, да живеят и да умират много гордо или много жалко. И оттам, логично се обуславя политическата обстановка.

НО! Това е романтиката на творците.

Хърватската културоложка Мария Каталинич, пише: "Ние сме балканци, когато надвишаваме банковия си лимит, когато часове наред пием кафе в работно време, когато не плащаме данъци, бием жените си и експлоатираме работниците. А когато имаме повече молове, отколкото детски градини, нямаме пари за тока, но децата ни имат айфони, тогава сме средноевропейци".

Объркването на съвремието има своите дълбоки корени в миналото. Историци и анализатори се обединяват около идеята, че „държавните структури на Балканите не са възникнали органично, а са били наложени от Запада. Друга обща характеристика за предимно селското население в региона и вековното потисничество от Виена и Истанбул. Вследствие на това потисничество, населението в региона изпитва принципно недоверие към държавата. И маменето на държавата се е преврърнало в народен спорт в целия регион.” (DW)

Но забележете! – ключов регион.

И ето ни – всичките възможни Балкани – чукаме истерично на вратите на Европа с надеждата, че едно „да” от нейна страна може да ни спаси. От най-голямата опасност на 21 век. Терористите – които дишат във врата ни, докато отчаяно блъскаме по европейските порти.

Преди време албанският министър председател Еди Рама предупреди:Ние разбираме умората на Брюксел от разширяването, но и Брюксел трябва да разбере, че Балканите са уморени от чакането и тяхното търпение е на изчерпване.

Днес, 5 от 28 страни-членки на ЕС са балкански държави. Още шест чакат пред входната врата за прием. По този начин, проблемът за действителното или мнимо противопоставяне между Западна и Северна Европа от една страна, и Югоизточна Европа, от друга, в недалечно време ще се разреши от само себе си. Ако нечия умора или нетърпение не надделее.

Защото същият този Запад, провалил се с култивирането на Балканите - днес трепери пред недоносчето си - германската Бундесбанк предупреждава за опасност от "балканизация" при глобалното финансово регулиране.

Президентът на германското сдружение за външна търговия Антон Бьорнер описва последиците от евентуалния отказ от еврото по следния начин: "Накрая ще настъпи балканизация и маргинализиране на Европа".

Повечето предупреждения за "балканизацията на Европа" разглеждат понятието като разпад на цялото на много малки части.

И тези страхове изглеждат съвсем обосновани.

АФП алармира, че „Балканите са развъдник за джихадисти”: 

За ислямизацията на Балканите допринася и политиката, водена от Вашингтон и Анкара, като турският лидер Реджеп Ердоган дори не крие амбициите си да възроди Османската империя на територията на Балканите. Вашингтон от своя страна приема спорни решения като това да премахва терористични организации от списъка с терористични организации. Няколко хиляди бойци от крайно-екстремистката ислямистка организация МЕК, която беше премахната от американския списък с терористични организации, скоро ще бъдат разселени в съседна на България Румъния и то точно на границата с България – Крайова. В американските военни бази у нас пък се очаква да пристигнат за военно обучение между 5 и 8 хил. африканци.".

Ако тези опасения имат и 50 процента достоверност, опасността от руската намеса,  ще  се окаже православна коледна песен.

Този полуостров се люлее открай време между „Балканите са люлка на цивилизацията”, та чак до Балканитеднес...

Според Горан Брегович - Балканите са диагноза. Излиза, че единственото лечение е емиграцията. Композиторът е щастлив, че дъщерите му ще обичат Франция, а не Балканите. Малко по малко, един по един, хората, които не могат да се впишат в района на противоречията и тъмните сделки се сливат със западния свят. А тук – в „люлката на цивилизацията” :

 „Корупцията свързва хората, а на Балканите тя сплотява особено опасни хора. Повечето от местните олигарси имат своите руски връзки и руската външна политика лесно може да ги използва.”, казва Иван Кръстев и добавя: „Една "контролирана криза" на Балканите ще бъде коз, който ще принуди много европейски правителства да отклонят вниманието си от Украйна, ще стане почти невъзможно ЕС да поддържа и изгражда единство по въпросите на сигурността и ще отвори пропаст между европейския Север и европейския Юг.”

Ето ги Балканите. Инструмент за самоунищожение. Без приятели. Нито един в целия свят.

илюстрация: Lazarica

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.