Кой дава пари на терористите?

Кой дава пари на терористите?
25-01-2015г.
24
Лентата

В свой анализ Би Би Си търси отговор на въпроса - „Как се финансират терористичните организации?“.

Преди година „Ислямската държава“ беше позната на много малко хора, горе долу на нейните членове и на хората от сигурността. За обществото ИД беше като всички останали групировки.

За кратко обаче, организацията се разви и завзе огромни и ценни територии от цяла северна Сирия и Ирак. Значимостта й нарасна дотолкова, че бившият министър на отбраната на САЩ Чък Хейгъл описа "Ислямска държава" като "сложна и добре финансирана" група. "Те са нещо повече от терористична групировка... те са изключително добре финансирани", подчерта Хейгъл.

И така - кой финансира тази групировка, та тя да разполага с такова оръжие и да се развива толкова бързо?

Според анализа на Би Би Си вариантите за приходи са няколко -  те идват най-вече от продажбата на петрол, от данъци, от изнудване и грабежи. Затова и водената от САЩ коалиция е насочила значителна част от своите въздушни сили срещу петролни рафинерии и контрабандни канали, за които се смята, че са в основата на финансовото оцеляване на групата. 

По време на Студената война много страни спонсорираха различни групировки...

Сега обаче - точно това е трудното за тях, защото терористичните организации вече не могат да разчитат на държавно спонсорство и им се налага сами да си набавят необходимите средства.

Най-общо: една терористична група може да разчита на два основни вида финансиране – вътрешно и външно.

Вътрешно - средства от данъчното облагане на предприятията, транспортните маршрути и т.н., както и от отвличания, откуп и печалба от търговия.

Външно - осигурява се от симпатизанти на каузата, които често са доста заможни и са от държавите на Персийския залив, наричани "златната верига". Понякога и самите групи си прехвърлят дарения. Така например, нигерийската група Боко Харам съобщи, че през 2012 г. е получила 250 000 долара от "Ал Кайда" в Магреб. Други варианти са търгуването с храна и създаването на бизнес, а и много често срещано напоследък е отвличането с цел откуп. За периода от 2011 г. до 2013 г. "Ал Кайда" на Арабския полуостров, базирана в Йемен, е спечелила по този начин около 20 млн. долара.

И да, тази уродлива конструкция с името „Ислямска държава” (а и далеч не само тя) всъщност е добре организирана финансова структура. Която става все по-нагла и все по-безкомпромисна в исканията и в действията си.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.