Защо България не произвежда лекарство от билка-панацея, която вирее у нас?

Защо България не произвежда лекарство от билка-панацея, която вирее у нас?
28-01-2015г.
92
Лентата

Пиринският чай, най-известен като Мурсалски чай (или: Планински, Алиботушки и Шарпланински чай) казват, че лекува всичко!

Напоследък го наричат и "българската виагра". Заради тонизиращия му ефект...

За жалост, макар че чаят е характерен най-вече за българските планини – Пирин и Родопи, гърците са ни предварили с култивирането му и днес  повечето хора наричат мурсалския чай „гръцки планински чай”.

Поредното изпуснато БГ чудо...

И все пак, добре е да си знаем, че чаят съдържа 19 жизненоважни елемента: желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и други. Благодарение на тях, това родопско чудо, притежава  укрепващо, антианемично, антимикробно и противовъзпалително действие.

 

Какво още твърдят за чая?

Намалява кръвното налягане и снижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт. Предотвратява развитието на ракови клетки, предпазва развитието на атеросклерозата. Също така е доказан антиоксидант, тоест, пречиства организма.  Спомага за лечение на дихателната система - кашлици, бронхити и на отделителната система.  Лекува пикочно-проводните канали и простатата, чернодробни и бъбречни заболявания.

Историята сочи още, че през 70-те години, космонавтите пиели мурсалски чай преди полет. Японски учени, които изследвали растението поискали да финансират отглеждането му, понеже установили „вълшебното” му действие...

И, докато земята, на която живеем ражда панацеи, ние буквално се мотаем. Защото още преди няколко години шведите са проявили интерес към създаването и патентоването на лекарство от мурсалски чай. Ето какво разказва урологът д-р Анатолий Аликовски, който твърди, че мурсалският чай може да лекува дори рак:

Аз правя проучвания за въздействието на мурсалския чай от над 30 години. Но всичко беше подкрепено с резултата от Швеция. Още през 2001 г. от Швеция искаха да кажа дали лекува рак. Казах, че не мога да твърдя това, докато не направим изследвания. Благодарение на професор Попов се направиха проучвания на билката в Университета в шведския град Лунд. Изследването в Швеция се водеше от асистента на проф. Попов д-р Джамбазов. Преди билката не е изследвана. Чаят е защитен и е в Червената книга. Първи започнах да го проучвам. След мен започнаха изследвания и от БАН.”

Става ясно, че билката е почти панацея и шведите проявяват интерес към нея още през 2010..., НО:

За да се направи лекарство се иска много работа. Шведите искат да го произвеждат. Те са подпомогнали и изследванията на чая в Лунд. Ако ние не започнем да произвеждаме такова лекарство, те ще го направят. Билката вирее в България – в нашия край, в Пирин. Иначе и в Македония има малко, и в Северна Гърция. Другаде в света не се среща. Има нейна разновидност, която расте в Испания и в Турция.”

Държавата, както можете да се досетите – не се е засилила да произведе лекарство от мурсалски чай, за което японци, китайци, шведи, гърци и прочие са готови да се сбият.

НО, дали вече това ни учудва – че България разполага с чудо и не му обръща грам внимание? Че ние така си живеем, открай време – оставяме големите неща да минават покрай нас. А после се вайкаме, че сме ги изпуснали...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.