Крайно лявото побеждава в Гърция! СИРИЗА с исторически резултат!

Крайно лявото побеждава в Гърция! СИРИЗА с исторически резултат!
25-01-2015г.
29
Лентата

Гърция гласува днес на извънредни парламентарни избори, които се очаква за пръв път да доведат в Европа на власт правителство, което е открито против прилагането на антикризисна програма, подкрепена с милиарди евро от ЕС и МВФ. Смята се, че тези избори могат да доведат до предоговаряне на условията на кредитите от международни институции.

 Гласуването започна в 7 сутринта и  приключи в 19 часа, когато бяха обявени и първите прогнозни резултати на базата на екзит-пол анкети. Първите официални прогнозни данни се очакват към 21:30. Право на глас имат 9.8 милиона гръцки граждани, но няма възможност за гласуване в чужбина.

От месеци насам социологическите допитвания показват, че победител ще бъде Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА), съставена от еврокомунисти, бивши троцкисти и различни евроскептични леви групи. Партията, ръководена от Алексис Ципрас, обещава да скъса договора за помощ, да спре част от плащанията и да предоговори условия, които да включват опрощаване на още от гръцкия дълг и отмяна на най-болезнените реформи.

 Явно социолозите ще излязат прави, защото засега Радикалната лява партия СИРИЗА има пълно мнозинство в новия парламент. Това показват първите резултати от проведените днес предсрочен парламентарен вот в Гърция. Партията взима 35.5-39% от гласовете, а дясната "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас взима 23-27%. Традиционната левица "Пасок", която също е управлявала страната, взе едва 4.5%.

 Това, което не е сигурно, е дали СИРИЗА ще събере достатъчно гласове, за да управлява самостоятелно, а има и друг момент - не е е ясно дали СИРИЗА ще иска да управлява самостоятелно, дори при категорична победа, или ще потърси коалиция.

С девиза си "Иде надежда" и отказ от предишните закани да извади Гърция от еврозоната, Ципрас привлече уморените от увеличените си разходи и намалени доходи гърци.

Той им обещава увеличаване на минималната заплата, намаляване на данъците, връщане на старите пенсии и социални помощи и безплатно здравеопазване и евтин ток за бедните. Според премиера Андонис Самарас, чиято консервативна партия "Нова демокрация" е втора по популярност - всичко това ще доведе страната до фалит.

            Дали?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.