Снимай джебчийка, прати я в затвора!

Снимай джебчийка, прати я в затвора!
19-01-2015г.
104
Симона Милкова

Варна е под обсадата на джебчии. Гражданите всекидневно патрулират и предупреждават варненци за опасното нашествие от крадливи ромки. Разговаряме с организатора на градските патрули - Калоян Георгиев и призоваваме всички: "Снимай джебчийка, помогни ѝ да влезе в затвора".

Как се стигна до организирането на граждански патрули, сигнализиращи за заплахата от джебчии?
Проблемът с джебчийките датира от 25 години - на варненци вече им писна, особено като виждат, че няма ефект при подаване на сигнали в полицията. Явно джебчийките се ползват с някаква закрила, защото въпреки сигналите, въпреки жалбите, ги виждаме по улиците, всеки ден, едни и същи. Идеята на патрулите е да ги снимаме и да публикуваме снимките им в Интернет, за да знаят хората, за да се пазят от тях. Идеята е да разпространим лицата им. Всеки ден от 12 до 17 часа патрулираме по автобусните спирки и по моловете и, когато видим, че има нещо нередно, направо задържаме крадлите и уведомяваме органите на реда. Въпреки това, ефект – няма, следващата стъпка е протест в тяхното село Игнатиево. Въпреки че ги залавяме и ги предаваме на полицията, на следващия ден те пак са на улицата и крадат. Аз се занимавам с това от 10 месеца и за това време няма осъдена нито една! Нагласям си работата така, че да карам нощни смени, за да мога да патрулирам през деня, ако предпазим 3-4 човека - пак ще е от полза. Ежедневно патрулираме около 30-40 човека, без почивен ден. Всеки може да се включи и по всяко време.
 

Какъв е профилът на джебчийките, организирана група ли са, отчитат ли се на някого?
Джебчиийките са предимно мургави момичета, идват от Игнатиево, схемата е една и съща - на едната врата на автобуса влизат две, на другата врата пак две, действат в движение. Преди автобусът да стигне до следващата спирка, те вече са откраднали портфейлите, предават си ги една на друга и слизат от автобуса. Обикновено тази, в която остават портмонетата е непълнолетна. Те са си организирана група, карат ги с автомобили, над шофьорите си имат тартор. Във Варна се говори, че се ползват с подкрепа и от полицията, тъй като проблемът е от много години, а с годините вместо да отшумява, се задълбочава. Ако някой в автобуса ги посочи като джебчиийки, те скачат на бой, хората ги е страх и са принудени, дори да ги видят - да си мълчат, просто са ужасно нагли.
 

Защо се стигна до това гражданите сами да се организират, къде е полицията, прокуратурата?
Нямаше да се стигне дотук, ако системата работеше, ако полицията ги залавяше, ако прокуратурата ги осъждаше. Повечето от патрулиращите са били жертви на тези крадли или техни близки са пострадали и просто искаме да предпазим хората.
 

Получават ли патрулите заплахи от ромите?
Миналата седмица получих заплаха от техния тартор Бако Стоянов, щял да ме съди, защото съм публикувал профила му във нашата Фейсбук група - https://www.facebook.com/groups/234596653414671/.

Иначе, когато ги хванем в крачка, скачат на бой, не ни е страх от тях, ние сме добре организирани, излезли сме в името на каузата, да се преборим с този цирей на град Варна. Това е голям проблем на града и ние ще се противопоставим.
 

Разбрахме, че ромите от своя страна са подели акция срещу вас, разлепили са снимката ти из тяхното село?
Още преди 10 месеца, когато започнах с патрулите бяха разлепили моя снимка и сега отново. Това е плакатната война, лепим си снимките едни на други, аз предупреждавам гражданите, а те предупреждават джебчийките.
 

Решението на циганския проблем?
Или МВР да си върши работата, или ще стане Катуница 2, още малко варненци ще търпят и ще се предприемат по-сериозни мерки срещу циганите. Само с патрулиране няма да стане работата, очаквам съвсем скоро напрежението да ескалира. При тях напрежението също нараства, защото и те не могат да си вършат работата, никой не смее да влезе при тях да ги пита - как имат палати при положение, че нямат 1 работен ден в живота си. Зимата оборотът на 6 джебчийки е около 2000, 3000, а лятото между 10, 12 хиляди. Няма да се откажат лесно от бизнеса си.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.