Апология на Бареков?!

Апология на Бареков?!
30-01-2015г.
136
Адриана Аврамова

Казват, че истината винаги има две страни. Зависела от гледната точка. Именно затова днес от Lentata.com ви представяме едно интервю със Симон Милков - част от екипа на Николай Бареков и член на ББЦ.

Внимание! Това е интервю в защита на Николай Бареков!

В следващите редове ще видите истината през очите на „екипа на Бареков” и  ще намерите отговори на въпроси като : „Беше ли предаден Бареков от съмишлениците си?”, „Добър човек ли  е?”, „Провали ли се като политик ?”, '”Плаща ли си за подкрепа?” и ... нещо ново: ще има ли „нов”  Бареков в лицето на младия Симон?

Вероятно ще се изненадате от патетиката и яростта,  с която това момче на 23 защитава Бареков. И точно затова му даваме думата. Преценете го сами.

 

 Представи се с няколко думи - име, години, с какво се занимаваш?

Симон Милков, на 23 години. Родом съм от Велико Търново. Живея в София и тук работя. Завършил съм средното си образование в СОУ „В. Комаров“ – Велико Търново.  Близо две години съм част от екипа на Николай Бареков, а от 1 година и активен член на ПП „България без цензура“.

 Работиш за Бареков, как и кога се запозна с него?

Познанството ми с г-н Бареков датира от началото на 2013 година. Тогава актуален беше форматът „България без цензура“, като риалити в ефира на ТВ7. Той беше водещ, а аз разговарях с представителите на протестиращите в страната преди предаването. Тогава цяла България беше залята от гражданско недоволство и нетърпимост към кабинета „Борисов“.  Завишените сметки за ел. енергия изкараха стотици хиляди българи по площадите на градовете. Николай Бареков беше решил да създаде този формат, защото хората имаха нужда от трибуна, на която високо да изкрещят недоволството си и да охулят политиците на сцената. Хубаво беше, че тогава народът беше обединен, макар и за малко.

Твърдиш,  че той е много добър човек, но не всички мислят така...Какво имаш предвид? Говори с примери.

 

Да, не го познават! Не го познават тези, които хулят, обиждат и сипят обвинения. Не го познават медиите и журналистите, които са седели редом до него пред камерата. Не го познават онези, които не са се запознали с него.  Хората таят една омраза, една ненавист, ако може и да го наплюят (буквално). Когато ги попитам тези хора, добре бе, защо мразите някой, когото не познавате и дори не сте виждали никога, освен в телевизора?! Отговор няма. Мразят, защото медиите казаха на хората, че Николай е най-лошото нещо, случвало се на българина. Ей така без аргументи. По-лошо и от комунизма, Иван Костов, Меглена Кунева, Доган и Борисов. Благодарение на същите тези медии, Николай Бареков се възприема по-малко като политик, а повече като онзи със скъпия часовник и къщата за 500.000 хил. Никой не пита обаче къде са 80.000.000 милиона субсидия на ГЕРБ, как така те свалят с камъни, а после същите дето са те свалили, пак ти вярват, заради красивите ти очи или образа, който са ти изградили Нова, Бтв, Капитал или Дневник. Казаха, че Бареков бил „обърнал палачинката“, а народът не обърна ли палачинката, гонейки един с камъни и павета, а после срещу 50 лв. го върна на власт?!

 Николай Бареков е най-амбициозният човек, когото познавам. Толкова е ентусиазиран, че отговор „не“ не приема. Емоционален, състрадателен и най-вече човек. Обикаляхме България с турнето „България без цензура“, последното като медиен проект. Бяхме в Русе на централния площад. Там го чакаше една старица. Когато тя видя Николай буквално му се нахвърли. Той я прегърна, успокои я и накрая заприказваха. Така сладко говореха, че щяхме да изтървем началото. После разбрах, че тази жена е сериозно болна, без дом, доходи, роднини и подкрепа. По време на рекламите Николай извика своята асистентка и нареди да намерим дом на жената до края на предаването. Наистина, след предаването лично заведохме жената до новия дом. Квартира с удобства, каквито не беше виждала. Даде й средства, с които да преживее месеца и обеща, че докато го има него, тя ще има къде да живее. Така е и до днес…  Ами малката Джулия от Бургас, която дълго време издържаше и все още и помага, семейство от Дупница, което не можеше да се прибере вкъщи, заради имотната мафия, Симеон от Плевен, който е инвалид на 22 години, има детенце и нямаше средства да полага грижи, спаси ги… Много ми е трудно да споделям всичко това, защото Николай не обича да спекулираме с това. Малцина знаят за голямото му сърце, но мнозина могат да потвърдят.

Това веднага поражда въпроса, откъде средства, за да си позволиш да помагаш на тези хора?

Аз нямам достъп до информация, откъде и как подпомага тези хора, но знам, че средствата не са придобити, чрез забранена от закона дейност. Тези пари не са ваши, уважаеми читатели и граждани на републиката. Нямат нищо общо  с държавна субсидия или какъвто и да било друг тип подпомагане. Достъпът до обществена информация е лесен и свободен, възползвайте се. Лесно може да отговорите на въпросите и терзанията си, откъде има пари „тоя“ Бареков.  Тези пари няма да ви направят по-бедни или по-богати, да ви намерят доходна работа или да ви купят бъдеще. В чуждото е най-лесно. Дайте да оправим собствените си къщички  и тогава да критикуваме.  Аз пък питам, как се финансира „Протестна мрежа“, как се финансираше този цирк и фарс #ДАНСwithme, близо 1 година, но няма отговор. Отговорът е налице  - постове, съветници, министри и шефове на агенции. В България на избори се явяват близо 30 партии. Коя от коя по-интересни, що се отнася до финансиране. Нека питаме и тях?

Казваш,  че „ Бареков може да е лош политик, но не и човек!” -  значи ли това, че се е провалил като политик?

А не, не си ме разбрала правилно! Казах, че го атакуват като политик, но няма как да оспорят човешките му качества, не бива! Те са видни и се знаят от всички, които са имали по-близка комуникация с него. На фона на всичко, което му се случи - предателствата и помията, която ежедневно го залива, той продължава да се бори. Сетих се за Комика Бепе Грило, който поведе партия и стана трета политическа сила в Италия. Също журналист, повече артист и нищо общо с политиката. Кампанията му беше ала #ДАНСwithme, а основата на кампанията и платформата му беше референдум за членството на Италия в Еврозоната. Разликата е, че там има свобода на словото, макар и да знаем, че голяма част от медиите отказваха да публикуват предизборните му клипове, заради Берлускони.  Сега и Ципрас в Гърция…е защо да няма и един Бареков, който да наподобява на тях. Нещо повече, сега ББЦ щеше наистина да е 3-та или 4-та политическа сила, както предвидиха и социолозите в началото на миналата година. Уви, машинациите, демагогията и средствата за масова манипулация се оказаха по-силни.

Да разбирам ли, че според теб Бареков е очернен от медиите и това пречи на хората да видят истинската му същност ...

Разбира се! Медиите, журналистите, които ги представляват и техните ментори. Виждат Николай на улицата в Търново, спират го, говорят, поздравяват, а вечерта сядаш и гледаш как  говорят лицемерно, че този „нов политик“ бил натрупал несметно богатство. Станал „милионер“ на „гърба на хората“, а не е виждал българския парламент отвътре. Е как може да нямаш достъп до хазната, а да си я обрал. Нещо повече, медиите не само са инструмент за манипулация, а и оръжие, което в ръцете на „правилните“ хора води до кабинет „Борисов 2“. Знаем как се отнасяха всички към Николай Бареков и други представители на партията. Също сме виждали и как негови колеги със злоба и омраза водят интервюта, които предварително не са искали, но някой ги е накарал.  Кажете ми една медия, която да е направила обективно интервю. Пускам една телевизия, втора, трета и четвърта - Бойко и Бареков. Борисов говори, а журналистите мълчат. Бареков мълчи, журналистите говорят. Единственият политик, който през всичкото време в медиите беше просто „новият политик“, „сиромахът“ и какви ли не още епитети. Е как да разбере Дядо Иван от Дуранкулак, че това е поръчано, а медията платена?! Той приема това, което му пуснат по телевизора за чиста монета.

 Хората, 50%  от българите в провинцията, не знаят и няма как да знаят какво точно се случва в София, административния център и столица на България (България не е София и София не е България). Основно разчитат на медиите, за да се доберат до новините от деня. Сяда пред телевизора и машината за манипулации, работи. От „На Светло с Кулезич“, та до  „Господари на Ефира“… Няма как обикновения българин да знае истинското състояние и да е сигурен, че това което вижда през телевизора не е 100% истина. Нека сме открити. Знаем как се плаща на „журналисти“ да ровят и плюват. Знаем и кои плащат. Това е тема на друг разговор. Българските медии са като в кръчмата - който плаща, той поръчва музиката.

Някои хора  ще кажат, че си се продал за пари и затова го защитаваш... Купи ли те Бареков? Всъщност купува ли той хората, които го подкрепяха?

Ами, ако така им изнася и се чувстват по-неподкупни, нека да ме е купил.  Те и други уж бяха купени, пък изведнъж осъзнаха, че са морални и неподкупни. Аз мисля, че,  ако съвестта ти и морала са над материалното, няма как да бъдеш купен или подкупен.

Как ще коментираш, че хора като Росен Петров, Нешка Робева, Любен Дилов-син оттеглиха подкрепата си към него?

Така, с нетърпения очаквах такъв въпрос. Почвам отзад напред. За Любо Дилов, нищо лошо не мога да кажа за него. Работи заедно с нас, докато бяхме „удобни“ и имаше перспективи за голям растеж, а след това симпатиите му спечели друг. Росен Петров - много забавен, добър журналист,  с голямо чувство за хумор, но от политика хал-хабер си няма. Той е свикнал на дисциплина, ред и организация. Николай е най-добър в това да подбира екип за работа, не за политика, а за работа. Предимно млади хора сме, а когато Росен трябваше да се сблъска с нашата младост и неопитност, стана лабилен и лесно избухваше, вместо да ни учи и наставлява. Ще си позволя да разкажа за мой разговор с него малко след парламентарните избори на балкона в офиса. Попитах го дали смята и той да ни предаде и,  ако е така, директно да си тръгва. Отговора му беше: „Ти луд ли си? При Ковачки ли да ида“…

Нешка Робева - ще си позволя тук да замълча. Нямам моралното право да говоря против или за човек като Нешка. Тя също преживя много около нас. Също беше така яростно нападана и критикувана. Изкарахме близо половин година заедно в залите, театрите, читалищата и площадите. Познавам цялата трупа, момчета и момичета. Надявам се действията й да са провокирани от принципите й, а не от договорки.  Желая й успех, признанието го има!

Колкото до всички други, които се продадоха и преотдадоха - няма нищо по-страшно от това да продадеш съвестта си. Няма нищо по-лошо от това да си роб на чужди убеждения и помисли. Най-лошото е, когато заради 10, 50 или 100 хиляди лева продадеш себе си за сметка на всички, които са гласували доверие за теб.  Дотам ли се разпростират ценностите им? До Ковачки и парите му. Много моля, дума да не става за предателство от страна на Бареков, защото той изнесе на гърба си всичко хубаво и лошо, най-вече лошо. Благодарение на Николай Бареков и ББЦ,  и на труда на членовете и симпатизантите, Борислав Иглев, Стефан Кенов, Христо Иванов, Кънчо Филипов, Росен Петров, Ангел Джамбазки и всички останали наши политици са овластени и представители на НС, ЕП и българската политика.

Моите уважения към всички тях! Истината боли…

Цялата кампания и целият му политически  образ не беше ли просто един ... балон, който след като се спука - нищо не остана?

Балон ли? Образът му беше очернен и охулен. Ако това са балоните, значи е бил балон. Идеите му в момента може да ги чуете от същите тези, които твърдят че Николай бил балон и „нестабилен“. Тоя балон изведнъж стана на много малки балончета, които се пускат от партии без собствени идеи обаче това журналистите пропускат да отбележат. Дори името Български демократичен център беше измислено от Николай и Мария Календерска. И това откраднаха.

Имам честта да познавам Душана Здравкова, която създаде и,  от която откраднаха „балона“ ГЕРБ. Резултатът е налице. Същото мога да кажа и за РЗС, които бяха бастуна на Борисов, пресаташе и PR отдел, облечен в парламентарно представена партия. Мога и други примери да дам… Иначе, Николай Бареков е в разцвета на силите си. Уверявам ви! Дайте ни време да направим равносметка, да се поучим от грешките си и да се докажем. Преди всичко, на преден план е България, интересите на българските граждани и бъдещето на нас младите, за да подкрепяме старите.

Не предаде ли Бареков  избирателите си, отивайки в ЕП? Големи обещания се даваха по време на предизборбаната кампания на ББЦ?

Не, твърдо не. Политиката не е толкова трудна, напротив, твърде логична е. Лесно можеш да стигнеш до отговорите, имайки минимални познания върху политиката в България. Николай Бареков е „логото“ на тази партия. Разберете, той тръгна от площада, заедно с всички онези, които приемаха тв-формата „България без цензура“ за приятел, сродник и трибуна. Той искаше тази трибуна да има власт. Следствие на всичко това беше гражданският контрол, мажоритарните избори, задължителното гласуване и т.н. След учредяването на партията, той знаеше, че е ще е труден преходът от журналистика към политика. Също знаеше, че -каквото и да става с тази партия, той ще е отговорен за действията и приказките на всеки редови член. Нагледен пример е предателството на някой уж обществени фигури, които се ползват с уважение, получават доверие, вземат,  каквото са поискали и просто си тръгват, обаче не с благодарност за всичко, а с хлопната врата и псувня. Николай пое тази отговорност. Яви се на два поредни избора. Суверенът даде доверие да бъде техен представител и в ЕП, и НС. Той избра Брюксел. Защо, не мога да гадая. В едно съм сигурен. Ако Бареков беше предал избирателите си, досега щеше да е забравен. То така е най-лесно. Когато си мъжкар и си се хванал на „хорото“, играеш до край.  Обещания давахме ама срещу власт. Колкото и грубо да звучи, това е реалната истина. Ако някой си мисли, че политика без пари и реформи без власт могат, много бърка.

Как виждаш политическата  му кариера занапред?

Не обичам да мисля в бъдеще време, честно казано. Защото не знам какво може да ми се случи утре. Каквото е отредил Бог и за мен.

За финал - онзи ден те гледах в едно предаване, много ми напомни на Бареков - сходни маниери, изказ. В този ред на мисли - той би ли могъл да бъде добър пример за подражание и може ли да се каже, че е твой ...идол?

Моите идоли са в моето семейство - майка и баща, както и Левски и Бенковски. Пример може да бъде за всички, които бяха като него, а сега като са на власт забравят откъде са тръгнали и,  че носят отговорност за действията и бездействията си.

За мен е пример, за другите не знам. Всеки има глава на раменете си, може сам да избира на кой и как да подражава.

Има ли шанс ти да си новият Бареков?

Интересен въпрос… хахаха!

Аз мога да бъда само аз! Събирам всеки ценен пример, който ми дават моите приятели, близки и роднини. Защо пък не ? Но Бареков е неповторим. Нямам политически амбиции, по принцип!

И само да допълня: До всички Вас - уважаеми читатели. Психичното ми здраве е стабилно! Не претендирам, че съм много образован, повече „чалгар“, но приемете моля, че може да има и друго мнение. Не смейте и да допускате, че това е платено или продиктувано от някой. Понеже знам, че преди да сте прочели интервюто, ще побързате да правите заключения. Не бързайте!

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.