Ваксини на килограм?

Ваксини на килограм?
27-01-2015г.
184
Ева Истаткова

У нас проблемите са като язви. А нали знаете как „работи” язвата? Обикновено, ако не я лекуваш... става така: първо засяга само лигавицата, после започва да ерозира, после освен органа поразява цялата кухина и, ако я оставите твърде дълго... може да премине в нелечима болест с три букви.

Същото важи и за проблемите в България.

Още преди няколко години у нас се появи болезнената тема – трябва ли ваксините да са задължителни. Очерта се тенденция на цяло движение от млади майки, които НЕ желаят да ваксинират децата си. Все по-често в медии и социални мрежи взеха да излизат информации, че ваксините съдържат живак и „други отрови”, и все по-голям стана броят на онези, които не желаят да ваксинират децата си.

Разбира се, тази тема се неглижира от институциите и до момента си седи като отворена язва. И нещо в тази язва бълбука все по-силно.

Групата на родителите – противници на задължителните ваксинации вече е твърдо решена, че иска от управляващите да отменят „задължителността” на ваксините.

Защото, както сигурно знаете – който не ваксинира детето си, губи някои социални привилегии, като – детски надбавки, детски градини и училище.

В момента, над 3 хиляди родители са подписали петиция, с която искат от държавата – от здравния министър, от премиера, от президента, и от всички, които влизат в понятието „власт” да направят ваксините – въпрос на свободен избор.

Не знам вие „от кои сте”. От отбора на одобряващите ваксините или от противниковия анти-ваксини отбор. Но, за да се стигне до някаква истина – трябва да има дебат.

Тези хиляди родители няма да е лошо най-после да бъдат чути... Лекарската гилдия трябва да си каже експертното мнение. Същото трябва да направят фирмите-производители на ваксини и, разбира се, Здравното министерство.

В противен случай, у всички ще остане  лошото подозрение, за което говорят родителите-противници, а именно – че здравето на децата ни се е превърнало в бизнес. И, че фармацевтичната индустрия просто иска да изкара още и още пари, а "корумпиранта власт" й помага в това начинание.

Дано скоро има сериозен дебат по темата.

Днес правим първата крачка, като ви разказваме историята на една майка, която настоява ваксините да станат препоръчителни. Представяме ви и мнението на пациентските организации.

Очакваме всички други да се включат в този дебат... за да не оставяме раната отворена. Отново.

 

История от първо лице. Разказва майката Неделина Апостолова.

„Всичко започна през октомври месец миналата година, когато ваксинирах дъщеря си със задължителната ваксина за морбили, рубеола и паротит (МРП). Държа да споделя, че никога до този момент не съм подлагала на съмнение ваксините, тяхната необходимост или ефективност. Бях чувала за странични ефекти, знаех, че има родители, които не подлагат децата на ваксинация, но не обръщах внимание на това. Просто трябваше да се впише поредната задължителна ваксина в имунизационния календар. След преглед за състоянието на детето ваксината се инжектира. Два дни след това започнаха притесненията и терзанията - детето започна да повръща и имаше стомашно-чревни проблеми-веднага потърсихме лекарска помощ и ни изписаха медикаменти, след още два дни лицето, очичките и нослето й се подуха, и й се образуваха червени петна по лицето. Вече започнах да се съмнявам, че това е вследствие от ваксината, но лекарят ни увери, че е алергична реакция и ни изписа противоалергични лекарства. Състоянието на детето се влошаваше, вдигаше температура, потърсих и друг лекар, но диагнозата оставаше същата. На десетия ден й пуснахме кръвни изследвания и там вероятността от алергия отпадна, спряхме противоалергичните лекарства и й се появиха ситни обриви по цялото тяло. След поредната среща с лекаря той ни обясни, че детето се е разболяло от постваксинално морбили - случвало се рядко,но било лечимо. Тук е мястото да благодаря на един лекар, който понастоящем й е личен лекар. Докато всички други прехвърляха топката, не искаха да потвърждават, че е от ваксината, той идваше на визитация вкъщи и следеше състоянието на детето.

През цялото време единственото, за което се молех е моето дете да не влезе в графата "много редки случаи" на листовката на ваксината. Задавам си множество въпроси, на които не мога да си отговоря: защо ни задължават да слагаме ваксини, след като никой след това не поема отговорност, ако се получи нежелателна реакция? Защо темата за ваксините е тема "табу" за медиците и никой не признава за тези "много редки случаи"?  Ето защо моето желание е ваксините да станат препоръчителни.”

А ето и отговорите на няколко въпроса за задължителните ваксини, които зададохме на председателя на пациентски органзиации „Заедно с теб” - Пенка Георгиева.  

Lentata.com: Трябва ли да са задължителни ваксините?

Официалната позиция на Пациентски организации „Заедно с теб“ е, че ваксините по детския имунизационен календар трябва да бъдат доброволни.

Мисля, че назря моментът вече тази тема да се постави ясно в обществото.

Самата аз, както и преди, така и сега продължавам да съм „за“ваксините, ваксинирала съм моето дете отдавна, но мисля, че ваксините вече започнаха да стават прекалено много, както и прекалено несигурни относно безопасността.

Новата шествалентна ваксина Хексацима, която навлезе в детския имунизационен календар през ноември 2014  за съжаление предизвиква много несигурност, както у младите родители, така и вече у някои педиатри. По информация от сайта на ЕМА (Европейската агенция по лекарствата) тази ваксина все още подлежи на специално наблюдение, тъй като няма доказателства за безопасност, както при недоносените деца, така и при тези с имунодефицит. Няма и официални данни за съвместимост с други ваксини. Поставя се от лятото на 2013. Трябва ли децата на България да служат за нечии експерименти и интереси?

Въпреки моите изискавания от фирмата да представи план за действие и информация за безопасността на ваксината, те проявиха безхаберно неглижиране на проблемите и по тази причина аз сигнализирах Министерство на здравеопазването, ресорния заместник-министър, д-р Адам Персенски.

Факт е, че вече много родители съобщават за нежелани реакции след поставяне на ваксини. За съжаление, няма никакви ясни позиции нито от Министерство на здравеопазването, нито от експертите, нито от фирмите-производители.

Позицията на пациентските организации е провокирана от една подписка за преминаване към доброволен избор за ваксинация, която е организирана във Фейсбук от млади родители. Силно впечатлена съм и това ме провокира да изляза с официална позиция, от факта, че тази подписка за 4 дни събра над 3 000 подписа от родители, подкрепящи свободния  избор. Подписката ще бъде внесена в институциите и се надявам да предизвика обществен дебат по въпроса. Тя е подписана от потребители на Фейсбук, които са застанали с имената и профила си. Самата аз съм я подписала, защото смятам, че всеки родител трябва да има своето право на избор.

Lentata.com: Има ли опасност тази „анти-ваксинална вълна” да се разрасне и да доведе до епидемии от най-страшните болести в бъдеще?

Не мисля, че доброволният избор на вакисините би предизвикал някакъв катаклизъм от епидемии. Мнението ми е базирано на фактите относно  задължителността на ваксините в редица европейски страни.

Например, задължителни са ваксините в следните страни - цифрата показва броя им:

-  Латвия – 12

- България – 9  (санкция: без детски надбавки, детска
градина и училище

-  Словакия – 9

- Румъния – 8
- Унгария – 8
- Полша – 8

- Чехия – 7
- Словения – 7

- Гърция – 4
- Италия – 4

- Франция – 3
- Малта – 3

- Белгия – 1

В България задължителните ваксини са 9, както виждате сме в челото на държавите с рестрикции.

В Австрия, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Германия, Исландия, Ирландия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция, Англия няма задължителни ваксини, няма и епидемии.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.