Жена работи като дървосекач! В селото й няма друга работа за жените...

Жена работи като дървосекач! В селото й няма друга работа за жените...
25-01-2015г.
62
Лентата

Няма как да стана директор. Местата са заети и затова тръгнах в гората, не ме свърта да лентяйствам вкъщи и да чакам държавата да ми помогне. За жени тук на село няма друга работа”. Това разказва пред в. „24 часа” 35-годишната Сийка Хаджиева, чиято слава на умел дървосекач се носи из родопското село Стърница.

Оказва се, че тя е една от малкото жени, които не се оплакват от тежка работа. Напротив, вече 3 години тя е неизменно до съпруга си и двамата заедно работят из горите на Родопите. Запретнала ръкави, с 5-килограмова резачка под ръка и две мулета. Ето как се бори безработицата. Без мрънкане.
Килограмите, които държиш постоянно в ръцете си и бързите обороти на веригата пред теб изтощават, но нямаме друг изход”, казва съпругът на Сийка.

Питате се, няма ли с какво друго да се захване една жена?!

Да, преди време Сийка и нейни приятелки решили да навлязат в шивашкия занаят. Подготвили се, но конкуренцията ги съсипала. И инвестирали парите си на вятъра.
В селото, разказват – за жените работа няма, от 310 жители, само 2 жени работели. По познатия сценарий за малките населени места - затворили детските градини и училищата заради малкото деца.
 

Но Сийка намерила решение да се справя. Казва, че, ако работят, без да си дават зор, изкарват на месец около 1800-2000 лв. При добър обект и усилена работа са стигали и до 3000 лв. на месец! На ден могат да срежат 5-6 до 10 кубика дърва. Но работният ден често им стига  до 15-16 часа. Те обаче, са се примирили, защото нямат друг избор.

Всички в селото се отнасят с уважение към младото семейство, защото изкарват хляба си с честен труд и с пот на челото. Буквално.
Семейство Хаджиеви освен с работата си, се гордеят и с малкия си син - Кристиян, който е едва в четвърти клас, но вече може да свири на гайда.
Справя се добре в училище. Ако иска да не се мъчи като нас в гората - да чете, когато порасне, може и директор да стане, ние сме изпуснали вече шанса”, съветва го баща му.

Е, дано наистина, докато Кристиян порасне в държавата ни да е започнал да важи принципът – „който се учи, той ще сполучи”. И четенето наистина да  е път към успеха, извън гората...

източник: в. "24 часа"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.