Мъдростта на президента

Мъдростта на президента
30-01-2015г.
17
Лентата

Днес, 30 януари 2015, на 79 години, си отиде Желю Желев – първият демократично избран президент на България.

Философ, дисидент, общественик, държавник, една от най-ключовите фигури в новата ни история.

През септември 2014, президентът Желев издаде своята книга „Митове и легенди за българския преход”, в която смело говори за лъжите, илюзиите и заблудите на прехода. За истината, която не винаги умеем да виждаме...

И понеже, едно от най-важните неща е да имаме очи за мъдростта, днес ви припомняме няколко важни послания, които президентът Желю Желев отправи към България и българите в едно от последните си интервюта през изминалата година (19.06.2014, „Дневен ред, ТВ 7).

Защото мъдреците трябва да бъдат слушани. И помнени.

 

За грешките на прехода:

„Имаше едно нещо, което беше фатална грешка на прехода, поради което той беше провален...

На кръглата маса ние разрушихме цялата тоталитарна система на комунизма, това е първото, което се прави. Но...фатална грешка направихме – това, че не осъдихме комунистическата партия за национално предателство на българския народ и държавна измяна спрямо Република България... Политиката – България – 16 репуплика на Съветският Съюз....Трябваше да  бъдат осъдени...И трите Пленума на ЦК на БКП....Най-унизителното, най-гнусното в случая е, че те искат не да направят преврат,  както направиха опит превратаджиите в Москва, те искаха да заличат една многовековна държава, хилядолетна държава.”

За това как се излиза от политическата ни ситуация на безпринципни коалици и честата смяна на власт:

 „ С кой крак ли? С десния!”

За външнополитическата ориентация на България:

„България не бива да бъде нито русофислка, нито американофилска, нито немскофилска. Неслучайно, на времето, цар Борис, когато вече се установил като държавен глава, го питат – Царю, как според вас върви сега управлението? Лесно ли се управлява? И той казва – много трудно се управлява държава, където 1/3 от населението са русофили, другата трета са германофили, третата трета са англофили. И само аз съм българофил в тази държава!”.

За живота, след като си преживял загубата на най-близките:

„Животът продължава, необратими са нещата, освен да пазиш винаги свежа паметта за мъртвите близки”...

 

снимка: Чавдар-Чарли Жиров

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.