Спират лекарство от продажба – хиляди в паника!

Спират лекарство  от продажба –  хиляди в паника!
22-01-2015г.
473
Лентата

Спират от продажба лекарството „Ривотрил”. От 1 януари 2015, то вече не може да бъде намерено в аптеките, както няма и съответен заместител на медикамента.

„Ривотрил”- ът е единственото лекарство у нас, което се справя с припадъци при епилепсия, състояния на тревожност, страхови неврози, напрежение и гърчове, а сега е спряно от продажба, защото е прекалено евтино и фирмата производител, РОШ – България, няма печалба.

Министерство на здравеопазването пък казва, че медикаментът е от „старото поколение” и причинява зависимост.

Парадоксът е, че аналог на лекарството от „новото поколение”  не съществува, а резултатът вече е налице:  хиляди българи остават безпомощни пред гърчовете, страховите неврози и епилептичните пристъпи!

Нередовният прием на „Ривотрил” може да доведе до изкуствено предизвикани инфаркти и инсулти, влошаване на почти излекувани пациенти и дори самоубийства, според специалисти.  

Вълна от паника заля форумите за взаимопомощ:

Помогнете, синът ми е на 13 години, пие Ривотрил заради гърчове, в момента положението е кошмарно. Нервен е, избухлив, агресивен, крещи, после започва да плаче. Отново получи гърч, а докато пиеше лекарството се чувстваше съвсем нормално. Какво да направя“ - пише отчаяна майка.

Здравейте, и аз имам подобен проблем ... от около 7 месеца пия Ривотрил ... Първоначално ми помогна и се стабилизирах много бързо .. лошото е, че в момента, в който го спрях, всичко се обърква ... започват отново паника, атаки , главоболие , обърканост , дезориентация , вцепененост .... депресия ...При физическа активност (например тичане) започват да ме стягат гърдите , да се задушавам , силно сърцебиене , болки в задната част на главата ... световъртеж ..., какво да сторя? Диагнозата ми е паническо разстройство и се чувствах нормално, докато пиех лекарството. Аз съм мъж на 29 години, а сега се чувствам старец, не смея да изляза, защото не зная кога ще получа паническа атака“ - споделя Камен от София.

„ … На моменти ме сграбчва страшна болка в гърдите и имам усещането, че получавам инфаркт. Болят ме всички мускули и даже започнах да залитам, като вървя. Не мога да обясня и на децата си защо стоя на тъмно и се крия в леглото си. Опитах транксен, ксанакс, симпатил – нищо не помага“ - пише 40 годишен мъж от Бургас, страдащ от страхова невроза.

А ето и отговора на фирмата РОШ –България:

Причината за прекратяване на продажбите на препарата за епилепсия „Ривотрил” у нас е задължението на „Рош-България” ЕООД  да намали цената на лекарството до нивата, установени от системата за референтно ценообразуване, които компанията не може да си позволи да поддържа” – предаде БТА.

Фирмата производител уверила, че медикаментът ще бъде наличен в задължителния 18 месечен срок, до изчерпване на количеството, а след това ще бъде спрян. Е, този срок измина...

Обаче - НЕ се направиха опити за преговори да не се спира лекарството, за което експерти твърдят, че все още няма заместител!

Лекарите все още предписват рецепти с лекарството, защото не знаят, че е спряно, а пациентите безпомощно се лутат из аптеките...

Вече се появи и Фейсбук група - "За връщането на Ривотрил на българския пазар".

В света - един на всеки сто души е болен от епилепсия. Около 75 000 са епилептиците само в България, 30 000, от които са деца!

Много пъти сме ставали свидетели как интересите на един надделяват над нуждите на хиляди...

И сега - болните са оставени на произвола. Хиляди българи. Които изпадат в кризи и не могат да си поемат въздух...

А тези, които могат да променят нещо - не ги интересува, че пациентите НЯМА с какво да се лекуват. Нито, че липсата на едно лекарство причинява още по-тежки състояния....

Болните и техните близки - не знаят какво да правят. Държавата пак ги е оставила сами...

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.